"Tribute... Raja Idris Shah (1924-1984)" Kerana Sultan Bukan Saja Berjiwa Rakyat Tapi juga Berjiwa Seni. Update: 1/1/2019

Kalau Rindu (Rafeah Buang) * Semalam Di Subang (Aminah Ahmad) * Cempakasari (S.M.Salim)
* Namamu Di Bibirku (Jamal Abdillah) * Pulau Pangkor (Aminah Ahmad)
(Sumber: OldToad63 * Hassny Hussin * Dunia Muzik Werner * ICam * Hassny Hussin) Kliks Di Sini

Saturday, June 25, 2011


SINGAPURA DI WAKTU MALAM (1947)

FILEM PERTAMA SHAW BROTHERS
SELEPAS PERANG DUNIA KEDUA
Teks: Mustafar A.R.
Foto: Dari Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop


Siput Sarawak.

Iklan "Singapura Di Waktu Malam" yang terdapat dalam akhbar The Straits Times.

Bachtiar Effendi dan D. Harris.

Taman Hiburan Great World.

# Nota: Tiga gambar di atas diambil dari akhbar The Straits Times melalui laman web Perpustakaan Negara Singapura.

SHAW BROTHERS
Produser RUNME SHAW
Pengarah B.S. RAJHANS
Cerita BACHTIAR EFFENDI
Pelakon SIPUT SARAWAK BACHTIAR EFFENDI D.HARRIS

Tahun diedarkan: 1947 (15 November)
Masa tayangan: Tidak diketahui
Kedudukab filem: Hilang, sedang dicari


JALAN CERITA___

Kisah menggambarkan peristiwa dan suasana yang dialami oleh masyarakat Singapura pada tahun 1947 (selepas perang dunia kedua) di waktu malam yang indah dan permai terutama di taman-taman hiburan seperti Great World dan New World.

ULASAN FK___

Satu lagi filem Shaw Brothers yang boleh dianggap bernilai, hilang. Bagaimanakah corak persembahannya tidak diketahui. Saya sendiri tidak pernah menontonnya.

"Chempaka" dan "Pisau Berachun" ingat-ingat lupa, ada juga saya tonton. Tetapi filem ini blank langsung. Ketika ia mula ditayangkan umur saya baru 4 tahun.

Dengan hasrat untuk mengeluarkan filem bersesuaian dengan kehendak peminat filem Melayu di Singapura dan Malaya pada masa itu, Runme Shaw menyiapkan filem ini dalam bulan September 1947.

Tayangan pertama (tengahmalam) diadakan di Alhambra, Singapura pada 15 November 1947 dan telah mendapat sambutan hangat dan menggalakkan apabila keadaan panggung wayang penuh sesak. Tayangan hariannya pula bermula pada 20 November 1947.

Seperti tercatat dalam iklannya The gayest and the most uproarious Malay comedy romance! ia dipenuhi dengan nyanyian, tarian, lawak jenaka dan percintaan yang dikatakan sangat menghiburkan.

SEGALA KELEMAHAN

Merupakan filem pertama diusahakan oleh Shaw Brothers selepas perang dunia kedua, selain Singapura penggambaran dilakukan juga di Johor - Muar dan Segamat.

Dalam satu kenyataan akhbarnya Runme Shaw memberitahu, filem ini sebagai percubaan sejauh mana keberkesanan terhadap penonton dan segala kelemahan akan diperbaiki.

Peralatan perfileman akan diperbanyakkan, tekniksyen filem dan pelakon akan dilatih sebaik-baiknya supaya mereka benar-benar berpengalaman.

Boleh dikatakan, setiap iklan yang tersiar dalam akhbar The Straits Times tajuknya dalam Bahasa Inggeris "Night Time in Singapore" bukannya "Singapura Di Waktu Malam". Ini kadang-kadang mengelirukan.

Salah satu catatan dalam iklannya "NIGHT TIME IN SINGAPORE" Starring Siput Sarawak (Famed Screen Songster) and Bachtiar Effendi In Their Greatest Screen Debuts Yet! Shaw Bros.'s Sensational First Post War Production

Selain Singapura dan Malaya, filem ini turut ditayangkan di Indonesia (termasuk Sumatra), Thailand dan Borneo (Brunei, Sabah dan Sarawak).SEDIKIT MENGENAI BACHTIAR EFFENDI

Dilahirkan di Rome, Itali pada tahun 1909. Bidang kehakiman matlamat orang tuanya tapi dia lebih condong ke filem.

Oleh kerana minatnya itu dia sanggup bekerja sebagai buruh kasar kemudian sebagai pembantu dekor di Tan's Film Coy.

Pada tahun 1930, Bachtiar Effendi berlakon dua filem bisu - "Si Ronda" dan "Melatie van Agam" yang diarahkan oleh Lie Tek Swie. Dia juga bertindak sebagai penolong pengarah.

Bila mulanya filem suara pada tahun 1931, dia diberi tugas mengarah filem "Nyai Dasima", dan tahun berikutnya dia menggantikan Anjar Asmara sebagai pemimpin majalah Doenia Film (Dunia Filem).

Pada tahun 1935, dia mengikut jejak Anjar Asmara menganggutai grup teater Dardanella sebagai pelakon.

Apabila Dardanella menghadapi masalah kemudian dibubarkan pada tahun 1936, Bachtiar Effendi dan Anjar Asmara menubuhkan pula grup teater Bolero.

Sepanjang pemerintahan Jepun, dia bersama isterinya (Suhara Effendi) tinggal menetap di Melaka hingga tahun 1945.

Pada tahun 1940, dia aktif berbolero di Singapura. Antaranya, di Stage Bolero (Queens) "Harimau Jantan" dan di Starlight Hall (New World) "Noda Dunia".

Pada tahun 1946, Bachtiar Effendi menyertai Malayan Arts Production yang dipimpin oleh S.M. Chesty (Christy) sebagai penolong pengarah kepada B.S. Rajhans yang mengarah filem "Seruan Merdeka".

Filem tersebut dibintangi oleh Salleh Ghani dan Rokiah Hanafi. Dia dan Suhara Effendi turut berlakon sama.

Apabila Malayan Arts dibubarkan kerana menghadapi masalah panggung wayang untuk menayangkan filem keluarannya, dia menyertai Shaw Brothers.

TURUT BERLAKON

Filem pertama Shaw Brothers selepas perang, "Singapura Di Waktu Malam", ceritanya oleh Bachtiar Effendi sendiri dan diarahkan oleh B.S.Rajhans.

Dia sendiri sebagai hero dan Siput Sarawak heroinenya dan dibantu oleh D.Harris.

Selepas itu, di tulisnya cerita "Chempaka" yang dibintangi oleh Kasma Booty dan M.Yatim, kemudian cerita "Pisau Berachun" di mana dia sebagai hero dan Kasma Booty heroinenya.

Dua filem tersebut juga diarahkan oleh B.S. Rajhans.

Apabila meninggalkan Shaw Brothers, Bachtiar Effendi menjalankan perniagaan eksport dan import bersama Jaffar Wiryo, kemudian pada tahun 1950 dia kembali ke Indonesia dan bekerja di Kementerian Penerangan.

Pada tahun 1951, dia mengarahkan "Djiwa Pemuda" (Jiwa Pemuda) dan pada tahun 1954 "Antara Tugas dan Tjinta" (Antara Tugas dan Chinta) untuk Perusahaan Film Negara (PFN).

Bachtiar Effendi turut berlakon dalam filem "Bunga Rumah Makan" (1951) yang diarahkan oleh Dr.Huyung dan mengarahkan "Merantjun Sukma" (Merachun Sukma) pada tahun 1953.


FAKTA___

* Filem pertama dibintangi oleh Siput Sarawak.

* Selepas filem ini, Siput Sarawak berherokan S. Roomai Noor dalam filem keduanya "Chinta" yang turut dibintangi oleh P. Ramlee.

* Filem kedua dibintangi oleh Bachtiar Effendi di Singapura selepas "Seruan Merdeka".

* "Mutiara", filem pertama Shaw Brothers sebelum perang dunia kedua.


No comments:

Post a Comment