"Tribute... Dhalan Zainuddin" (1941-2019) Berakhir Sudah Kisah Seorang Biduan. Update: 28/5/2019

Kisah Seorang Biduan * Sendiri Lagi * Cintaku * Lagu Untukmu * Mengapa Begini
(Sumber: Terry Benjamin * Alizkr Studio * BiskutKerin * Hassany Hussin * Zakaria Putih)

Thursday, May 31, 2012


CINTA DAN LAGU (1976)


SATU-SATUNYA FILEM MUSIKAL WUJUD DI MALAYSIA?
Teks: Mustafar A.R.
Foto: Dari Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop
MERDEKA FILM PRODUCTIONS CINTA DAN LAGU Di Bintangi Oleh HAIL AMIR NOOR AZIZAH Dan YUSOF HASLAM NORZIE NANI Di Bantu Oleh M.SHAHDAN JAMIL SULONG NORIZAN SAID MANAF NIK MUHAMMAD Dan HASNOOR RIBUT NORMA DIAN ROSMEA RINO ARIFFIN YUSOF Z. RASHID ZAKARIA RAIMI R.ZAKARIA AHLI-AHLI PERTUBUHAN SILAT "FIRASAH" Jurugambar KWONG HON LOK Jurubunyi TAN KONG THEAN Penyunting S. SALEHAN Pembantu Pengarah NIK MUHAMMAD M.SHAHDAN P.Pakaian S.ROKIAH P.Sekerip SITI ARIFAH Penggubah dan Pengarah Lagu JOHARI SALLEH pmn Senikata JAMIL SULONG amn Tarian NORMADIAH Penasihat Terbitan JANTAN ABU BAKAR jp Pengurus Unit & Pen. Seni A.V.BAPAT sma Pengurus Terbitan RONNIE TAN TENG BANN Penerbit TAN SRI RUNME SHAW pmn Pengarah JAMIL SULONG amn

Tahun mula ditayangkan: 1976 (27 November)
Masa tayangan: 90 minit (lebih kurang)
Kedudukan filem: Ada, boleh diperolehi

SINOPSIS___

Zulkifli (takda harta, miskin), pemuda nelayan telah mengikat tali percintaan dengan Noraini. Percintaan kedua mempelai itu memang diketahui oleh rakan masing-masing dan setiap hari menjadi usikan dan guruan mereka.

Sebagaimana yang sering terjadi antara teruna dan dara yang sedang tenggelam dilamun asmara, ada masanya Zul dan Aini membelai rindu dengan bercumbu rayu dan ada kalanya merajuk merasa cemburu dan tersentuh hati.

Suatu hari, datanglah ke kampung tersebut seorang pemuda dari kampung lain yang tidak jauh dari situ. Namanya Malek (ada harta, kaya) bersama Mat Temberang serta teman-temannya yang lain.

Kebiasaannya, bila Malek ke mana-mana, dia didampingi oleh teman-temannya yang berperangai buruk seperti dia juga.

Malek telah jatuh hati dengan Aini apabila mereka bertemu, dan dia telah meminta bantuan Mak Leha supaya pergi meminang Aini. Bagaimanapun, Pak Kadir (ayah Aini) telah menyerahkan kepada anak perempuannya itu untuk membuat keputusan.

Aini berterus-terang menolak pinangan itu, tetapi kerana memikirkan Malek anak Tok Penghulu kampung dan berpengaruh pula, dibuatnyalah alasan supaya mereka bertemu dalam pesta pertandingan nyanyian yang sememangnya sering diadakan di kampung tersebut setiap tahun.

Kalau, dalam pesta pertandingan itu, Malek dan kumpulannya berjaya menunjukkan kehandalan (kumpulan Aini kalah), Aini akan mempertimbangkan pinangan Malek.

Malangnya, Malek tidak dapat menandingi kehandalan Aini, dan di situ juga dia berterus terang menunjukkan yang hatinya telah terpaut kepada Zul dan akan ke jinjang pelamin.

Di hari Zul sedang diarak ramai-ramai pergi bersanding ke rumah Aini, dia telah diserang sekumpulan anak muda, orang-orang upahan Malek yang tidak mahu melihat Zul berkahwin dengan Aini.

Pergaduhan sengit berlaku, tetapi Zul tewas dan dia dibawa orang-orang Malek ke sebuah pulau dan dikurang dalam gua.

Dengan kehilangan Zul itu hebuh sekampung, Aini dan Fatimah (adik Zul) puas mencari dan meminta pertolongan orang-orang kampung, tetapi tidak berjaya.

Tok Penghulu Kahar (ayah Malek) pulang dari seberang sebelum waktunya, dan atas jasa baiknya serta membuat pertimbangan yang adil, Malek mengaku melakukan pencolekan dan memberitahu di mana Zul disembunyikan.

Zul dan Aini bertemu kembali dan disatukan.

Pelakon utama: Zulkifli (Hail Amir), Noraini (Noor Azizah), Malek (Yusof Haslam), Fatimah (Norzie Nani), Mat Temberang (M. Shahdan), Mak Leha (Norizan), Pak Kadir (Said Manaf) dan Tok Penghulu Kahar (Jamil Sulong).

KRITIKAN & ULASAN___

Kali pertama saya menonton "Cinta Dan Lagu", previewnya di panggung wayang Capitol, Kuala Lumpur dalam bulan November 1976. Penayangan (preview) di panggung wayang tersebut jarang-jarang berlaku. Hanya filem yang ada keistimewaan saja, barulah boleh previewnya ditempatkan di situ.

Sebelumnya, filem ini banyak mendapat publisiti di dada-dada akhbar dan majalah tempatan, terutamanya ada usaha dibuat membawa Titiek Sandhora atau Emilia Contessa dari Indonesia untuk memegang peranan utama, sebagai Noraini.

Pada masa itu, dua filem musikal Hollywood, "West Side Story" dan "The Sound Of Music", sedang menggila dengan kutipan box officenya yang menyebabkan Shaw Brothers Hong Kong berminat membuat filem Cina yang coraknya seakan-akan sama.

Berikutan kejayaan yang dicapai oleh "Permintaan Terakhir," "Jiwa Remaja" dan "Sayang Anakku Sayang", Merdeka Film Productions begitu yakin "Cinta Dan Lagu", kalau diusahakan, boleh juga mendapat kejayaan box office.

Bagi mempastikan kecundang di box office tidak berlaku (disamping memperolehi pasaran baik di Indonesia), usaha telah dibuat membawa pelakon dan penyanyi Indonesia yang begitu popular ketika itu, Titiek Sandhora. Bagaimanapun, usaha tersebut gagal.

Kemudian perhatian beralih pula kepada Emilia Contessa, juga gagal. Dia sibuk dengan penggambaran beberapa filem, dan akhirnya Noor Azizah dipilih mengambil tempat yang dikosongkan oleh kedua penyanyi dan pelakon Indonesia itu.

Sebelumnya, Noor Azizah berherokan Zulkifli Zain dalam filem "Sayang Anakku Sayang" yang boleh dikatakan mendapat sambutan hangat, juga diarahkan oleh Jamil Sulong.

"Cinta Dan Lagu" filem bercorak musikal mengandungi 18 lagu kesemuanya, dan setakat ini belum ada satu pun filem Melayu (Malaysia) mempunyai sebegitu banyak lagu dan bercorak musikal sebegini.

Ini boleh diterima, sebagai satu pembaharuan telah dilakukan. Pada masa lalu, belum pernah dibuat iaitu sejak filem Melayu berkembang pesat pada tahun 1947 bermula dengan filem "Singapura Di Waktu Malam" yang diarahkan oleh B.S. Rajhans.

Percubaan nekad yang dilakukan oleh Merdeka Film Productions (Shaw Brothers) bagi menyamai filem bercorak musikal (bukan menyaingi) "West Side Story" dan "The Sound Of Music", patut dipuji.

Apabila selesai menonton previewnya, dalam penilaian saya (pada masa itu), persembahannya sangat baik, menarik dan tidak mengecewakan, dalam ertikata sebagai filem musikal yang sederhana bentuknya.

Pembaharuan yang dibuat dianggap berjaya, tetapi kalau mahu dibandingkan dengan "West Side Story" dan "The Sound Of Music", tentulah tidak masuk akal.

Yang menjadi persoalan dalam benak saya, apakah filem musikal sebegini akan memenuhi selera dan citarasa penonton-penonton Malaysia yang meminati filem Melayu?

Jawapannya saya perolehi kemudian. Belum lagi. Ini kerana sambutannya di box office tidak begitu baik dan tidak memerangsangkan.

Tradisi dan kelaziman filem-filem bercorak musikal, apa yang selalu dihidangkan hanyalah nyanyian belaka.

Gembira menyanyi, berduka menyanyi, bermain menyanyi, bergurau menyanyi, merajuk menyanyi, memujuk menyanyi, cemburu menyanyi, marah menyanyi, sakit menyanyi, menyanyi, menyanyi, menyanyi dan terus menyanyi.

Itulah yang berlaku kepada "Cinta Dan Lagu," dari mula hingga tamat.

Cerita dikatakan disadur, sesuaikah?

Sesuai. Berlaku disebuah perkampungan (Melayu) nelayan.

Plot cerita begitu simple. Siapa penulisnya, tidak tercatat di credit title dan tidak penting. Yang pasti ia dipadankan dari filem musikal Cina (Shaw Brothers Hong Kong) yang hingga kini tidak dapat dikesan tajuknya.

Tidak seperti "Permintaan Terakhir" dari filem "Susanna" dan "Jiwa Remaja" dari filem "Dead End".

Dailog, bagaimana pula?

Bernas, pendek, tepat dan berkesan.

Pemilihan pelakon menepati karekterkah?

Ya, menepati.

Salah satu kekuatan "Cinta Dan Lagu", banyak bergantung kepada karekter Noraini. Kalau gagal ditangani dengan baik, gagallah filem ini.

Noor Azizah ("Di Malaysialah, bodoh!...") dipilih bagaikan 'bidan terjun'. Begitu pun juga, lakonannya tetap baik dan memuaskan. Perfect, kata orang putih. Susuk badannya, bersesuaian dengan karekter.

Gerak-geri, penuturan dialog, tarian dan nyanyian (suara Salamiah Hassan sesuai benar dengannya), menarik dan natural.

Bila berdepan dengan Hail Amir, rajuk dan manjanya menyentuh perasaan. Bila diusik oleh Yusof Haslam, marah dan sindirnya mencuit hati.

Ini disebabkan, Noor Azizah sudah lama dan banyak pengalaman dalam filem, sejak di MFP Jalan Ampas lagi, bermula dengan filem "Dayang Senandong" juga diarahkan oleh Jamil Sulong.

Bila difikir-fikirkan balik, jelaslah sudah, kegagalan Jamil Sulong mendapatkan penyanyi dan pelakon Titiek Sandhora dan Emilia Contessa, ada hikmahnya.

Noor Azizah telah membuktikan kemampuannya berlakon setaraf dengan dua bintang popular Indonesia yang dikehendaki itu, walaupun dia bukan penyanyi dalam ertikata sebenar-benarnya.

Pemilihan Hail Amir ("Dimanakah, suri hati...") sebagai heronya, juga tepat. Sangat sesuai dan kena pada tempatnya. Berpadanan dengan Noor Azizah.

Lakonannya (sebagai Zul), dalam adegan-adegan tertentu kelihatan sedikit lemah. Ini kerana, dia masih baru dalam filem. Belum biasa lagi, dan pertama kali berheroinekan Noor Azizah.

Ini filemnya yang kedua (sebagai hero) selepas berheroinekan Uji Rashid dalam filem "Jiwa Remaja", juga arahan Jamil Sulong.

Begitu pun juga, aksi pertarungan (campuran silat dan kungfu) yang diperlihatkannya meyakinkan dan realistik.

Tarian-tariannya pun menarik, ini tidak menghairankan kerana dia sememangnya penari, penari Kementerian Kebudayaan Belia Dan Sukan.

Peranan ketiga penting, Malek ("Oh, loyar buruk ya!..."), yang dibawakan oleh Yusof Haslam, memang padan dengannya. Nampaknya dia sesuai sangat berperanan jahat atau crook, kena pula dengan pasangannya, M. Shahdan, yang membawa peranan Mat Temberang, orang suruhannya yang patuh dengan arahannya.

Suara Shagul Hamid yang digunakan oleh Yusof Haslam ketika menyanyi, pun sesuai dengannya.

Pelakon-pelakon lain, Norzie Nani ("Betulkah, Aini?..."), Jamil Sulong, Said Manaf dan Norizan turut berperanan baik menurut karekter, menjadikan filem ini lebih mantap.

Tarian-tarian Normadiah, menarikkah?

Tarian-tarian ciptaan Normadiah, bertepatan dengan lagu dan musik oleh Johari Salleh. Sungguhpun begitu, kadangkala tergerencat juga kerana ada tarian penari-penarinya (semacam mahu tidak mahu menari) tidak tersusun kemas, ertinya kelamkabut.

Sebagai contoh, boleh dilihat dalam klip YouTube "Sepinya Hati Sesepinya Malam Sunyi" dan "Alangkah Senang Hai Mata Memandang".

Pada hal, salah satu elemen filem bercorak musikal yang patut dipatuhi ialah, tarian misti sempurna seiring dengan musik dan lagu.

Musik dan lagu Johari Salleh, berhasilkah?

Musik dan lagu, yang dianggap kekuatan utama filem ini, memperlihatkan pencipta dan penggubah lagu Johari Salleh berjaya menghasilkan lagu-lagu (berbagai irama dan rentak) berdasarkan kisah percintaan Zul dan Aini di sebuah perkampungan nelayan.

Cuma, musiknya (ramai pemusiknya dikalangan angguta Orkes RTM) kurang menyengat. Nampak amateur kalau dinilai dalam kontek sesebuah orkestra.

Sekiranya dimainkan dengan 'full orchestra' sebagaimana yang terdapat kepada Orkestra RTM hari ini, kemungkinan kualitinya lebih baik lagi.

Sungguhpun, Johari Salleh tidak boleh menyaingi kehebatan pemusik Rogers And Hammerstein dan Leonard Bernstein, namun apa yang telah dihidangkannya sudah boleh dikira memuaskan.

Nyanyian oleh Salamiah Hassan, Hail Amir, Ahmad Jais, Rohani Aziz, Andre Goh dan Shagul Hamid menarik dan menghiburkan terutamanya lagu "Berdebar-debar Rasa Hati," "Sepinya Hati Sesepinya Malam Sunyi", "Alangkah Senang Hai Mata Memandang" dan "Ku Titiskan Airmata Rindu".

Fotografi Kwong Hon Lok, cantikkah?

Ya, memang cantik. Penggambaran yang dilaksanakan dalam warnawarni Eastmancolor dan berbidang luas MerdekaScope benar-benar memberi nyawa kepada filem ini.

Angle (sudut) fotografi yang diperlihatkan (terutama bunga yang berkembang, celah pokok yang menghijau, pantai yang memutih dan laut yang tenang) sungguh menarik dan mempersonakan.

Maklumlah, juruteknik filemnya didatangkan khas dari Hong Kong yang sudah tentu sangat berpengalaman dalam hal-hal perfileman.

Tambah menarik, apabila ia disunting dengan cukup kreatif oleh Salehan Shamsuddin (S. Salehan) yang banyak pengalaman.

Bagaimanapun, ini semua hanya dapat dirasakan, apabila menonton di panggung wayang bukannya di tv, dvd atau vcd.

Make-up A.V. Bapat, berjayakah?


Kurang berjaya. Sebab, kebanyakan penggambaran dilakukan diluar studio, tidak dalam studio seperti di MFP dan Merdeka Studio, yang mana ini sudah pasti melunturkan kecantikan make-up terutama yang melibatkan Noor Azizah.

Kostumnya, okkah?

Apa yang boleh saya katakan, telah diabaikan. Akibatnya kurang menarik, kurang sempurna.

Lirik Jamil Sulong, masih baikkah?

Tidak dapat disangkal lagi. Sentuhan ajaibnya di MFP, tidak pudar di Merdeka Film Productions. Sama kuat dengan lirik yang dihasilkannya untuk filem "Penarek Becha", "Hang Tuah" dan "Semerah Padi".

Kalau tidak percaya, dengarlah lirik lagu "Alangkah Senang Hai Mata Memandang," versi Ahmad Jais dan Salamiah Hassan.

Kesimpulannya?

Sungguhpun hanya mengambil masa lebih sedikit dua bulan untuk menyudahkannya pada keseluruhannya, "Cinta Dan Lagu" menarik, seronok dan menghiburkan.

Lebih dari itu, ada kelainannya.

Kerana kelainannya itulah (setelah sekian lama, hampir 36 tahun) menyebabkan filem seperti ini tidak pernah ada.

Mungkinkah ada lagi filem coraknya seperti ini?

Jawabnya, pasti ada. Boleh dibuat. Jika punya kemahuan dan kesedaran.

Kalaulah KRU Studio (Norman, Yusry dan Edry), Metrowealth (David Teo) dan Excellent Pictures (Ahmad Idham) dapat melahirkan filem musikal seperti "Cinta Dan Lagu" ini, alangkah baiknya.

Janganlah asyik sangat, filem hantu saja diutamakan.

PELIK TETAPI BENAR___

Selepas selesai menonton previewnya, saya pergi menemui Jamil Sulong berjabat tangan dan berkata: "Tahniah, bang Jamil. Bagus."

Jamil Sulong tersentak dan menjawab sinis: "Bagus?..."

Saya juga tersentak dan tidak mengerti dan faham. Tentu ada sesuatu yang tidak kena kenapa Jamil Sulong berkata begitu. Pendek, tetapi penuh makna.

Tahu sajalah. Jamil Sulong, bukan senang dapat menyelami hatinya. Apatah lagi untuk mengetahui sebab musababnya dia berkata demikian. Justeru itu, saya tidak mahu bertanya.

Tetapi saya dapat agak, mungkin kerana ketidakpuasan hatinya tentang hasil filem tersebut yang banyak bersandar kepada juruteknik filem Hong Kong yang sudah pasti apa yang dikehendakinya (kreativiti) sebagai pengarah terhadap filem tersebut, banyak yang tidak tercapai.

Mungkin Jamil Sulong sudah lupa peristiwa tersebut, tetapi saya tetap ingat dan tidak pernah lupa.

Lama kemudian baru saya tahu sebabnya (14 tahun berlalu), apabila terbaca keluhan Jamil Sulong yang tercatat dalam buku karyanya, "Kaca Permata", terbitan Dewan Bahasa & Pustaka pada tahun 1990.

Catatannya: Setelah filem "Cinta Dan Lagu" ini siap penggambarannya saya membuat kesimpulan bahawa ia salah sebuah filem yang paling menjemukan kerana penuh dengan lagu-lagu yang membosankan. Ada pula lagu-lagu itu ditarikan pula. Rekod atau piringhitam yang dikeluarkan mengandungi sebahagian daripada lagu-lagu filem ini pun tidak mendapat sambutan.

Apa rasa hati Johari Salleh jika dia terbaca tulisan tersebut? Atau Hail Amir, Noor Azizah, Yusof Haslam dan semua yang terlibat lebih-lebih lagi Merdeka Film Productions sebagai pengeluar yang mahu melihat sesuatu pembaharuan dibuat terhadap filem Malaysia.

Seolah-olah filem "Cinta Dan Lagu" bukan arahan Jamil Sulong.

Kenapa jadi begitu, ya?

Pelik, tetapi benar.Salamiah Hassan & Ahmad Jais
Rohani Aziz & Andre Goh

IRAMA & LAGU___

 • CINTA DAN LAGU - Pembukaan (Instrumental)
 • ANGIN BERTIUP MEMBELAI (Salamiah Hassan & Beramai)
 • NUN DISANA PERAHU NELAYAN (Salamiah Hassan & Beramai)
 • JANGANLAH ADIK INGIN BERLAGAK
  (Hail Amir Salamiah Hassan & Beramai)
 • SESPINYA HATI SESEPINYA MALAM SUNYI
  (Hail Amir Salamiah Hassan & Beramai)
 • ALANGKAH SENANG HAI MATA MEMANDANG
  (Hail Amir Salamiah Hassan & Beramai)
 • LA-LA-LA-LA-LA (Shagul Hamid & Beramai)
 • SELENDANGKU DITIUP ANGIN
  (Salamiah Hassan Shagul Hamid & Beramai)
 • SUDAH DAPAT SEPAKAT KATA SEPAKAT
  (Salamiah Hassan & Hail Amir)
 • BAIK WAHAI MANIS SEKARANG KITA MULAKAN
  (Salamiah Hassan Shagul Hamid Andre Goh Rohani Aziz & Beramai)
 • SAYALAH BUSU (Beramai)
 • CUKUP SUDAH (Beramai)
 • DIMANA TEMPAT HATI BERMANJA (Hail Amir & Rohani Aziz)
 • BERDEBAR-DEBAR RASA HATI (Hail Amir & Salamiah Hassan)
 • MALAM INI TIDAK BERBINTANG (Salamiah Hassan)
 • KU TITISKAN AIRMATA RINDU (Salamiah Hassan)
 • JIKALAU TIDAK KERANA BULAN - Penutup
  (Hail Amir Salamiah Hassan & Beramai)

  * Ciptaan, gubahan & pimpinan: JOHARI SALLEH
  * Senikata: JAMIL SULONG
  * Iringan musik: ORKES RTM

  # Dalam filem semua lagu nyanyian Hail Amir menggunakan suaranya sendiri. Dipiringhitam suaranya digantikan dengan Ahmad Jais. Ini berlaku kerana, mengikut kontrak dengan syarikat piringhitam EMI, dia tidak boleh merakamkan lagu dengan syarikat piringhitam lain. Apapun, suara antara Hail Amir dan Ahmad Jais tidak banyak bezanya.

  # Antara 18 lagu yang terdapat dalam "Cinta Dan Lagu" hanya satu saja tidak termuat dalam album "Cinta Dan Lagu" keluaran syarikat piringhitam LIFE, "Sepinya Hati Sesepinya Malam Sunyi".

  # Ketika penggambaran "Cinta Dan Lagu", Hail Amir baru saja mengeluarkan EPnya dengan EMI mengandungi empat lagu bersama Ahmad Nawab - "Wajah Kesayangan Hamba", "Kasih Dan Sayang", "Bukan Jodoh Bukan Suratan" dan "Cinta Bukan Hayalan."  Nun Di Sana Perahu Nelayan


  Angin Bertiup Membelai


  Janganlah Adik Ingin Berlagak


  Sepinya Hati Sesepinya Malam Sunyi
  Alangkah Senang Hai Mata Memandang  MARI KITA MENYANYI
  "SEPINYA HATI SESEPINYA MALAM SUNYI"


  "SEPINYA HATI SESEPINYA MALAM SUNYI"

  Sepinya hati sesepinya malam sunyi
  Pedih rasanya hidup ku seorang diri
  Apa dosa ku hai diseksa begini
  Dimanakah suri hati
  Yang selalu menghibur

  Sepinya hati sesepinya malam sunyi
  Pedihnya rasa hidup ku seorang diri
  Apa dosa ku hai diseksa begini
  Dimanakah suri hati
  Yang selalu menghibur-hibur

  Penawan hati ada sembunyi disini
  Sedang melayan duka hatinya sendiri

  Oh kekasih sayang
  Kalau aku bersalah
  Duhai kasih duhai sayang
  Sila maafkan daku

  Suara apa ku dengar sedang merayu
  Menyayat kalbu menyatakan rasa pilu
  Sakit dicari ubatkanlah sendiri
  Ku tak pandai nak menunai
  Apa guna simpan jambangan

  * Penyanyi filem: Hail Amir, Noor Azizah & Beramai
  * Penyanyi suara: Hail Amir, Salamiah Hassan & Beramai
  * Pencipta lagu: Johari Salleh
  * Lirik: Jamil Sulong
  * Iringan musik: Orkes RTM
  La-La-La-La-La-La


  Selendangku Di Tiup Angin


  Sayalah Busu


  Cukup Sudah


  Alangkah Senang Hai Mata Memandang (Album)


  Berdebar-debar Rasa Hati (Album)
  (Sumber: WaeMesul)

  FAKTA___

 • Tajuk asal "Cinta Dan Lagu," "Lagu Dan Cinta." Ia cuma diterbalikkan saja. Dan, "Cinta Dan Lagu" lebih baik dibandingkan dengan "Lagu Dan Cinta".
 • Kali pertama Hail Amir dan Noor Azizah digabungkan sebagai hero dan heroine. Kali keempat Noor Azizah berlakon dibawah arahan Jamil Sulong sesudah "Dayang Senandong", "Raja Bersiong" dan "Sayang Anakku Sayang".
 • Kali kedua Hail Amir sebagai hero selepas "Jiwa Remaja" berheroinekan Uji Rashid. Dia turut berperanan pelakon tambahan dalam "Permintaan Terakhir".
 • Filem kelima diarahkan oleh Jamil Sulong di Merdeka Film Productions selepas "Lain Jalan Ka-Shorga", "Permintaan Terakhir", "Jiwa Remaja" dan "Sayang Anakku Sayang".
 • Beberapa hari sebelum filem ini dimulakan penggambaran, Jamil Sulong jatuh sakit dan di masukkan ke Hospital Assunta di Petaling Jaya.
 • Selain Titiek Sandhora dan Emilia Contessa dari Indonesia, turut mendapat perhatian sebagai Noraini, Jenny Rachman, Yanti Octavia, Tanty Josepha dan Widyawati.
 • Penggambaran "Cinta Dan Lagu" dilakukan di Port Dickson, Pulau Besar dan Serkam di Melaka serta Taman Bunga dan Kepong di Kuala Lumpur.
 • Turut terlibat sebagai pengarah filem (tidak tercatat di credit title) Nas Achnas. Dia kemudian menjadi pengarah bersama filem "Loceng Maut".
 • Jamil Sulong, sebenarnya pengarah filem kedua. Pengarah filem pertama Lo Jun dari Hong Kong. Ini tercatat dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Merdeka Film Productions semasa preview filem tersebut di panggung wayang Capitol.
 • Johari Salleh terpaksa mengambil cuti 2 bulan dari RTM untuk mencipta lagu-lagu untuk filem ini.
 • "Cinta Dan Lagu" merupakan satu-satunya filem Johari Salleh mengambil tanggungjawab sebagai pencipta lagu.
 • Antara begitu banyak lagu, "Berdebar-debar Rasa Hati" begitu popular dan diminati ramai hingga ke hari ini. Dua lagi yang boleh dianggap menarik, "Sepinya Hati Sesepinya Malam Sunyi" dan "Alangkah Senang Hai Mata Memandang". Liriknya pun disusun dengan begitu baik sekali.
 • Norma Yuzie yang terkenal dengan keseksiannya, turut membintangi filem ini sebagai penari, teman Noor Azizah. Dia yang berperanan jahat dalam "Pendekar," juga dibintangi Noor Azizah, meninggal dunia di Batu 2, Jalan Gombak, Kuala Lumpur akibat kemalangan kereta (tidak jauh A.R. Tompel dilanggar kereta) pada 19 Julai 1977.
 • "Cinta Dan Lagu" dihantar menyertai Festival Filem Asean Ke-6 di Manila, Filipina pada bulan November 1976, tetapi gagal meraih sebarang anugerah. Noor Azizah mewakili Malaysia.
 • Norzie Nani diperkenalkan oleh Jamil Sulong dalam "Permintaan Terakhir". Ini filemnya yang ketiga bersama Jamil Sulong. Satu lagi "Jiwa Remaja", turut dibintangi oleh Hail Amir, Uji Rashid dan Yusof Haslam.
 • Tiga pemegang peranan penting dalam filem ini telah meninggal dunia - Said Manaf, Norizan dan M. Shahdan. Penyanyi pula, Ahmad Jais.


 • Update akan dilakukan dari masa ke masa.  ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI:


  GELORA (1970)

  hanya sesuai untuk orang dewasa saja.  RASHOMON (1950)

  filem akira kurosawa yang sukar ditandingi.  CHEMBURU (1953)

  banyaknya pelukan rosnani dan yusof latiff.  SHANE (1953)

  salah satu filem koboi yang paling saya sukai.
 • 27 comments:

  1. Satu artikel yang sangat menarik.
   Inilah kelebihan blog Filem Klasik Malaysia,
   jika dibanding blog-blog lain yang sama dengannya.
   Satu cadangan, kenapa tidak Dato' Aziz Singah,
   Datuk Aziz Sattar, Nahar Akhbar Khan,
   Amin Khan dan Mustafar A.R. sendiri
   mementaskannya seperti "P. Ramlee The Musical" dengan tajuk "Cinta Dan Lagu The Musical"
   sebagai tribute kepada Dato' Jamil Sulong,
   Dato' Johari Salleh, Noor Azizah dan Hail Amir.
   Tempatnya, boleh diadakan di Istana Budaya, KL
   dan bayaran tiket berpatutan dikenakan kepada
   sesiapa saja yang ingin datang menontonnya.
   "Cinta Dan Lagu In Musical" sama menariknya
   dengan "Semerah Padi In Color" yang kini sedang
   diusahakan oleh Dato' Aziz Singah dan teman2nya.

   - Liyana Othman.

   ReplyDelete
   Replies
   1. Suatu idea yang cukup menarik,
    dan patut dialu-alukan.
    Saya baru saja menonton vcd
    "Cinta Dan Lagu" setelah membaca
    ulasan & kritikan Encik Mustafar, yang
    dulunya saya tidak berapa mengambil tahu.
    Dan ternyata, sememangnya ia
    sesuai untuk dimusikalteaterkan.

    - Peminat Aini & Zul.

    Delete
  2. salam sejahtera liyana othman.
   satu cadangan cukup baik dan menarik.
   insyallah, dalam mesyuarat membincangkan
   perkembangan "semerah padi in color" nanti
   saya akan kemukakan cadangan mementaskan
   "cinta dan lagu in musical" itu kepada
   dato' aziz singah, dan diperbincangkan.
   hasilnya akan saya beritahu kemudian.

   ReplyDelete
  3. Setuju, kalau "Cinta Dan Lagu" dipentaskan.
   Tapi menggunakan pelakon-pelakon baru.
   Alangkah cantiknya kalau lagu-lagu seperti
   * "Sepinya Hati Sesepinya Malam Sunyi"
   * "Alangkah Senang Hai Mata Memandang"
   * "Berdebar-debar Rasa Hati"
   Dimainkan semula oleh Orkestra RTM yang ada
   sekarang ini dengan diberi nafas baru.
   Dato' Johari Salleh, Dato' Jamil Sulong, Hail Amir
   dan Noor Azizah bolehlah jadi VVIP
   di Malam Pembukaan "Cinta Dan Lagu The Musical"
   di Istana Budaya, Kuala Lumpur nanti.
   Buat cepat-cepat Dato' Aziz Singah & gang.
   Saya dah tak sabar ni...

   ReplyDelete
  4. Saya tidak fikir filem CINTA & LAGU (C&L) berjaya di box office dulu. Malah saya rasa ia membawa pertaka kepada pihak Shaw Brothers yang pasti mengalami kerugian hingga mengakibatkan penutupan ke atas studio Merdeka sebagai salah satu penyebabnya. Filem yang bercorak broadway atau opera ini mendapat sambutan lesu memandangkan lagu-lagunya yang langsung tidak menyengat, kecuali 1-2 saja. Contohilah filem-filem Bollywood. Lagu-lagunya amat "catchy" & tarian-tarianya menghiburkan penonton. Format filem-filem dari India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka & Nepal semuanya sama saja - musical drama, musical komedi, suspense thriller musical, period musical dll. Filem-filem dari negara-negara Asia Selatan ini yang tidak diselitkan lagu-lagu dikenali sebagai "parallel film" atau apa yang kita sebut sebagai Art film di sini. Tetapi parallel film di rantau Asia Selatan jarang-jarang mendapat sambutan berbanding filem komersial yang ada lagu, tarian, perkelahian, pemandangan & lain-lain. Format filem-filem klasik Melayu dulu pun mengikut acuan dari India. Justeru itu, terdapat banyak lagu merdu yang menjadi malar segar hingga ke hari ini. Contohnya, lagu "Tanda Kasih" dari filem ISI NERAKA nyanyian Ahmad Mahmud & Rahmah Rahmat. Dalam filem-filem purbawara klasik, tarian beramai-ramai di balairung seri istana atau di sesuatu majlis keramaian dinanti-nantikan oleh para penonton kerana tariannya yang menyeronokkan serta dendangan lagunya yang catchy & rentak yang memukau seperti bunyi paluan gendang. Mana perginya format-format ini lagi sekarang? Filem Melayu era warna yang bercorak purbawara seperti SUMPAH SEMERAH PADI, PENDEKAR & beberapa lagi cuba menghidupkan unsur ini tetapi ia tidak dapat menandingi filem-filem purbawara klasik. Formula utama untuk mengembalikan filem musical drama atau broadway terletak pada lagu-lagunya yang perlu menyengat. Contohnya filem AZURA versi lama. Musik & lagu adalah salah satu elemen penting dalam sesebuah filem untuk menentukan kejayaanya di box-office.
   - NONAMA

   ReplyDelete
  5. salam sejahtera nonama.
   satu saja yang ingin saya perbetulkan.
   yang lain tu oklah.
   merdeka film productions
   kepunyaan shaw brothers,
   tidak terus mengeluarkan filem
   bukan rugi disebabkan "cinta dan lagu".
   kalau rugi takkan mereka keluarkan dua filem lagi,
   "loceng maut" dan "adik manja".
   sebenarnya, "cinta dan lagu" tidak rugi
   kerana rangkaian panggung wayang
   diseluruh malaysia kebanyakannya
   kepunyaan shaw brothers.
   cuma, tidak mencapai kejayaan box office
   seperti "permintaan terakhir" dan "jiwa remaja".
   sebab utama merdeka film productions
   berhenti mengeluarkan filem
   kerana dasar kerajaan berubah,
   tidak membenarkan lagi tuanpunya
   panggung wayang mengeluarkan filem
   bagi membolehkan syarikat-syarikat filem
   bumiputera untuk bernafas lega.
   dengan itu jelaslah sudah,
   penutupan merdeka film productions
   bukan disebabkan "cinta dan lagu" rugi.

   ReplyDelete
  6. Bagaimana dengan filem Agogo 67. Filem ini dihasilkan lebih dulu berbanding filem Cinta dan Lagu. Bolehkah kita anggap filem ini sebagai filem musikal Melayu pertama?
   - Oummar

   ReplyDelete
  7. salam sejahtera sdra oummar.
   filem muzikal, adalah filem genre
   di mana lagu-lagu yang dinyanyikan
   oleh watak-watak diterjemahkan
   ke dalam naratif, kadang-kadang
   disertai dengan tarian-tarian.
   lagu-lagu kebiasaannya menguatkan plot atau membangunkan watak-watak filem itu,
   walaupun dalam beberapa kes ia menjurus
   hanya sebagai pecah jalan cerita,
   selalunya sebagai menghurai sesuatu persembahan.
   subgenre filem muzikal, adalah musik komedi
   yang juga termasuk ke dalam elemen jenaka atau lucu.
   itulah antara definasi filem musikal.
   saya akui, filem "a go go 67" banyak lagu,
   tetapi tidak boleh dianggap filem musikal
   kerana lari dari ketetapan definasi.
   filem "cinta dan lagu" ialah filem musikal,
   bukan saja mengandungi banyak lagu,
   tetapi bertepatan dengan definasi.
   terima kasih sdra oummar
   kerana sudi membaca blog saya.

   ReplyDelete
  8. Kecuali "Berdebar-Debar Rasa Hati", tidak ada satu pun lagu-lagu dalam filem CINTA & LAGU (CDL) yang menghiburkan. Walhal, ia adalah sebuah filem bergenre MUSICAL. Saya tidak sempat menghitung berapakah jumlah lagu yang terdapat dalam filem ini. Katakanlah ada 12 lagu kesemuanya; 6 atau 7 daripada yang 12 itu sepatutnya adalah "killer song" yang menyengat & menjadi kegemaran ramai hingga menduduki carta senarai lagu-lagu "hit" yang teratas. Sekadar mengadakan lagu & muzik saja tidak mencukupi. Mungkin kesilapannya terletak pada pemilihan music composer/directornya. Kebolehan & bakat Johari Salleh memang diakui. Tetapi lagu-lagu gubahan Johari Salleh langsung tiada nilai komersial, terutama sekali untuk sesebuah filem musical. Lihatlah contoh hasil-hasil penggubah lagu dalam filem-filem Melayu klasik seperti Osman Ahmad, Yusoff B, Zubir Said, Wandly Yazid, Kassim Masdor serta Ahmad Nawab. Kebanyakan lagu gubahan mereka ada uummph!Memandangkan yang lainnya telah tiada, seharusnya penerbit/sutradara CDL mengambil Kassim Masdor, Wandly Yazid atau Ahmad Nawab sebagai music composer/directornya. Seandainyalah CDL adalah sebuah filem Bollywood, tentu sekali muziknya ketika itu akan diberikan kepada para penggubah top di era tersebut seperti R.D. Burman, Laxmikant-Pyarelal ataupun Kalyandji-Anandji yang mana 5 daripada 7 lagu-lagu mereka menjadi kegemaran ramai. Sebenarnya, filem muzikal boleh meraih keuntungan daripada 2 sumber - filemnya sendiri (jika ceritanya bagus) & lagu-lagu OST (Original Soundtrack) jika lagu-lagunya ada nilai komersial yang dirakamkan ke rekod (dulu) atau CD.
   - Nonama

   ReplyDelete
   Replies
   1. Belum tentu kalau diberi kepada
    Zubir Said, Osman Ahmad, Yusoff B.,
    Kassim Masdor, Wandly Yazid atau Ahmad Nawab sebagai pencipta dan penggubah lagu
    filem "Cinta Dan Lagu", musik dan lagunya
    uummph sebagaimana kata sdra, mungkin ianya
    lebih buruk daripada apa yang telah
    dihasilkan oleh Johari Salleh.
    Ini kerana setiap mereka mempunyai
    kelebihan masing-masing.
    Johari Salleh mempunyai keistimewaan
    tersendiri yang tidak ada kepada Zubir Said,
    Osman Ahmad, Kassim Masdor dan lain-lain.
    Begitu juga sebaliknya.
    Pada saya, lagu-lagu Johari Salleh dalam
    "Cinta Dan Lagu" sudah cukup baik,
    bertepatan dengan plot cerita,
    terutama Berdebar-debar Rasa Hati",
    "Alangkah Senang Hai Mata Memandang"
    dan "Sepinya Hati Sesepinya Malam Sunyi".
    Sekiranya lagu-lagu yang ada (18 semuanya)
    diberi nafas baru dengan menggunakan
    Orkestra RTM yang ada sekarang ini
    atau yang setaraf dengannya
    pastinya ianya akan lebih menarik lagi.
    Justeru itu, adanya usaha untuk memusikalteaterkan
    "Cinta Dan Lagu", saya sangat mengalu-alukannya.
    - Suria Buana.

    Delete
  9. Jawapan kepada komen saya yang pertama tentang penutupan studio Merdeka yang pemblog Encik Mustafar A.R. katakan sebagai "akibat perubahan dasar pihak kerajaan yang tidak membenarkan para pemilik panggung mengeluarkan filem agar produser bumiputera kita dapat bernafas" - & bukan kerana kerugian - boleh diperpanjangkan lagi oleh Encik Mustafar dalam blog ini yang akan datang. Saya syorkan kepada Encik Mustafar untuk menulis subjek tentang "mengapakah syarikat filem Shaws-MFP, Cathay-Keris & Shaws-Merdeka Studio ditutup". Pemblog bolehlah membentangkan kajian, analisis huraian & informasi "orang dalam" yang beliau tahu sebagai seorang mantan wartawan tentang perkara tersebut dalam blog ini. Sebagai seorang 'lay person', pada saya penutupan studio-studio filem kita tidak lain & tidak bukan adalah atas faktor ekonomi & untung rugi (dollars & cents). Ini juga ada kena-mengena secara tidak langsung dengan penutupan studio-studio THE BIG FIVE di Hollywood yang memulakan trend "studio system" yang mereka perkenal & amalkan sehinggalah ia terkubur.
   - NONAMA

   ReplyDelete
  10. Tentu ramai pencinta blog ini akan mengalu-alukan jika pemblog, Encik Mustafar A.R., dapat menyelitkan ruangan TRIVIA di sebalik dunia perfileman & industri hiburan - khususnya di tanahair kita & juga dari luar negara - tentang apa saja perkara yang mungkin tidak ramai atau tiada orang ketahui. Ia boleh disiarkan dari semasa ke semasa. Sumbangan juga boleh diterima daripada para pembaca blog ini dan lain-lain. Sebagai contoh:

   "Permintaan Terakhir" dari filem "Susanna" dan "Jiwa Remaja" dari filem "Dead End".

   Ini pula sumbangan daripada saya.
   Filem "Adik Manja" adalah daripada filem Shaw Bros Hongkong yang bertajuk "Whose Baby's In The Classroom?"

   Apa kata Encik Mustafar & para peminat blog ini yang lain?

   -nonama

   ReplyDelete
   Replies
   1. ya, cantik.
    dan saya akan mulakan
    tidak lama lagi.
    tahukah nonama
    "kalong kenangan"
    dan "jahanam"
    dipadankan dari filem apa?
    "takdir illahi"
    "selamat tinggal kekasehku"
    "rahsia hatiku"
    "kaseh menumpang"
    dan "jiran sekampong"
    semuanya dari filem apa?
    tunggu...

    Delete
   2. Hi, I just came across your blog and discovered this comment. May I know the answers to these? What films are they matched to? I am interested in Malay films adapted from Hong Kong movies.

    (Melayu saya tidak bagus tetapi saya akan cuba cakap dalam melayu ini) Terima kasih Encik Mustafar, saya belajar banyak daripada blog anda. Saya ingin bertanya filem-filem ini pasangkan dengan apa filem-filem? Saya berminat dalam filem-filem Melayu yang daripada filem-filem Hong Kong. Atau anda boleh menyedarkan saya, saya bersyukur. Terima kasih.

    Delete
   3. Selamat datang ke FK Min Hui.
    Kalongan Kenangan/Jahanam = Oedipus Rex
    (Ancient Greek Mythology)
    Takdir Illahi = Gnana Soundari
    (Tamil Movie)
    Selamat Tinggal Kekasehku = Devdas
    (Hindi Movie)
    Kaseh Menumpang = Aulad
    (Hindi Movie)
    Rahsia Hatiku = Little Women
    (Hollywood Movie)
    Jiran Sekampong = Peyton Place
    (Hollywood Movie)    Delete
   4. Terima kasih, Encik Mustafar!
    Saya ada soalan lain, harap anda tidak keberatan.
    Ia masih tidak diketahui dari apa filem-filem Hong Kong adalah "Cinta dan lagu" dan "Sayang Anakku Sayang"?

    Saya masih ada banyak soalan menganai sejara filem Melayu, ia baik kalau saya email Encik sila? Saya dari Singapura, tetapi saya buat kajian dalam UK sekarang. Terima kasih banyak-banyak.

    Delete
  11. Terima kasih Encik Mustafar atas persetujuan anda yang begitu spontan. Ini akan menjadikan blog anda jauh lebih menarik dan ia pasti mendapat "ranking" yang lebih baik. Satu TRIVIA daripada saya:
   Dulu, MFP & Cathay-Keris adalah dua studio yang dimiliki oleh dua organisasi 'gergasi' yang berlawanan seperti musuh ketat - Shaw Bros & Cathay. Mereka membawa haluan & membuat hal masing (tetapi cuba menumpaskan pihak pesaingnya). Tetapi mereka pernah menggemblengkan tenaga secara tidak langusng dalam sebuah filem. Apakah nama filem tersebut?
   - nonama

   ReplyDelete
  12. CORRIGENDUM (pembetulan) -

   masing = masing-masing
   langusng = langsung

   -nonama

   ReplyDelete
  13. video2 petikan dari filem sudah tak boleh tengok di youtube. ruginya.

   ReplyDelete
   Replies
   1. minta maaf le.
    apa nak buat.
    tukan hak mereka.
    ada pihak suka bekerjasama.
    ada pihak taknak.
    penyiaran artikel
    dan video tu pun
    saya bukan dapat apa2.
    satu sen pun tarak.
    sekadar memberi maklumat saja
    yang selama ni ramai tak tau.
    apa yang saya tahu,
    klip2 "cdl" tu sudah terlalu
    lama ada di youtube.
    hanya selepas saya gunakan
    sebagai pengiring artikel saya
    barulah ianya ditiadakan.
    kini, tahulah saya,
    berpengaruh juga fkm, ya.

    - mustafar a.r.

    Delete
   2. Berita gembira.
    Filem "Cinta Dan Lagu" dapat
    ditonton semula di YouTube.
    Eddy7788 telah menguploadkan
    pada 14 Julai 2012 yang lalu
    keseluruhan filem tersebut
    bukan sekadar lagu-lagunya saja.
    Diharap pihak yang ampunya filem
    tidak mendeletekannya supaya
    filem ini dapat dipertontonkan
    keseluruh dunia disamping ada
    pula ulasan dan kritikan dalam FKM.
    "Cinta Dan Lagu" baik dan menarik, dan
    patut sekali kita di Malaysia banggakan.

    Delete
  14. Salam Tuan,
   Tak sangka begitu ekstensif fakta yang tuan bentangkan tentang filem Cinta Dan Lagu. Bertuah saya sebab terjumpa blog tuan ini. Saya tak pasti berapa keratkah orang yang boleh layan filem ini di tengah2 kegilaan filem2 aksi, cinta dan hantu sejak dulu hingga sekarang. Yang pasti, saya sendiri tak dapat lupakan filem ini selepas kali pertama menonton di tv pada tahun 1986 dulu. Keluarga saya sendiri pun rasa kekok menonton filem yang banyak lagu seperti filem ini. Saya puji mereka-mereka yang berani menerbitkan filem seperti ini, sebagai khazanah seni negara filem ini tetap ada nilainya. Terjawab sudah persoalan saya yang bertahun-tahun lalu mengenai pembikinan filem ini di sebalik tabir.
   Terima kasih

   ReplyDelete
   Replies
   1. Oleh yang demikian
    anda teruskan mengikuti
    blog filemklasikmalaysia.
    Tidak disangka-sangka
    sambutannya sangat menggalakkan.
    Kini, hitsnya mencecah 1000 sehari.

    Delete
  15. Tidak pernah saya jumpa di Alam Maya,
   artikel filem "Cinta Dan Lagu" selengkap ini.
   Penuh dengan infomasi yang sangat berguna.
   Tahniah Encik Mustafar dan Puan Zaini.

   - Suraya (via e-mail), Putrajaya.

   ReplyDelete
  16. Encik Mustafar A.R..Ulasan yang menarik.. Lengkap..padat...bernas..

   ReplyDelete
  17. penutupan MFP seperti yoyo kerana dikuasai 3 beradik Shaw iaitu Run,Vern,Meng mengikut telunjuk PAP Singapura
   menghalang penubuhan kesatuan sekerja perfileman melayu Singapura

   ReplyDelete