"Tribute... Raja Idris Shah (1924-1984)" Kerana Sultan Bukan Saja Berjiwa Rakyat Tapi juga Berjiwa Seni. Update: 1/1/2019

Kalau Rindu (Rafeah Buang) * Semalam Di Subang (Aminah Ahmad) * Cempakasari (S.M.Salim)
* Namamu Di Bibirku (Jamal Abdillah) * Pulau Pangkor (Aminah Ahmad)
(Sumber: OldToad63 * Hassny Hussin * Dunia Muzik Werner * ICam * Hassny Hussin) Kliks Di Sini

Saturday, June 18, 2011


MUTIARA (1940)

FILEM MELAYU SHAW BROTHERS YANG PERTAMA
Kajiselidik Oleh Zaini Yusop & Mustafar A.R.


Miss Tina (kanan) dan Yem berperanan sebagai heroine dan hero.


Dua gambar lakonan Hapsha (kiri) dan Haron Elias

Tom Randell (kiri) turut berlakon bersama Yem.
* Tiga gambar di atas diambil dari akhbar The Straits Times melalui laman web Perpustakaan Negara Singapura.

Adegan tari menari di kelab malam.


Produksi SHAW BROTHERS
Pengarah HAU YAU & WAN HAI LING
Pelakon MISS TINA YEM HARON ELIAS HACKEEKUN HASSAN TALIP HAPSHA NOORDIN & TOM RANDELL

Mula diedarkan: 1940 (20 Julai)
Masa tayangan: Tidak diperolehi

JALAN CERITA___

Cerita mengisahkan seorang nelayan, ketika pergi menangkap ikan, telah menjumpai sebutir mutiara besar.

Dia kemudian pergi ke bandar menjual mutiara tersebut kepada seorang ahli perniagaan berBahasa Inggeris dengan nilai $1,000,000.

Dia nyaris-nyaris kena rompak semasa sedang berseronokan dan menikmati kehidupan di bandar.

Kerlipan dan keindahan Singapura tidak menarik minatnya, dia lebih selesa hidup sebagai nelayan di kampung.

Justeru itu, sebelum pulang ke kampung dia telah mendermakan kesemua $1,000,000 tersebut kepada tabung perang, sekolah dan hospital.

TULISAN (The Straits Times 22 Julai 1940)___

The first Malay talkie to be made in Singapore, "Mutiara", which had a midnight premiere on Saturday at the Alhambra, was a great success.

Credit must go first to Shaw Brothers whose initiative in producing the film was rewarded on Saturday when a packed house greeted it enthusiastically, and secondly to the director, a Chinese, who knew no word of Malay, and conveyed his direction, to the cast through interpreters.

The photography is of a high standard throughout and Malayan beach scenes a shown with great effect.

The acting is always competent, and the most versatile performance is given by Haron Elias, a local comedian, whose portyaral of a simple, illiterate, upcountry fisherman, dazed by by his first visit to Singapore, is always amusing and often hilarious.

Miss Tina, the well-known Medan Singer, displays her singing ability to great effect in this film, and also acts the part of Haron's daughter with charm and simplicity.
Others in the cast who deserve mention are Yem, Hassan, Talip, Hapsha and Tom Randell.

Terjemahan: Filem pertama bercakap Melayu keluaran Singapura, "Mutiara", yang telah mengadakan tayangan perdana di Alhambra Sabtu lalu, telah mendapat sambutan hangat.

Pujian harus diberikan pertama, kepada Shaw Brothers kerana mengambil inisiatif mengeluarkan filem tersebut yang telah mendapat penghargaan dari penonton yang ramai dengan memenuhi panggung wayang, dan kedua pengarahnya, berBangsa Cina, yang tidak tahu sepatah pun Bahasa Melayu, dan arahannya diterjemahkan oleh jurubahasa, kemudian disampaikannya pula kepada pelakon-pelakon.

Fotografi pada umumnya mencapai taraf yang sangat baik dan penggambaran di pantai-pantai Malaya telah menunjukkan kesan yang besar.

Lakonan sentiasa bersaing, dan bakat serba boleh dilakonkan oleh Haron Elias, pelawak tempatan, berperanan sebagai nelayan yang sederhana dan buta huruf serta kebingungan dengan lawatan pertamanya ke Singapura, sentiasa gembira dan sering saja keriangan.

Miss Tina, penyanyi terkenal dari Medan, memperlihatkan kebolehannya menyanyi dengan penuh berkesan dalam filem ini, dan juga berperanan sebagai anak perempuan Haron dengan kejelitaan dan kesederhanaan.

Lain-lain pelakon yang layak disebut ialah Yem, Hassan, Talip, Hapsha dan Tom Randell.


TULISAN (Warta Jenaka 1 Ogos 1940)___

Tiap-tiap filem yang pertama itu ghalibnya tiada sunyi dari menerima berbagai kesalahan kerana kurang lengkap serta susunan bahasanya dan peraturan ceritanya tidak begitu sesuai dengan kehidupan serta adat resam Melayu.

Terutamanya pula apabila pengolahannya dikatakan tidak tahu atau mahir bertutur bahasa orang Melayu serta dipercayai tidak tahu bagaimanakah adat resam orang Melayu yang sebenar.

Kerana kurang kelolaan yang tersebut itu maka tiadalah hairan jika filem "Mutiara" itu tidak memuaskan hati berbanding dengan kebanyakan filem-filem Eropah dan Amerika.

ULASAN FKM___

Jika di nilai dari dua tulisan di atas, ternyata terdapat dua pendapat yang jauh berbeza. The Straits Times lebih menumpukan aspek persembahan dan kualiti filem manakala Warta Jenaka lebih menitiberatkan kesesuaiannya terhadap adat resam orang-orang Melayu.

The Straits Times memuji dengan tajuk MALAY FILM A SUCCESS, Warta Jenaka pula filem "Mutiara" itu tidak memuaskan hati.

Bagi saya, tidak boleh cakap apa-apa pun dan tidak boleh buat ulasan kerana saya sendiri tidak pernah menonton filem ini.

Apa yang dapat saya beri pandangan (berdasarkan jalan ceritanya), moral cerita filem ini sangat tinggi.

Berdasarkan apa yang saya baca, kebanyakan penggambaran filem ini dilakukan di luar studio - pantai yang dihiasi pokok kelapa, stesen keretapi (tidak jelas samada Tanjong Pagar atau Bukit Timah), tempat hiburan dan kabaret serta juga balai polis. Ia mengambil masa dua bulan untuk menyudahkannya.

Filem ini, dibintangi oleh Haron Elias sebagai nelayan, Miss Tina (penyanyi keroncong dari Medan) berusia 20 tahun berperanan sebagai anaknya (heroine) dan heronya Yem, berlakon sebagai pemegang amanah.

Crook (villain) di bawakan oleh Hackeekun, juga pelakon terkenal di masa itu.

Filem ini yang panjangnya lebih 10,000 kaki, bercorak komedi-drama ditambah dengan romance (percintaan) merupakan yang pertama dikeluarkan oleh Shaw Brothers dalam Bahasa Melayu atau pun Bahasa-Bahasa lain.

Ia diusahakan setelah (pada tahun 1934) "Leila Majnun" yang dikeluarkan oleh Motilal Chemical Company mendapat kejayaan besar, menyebabkan Runme Shaw dan Run Run Shaw berfikir, sekiranya dilahirkan filem berBahasa Melayu pasti boleh meluaskan lagi rangkaian panggung wayangnya ke seluruh Malaya-Singapura dan Indonesia.

Disamping itu, mereka berpendapat dengan adanya filem Melayu bukan saja Shaw Brothers boleh mengaut keuntungan besar tetapi juga boleh menguasai kesemua aspek perniagaan filem - pemamer, pengedar dan pengeluar.

Pada tahun 1937, Shaw Brothers memperolehi sebidang tanah di Nombor 8, Jalan Ampas, Singapura dan melengkapkannya dengan alat-alat perfileman dan kepakaran juruteknik filem yang dibawa masuk dari Hong Kong dan Shanghai.

Pelakon-pelakonnya pula terdiri dari mereka yang sudah biasa berlakon di pentas-pentas bangsawan.

Justeru itu, tercatat dalam sejarah filem Malaysia-Singapura, "Mutiara" merupakan filem pertama dikeluarkan oleh Shaw Brothers dan kedua berBahasa Melayu selepas "Leila Majnun".

PELAKON___

Jika dilihat nama pelakon-pelakonnya, yang terus aktif dalam filem hingga ke tahun-tahun 1970an ialah Yem dan Hapsha (Habsah).

Yem begitu popular dan terkenal di Cathay Keris Film, Hapsha (ibu kepada Hashimah Yon) terkenal dan popular pula di Malay Film Productions.

Boleh dikatakan setiap filem Cathay Keris Film Yem ada berlakon, begitu juga boleh dikatakan setiap filem Malay Film Productions Hapsha ada berlakon.

Dalam pada itu, Yem ada berlakon di Malay Film Productions dan Hapsha pun ada berlakon di Cathay Keris Film.

Cuma bezanya, Yem ada berlakon di Merdeka Film Kuala Lumpur tetapi Hapsha tidak pernah.

Begitulah hebatnya kedua pelakon tersebut.

Miss Tina (entah kenapa pelakon dulu-dulu sering menggunakan Miss) memang popular di zaman itu dan selalu juga berlakon di pentas-pentas bangsawan.

Selepas filem ini, Tina membintangi beberapa filem Shaw Brothers lagi termasuk "Bermadu", "Hanchor Hati" dan "Ibu Tiri".

Selepas perang dunia kedua, Tina (juga isteri Haji Gong) turut berlakon filem-filem Shaw Brothers juga tetapi hanya berperanan sebagai pelakon pembantu seperti "Nasib" (sebagai Zainab), "Nilam" (Marjina) dan "Rachun Dunia" (isteri Suparjo yang dilakonkan oleh Haji Gong).

FAKTA___

* Filem pertama berBahasa Melayu keluaran Shaw Brothers.

* Filem kedua berBahasa Melayu keluaran Malaya-Singapura selepas "Leila Majnun".

* Selepas filem ini Shaw Brothers mengeluarkan filem keduanya "Bermadu".

* Filem ini mula ditayangkan pada tayangan tengahmalam di Alhambra Theatre, Singapura pada hari Sabtu, 20 Julai 1940.

* Tom Randell yang berlakon sebagai ahli perniagaan yang membeli mutiara ketika itu berumur 61 tahun ialah bekas ketua inspektor polis Malaya.

* Perbelanjaan membuat filem ini, 50,000 ringgit.


1 comment:

 1. Baru jumpa blog FKM.
  Terima kasih Sdra Mustafar.
  Susah juga saya mencari fakta
  dan gambar filem "Mutiara" ini.
  Setelah sekian lama "Mutiara" yang
  saya cari, akhirnya bertemu juga.
  Terima kasih sekali lagi,
  dan diharap Sdra Mustafar meneruskan
  usaha membuat kajiselidik tersebut
  dan disiarkan dalam blog FKM ini,
  demi untuk memperkayakan lagi perkembangan
  sejarah filem di Malaysia dan Singapura.
  - Noor Hisham, Kuala Lumpur.

  ReplyDelete