"Tribute... Raja Idris Shah (1924-1984)" Kerana Sultan Bukan Saja Berjiwa Rakyat Tapi juga Berjiwa Seni. Update: 1/1/2019

Kalau Rindu (Rafeah Buang) * Semalam Di Subang (Aminah Ahmad) * Cempakasari (S.M.Salim)
* Namamu Di Bibirku (Jamal Abdillah) * Pulau Pangkor (Aminah Ahmad)
(Sumber: OldToad63 * Hassny Hussin * Dunia Muzik Werner * ICam * Hassny Hussin) Kliks Di Sini

Thursday, August 25, 2011


TOPING SAITAN (1941)

FILEM MELAYU SHAW BROTHERS YANG KETIGA
Kajiselidik Oleh Zaini Yusop & Mustafar A.R.


Momo heroine filem "Toping Saitan".

Dua gambar iklan ini diambil dari akhbar The Straits Time melalui laman web Perpustakaan Negara Singapura.

TOPING SAITAN
Produksi: SHAW BROTHERS
Pengarah: HAU YAU & WAN HAI LING
Pelakon: MOMO * A. RAHMAN * HAJI GONG * HASSAN & HAPSHA
Mula diedarkan: 9 April 1941
Masa tayangan: Tidak diperolehi

JALAN CERITA___

Ceritanya tidak ada maklumat yang jelas. Bagaimanapun, ia mengenai mereka yang melakukan kejahatan (crook) akan menerima pembalasan dan mereka yang baik (hero) akan memperolehi kejayaan. Ia dipenuhi dengan suspen terutama untuk mencari, siapakah lelaki misteri yang memakai topeng ala-Zorro itu.

ULASAN FK___

"Toping Saitan" (ejaan sekarang "Topeng Syaitan") atau dalam bahasa Inggerisnya, "The Devil's Mask", bercorak aksi penggembaraan, action adventure. Ia dikeluarkan berikutan filem-filem Indonesia bercorak sedemikian mendapat sambutan. Salah satu antaranya, "Gagak Item" ("Gagak Hitam") yang dibintangi oleh Raden Mochtar dan Roekiah.

Setelah dua filem ("Mutiara" dan "Bermadu") heroinenya Tina, kali ini Shaw Brothers mengemukakan Momo sebagai heroine, dan dia digandingkan dengan A.Rahman (atau terkenal juga sebagai A.Rahman Cantik) sebagai hero, dan merupakan pelakon bangsawan (opera) yang terkenal dan diminati ramai,
dizaman itu.

Bagaimana pun, Momo lebih popular sebagai penyanyi dibandingkan pelakon.

Bagaimanakah corak persembahan filem ini, tidak jelas kerana filemnya sudah hilang. Adakah ianya lebih baik jika dibandingkan dengan "Mutiara" dan "Bermadu"?

Begitu pun juga, ia bolehlah disamakan dengan filem-filem "Zorro" seperti "The Mark of Zorro" (1940) arahan Rouben Mamoulian yang dibintangi oleh Tyrone Power dan Linda Darnell.

Jika diperhatikan iklannya, filem ini menggunakan kuda sebagaimana Zorro melakukannya. Berkesankah gambarannya? Tidak diketahui.

Apa yang nyata, filem ketiga Shaw Brothers ini mendapat sambutan sangat menggalakkan.

Menurut akhbar Warta Malaya (4 April 1941), filem ini mula ditayangkan pada 9 April 1941. Promosi (iklan) dibuat secara besar-besaran selama lima hari berturut-turut sebelum tayangan harian dilakukan.

Kemudian ia diteruskan selama tayangannya di Singapura, kira-kira dua minggu.

Filem ini merupakan filem Melayu pertama ditayangkan serentak di tiga panggung wayang di Singapura - Queens (Geylang), Sun (New World) dan Globe (Great World).

Ini membuktikan sambutan hangat yang diperolehinya, dan terdapat juga iklan yang mencatatkan:

1. Belum pernah dilihat dimana-mana gambar Melayu kisah keadaan dan kepercayaan zaman dulu masih ada dipakai oleh orang zaman sekarang.

2. Tontonlah filem Melayu aksi ngeri ini yang dikeluarkan di Singapura.

3. Shaw Brothers mempersembahkan filem Melayu ketiga terbaik keluaran tempatan.

Ada kalanya ia ditayangkan serentak dengan filem Indonesia, "Matjan Berbisik" ("Machan Berbisik") di Queens dan juga Sun.


MATJAN BERBISIK

FAKTA___

* Agak menarik, selepas filem ini, Momo hanya muncul semula berlakon (18 tahun kemudian) dalam filem "Pendekar Bujang Lapok" (introducing, sepatutnya tidak payah digunakan) yang diarahkan oleh P.Ramlee.

* Ramai yang menyangka A.Rahman (hero filem ini) A. Rahman penyanyi, ayah kepada penyanyi R. Ismail. Tetapi bukan. Menurut Momo, dia ialah pelakon opera popular pada masa itu dan terkenal dengan gelaran A.Rahman Cantik.

* A.Rahman pula, selepas filem ini, membintangi "Ibu Tiri" dan "Mata Hantu," keduanya dikeluarkan oleh Shaw Brothers. "Mata Hantu," menurut Habsah, tidak dapat disiapkan kerana kedatangan Jepun ke Malaya dan Singapura.

* "Matjan Berbisik" (1940) adalah arahan Tan Tjoei Hock dengan bintang utamanya Hadidjah, Moh. Mochtar dan Bissoe.

* Filem ini mula ditayangkan pada 9 April 1941, dan Momo memberitahu, penggambarannya bermula pada 1939.

* Haji Gong, suami kepada Tina yang membintangi "Mutiara" dan "Bermadu". Mereka berdua pernah berlakon bersama dalam "Nasib," "Nilam" dan "Rachun Dunia".

* Hapsha (ejaan sebenar Habsah) berlakon banyak filem di MFP Jalan Ampas. Dia ibu kepada Hashimah Yon.

* Hassan ialah Hassan Temberang yang terkenal dengan peranan lawaknya, dan turut membintangi "Pontianak".

* "Toping Saitan" ialah ejaan lama. Penggunaannya patut diteruskan sebagai mengekalkan fakta.


Saturday, August 13, 2011


BOOLOO (1938)
Bawah: Mamo Clark sedang memandu arah kepada Colin Tapley
dan kawan-kawannya.


Atas: Jayne Regan. Bawah: Colin Tapley.

Kiri: Mamo Clark. Kanan: John Sutton.

Colin Tapley sedang menyelamatkan Mano Clark dari menjadi korban harimau putih.


Produksi PARAMOUNT PICTURES
Pengarah CLYDE E. ELLIOTT
Pelakon COLIN TAPLEY (Robert Rogers) JAYNE REGAN (Kate Jaye) MAMO CLARK (Gadis Orang Asli, Nieewah) MICHIO ITO (Ketua Sakai) HERBER DE SOUZA
(Rod De Souza) FRED PULLEN (Nah Laku) CLAUDE KING (Fenton) WILLIAM STACK (Stanley Jaye) JOHN SUTTON (Ferguson) AH LEE (Lee) IVAN F. SIMPSON LIONEL PAPE NAPIER RAIKES CLIVE MORGAN COLIN KENNY PHILIPS SMALLEY
Cerita CLYDE E. ELLIOTT
Lakonlayar ROBERT E.WELCH
Sinematografi CARL BERGER HENRY SHARP BEN WETZLER
Penyunting Filem EDA WARREN
Suara DON JOHNSON ZOLTAN KEGL
Musik KARL HAJOS BENHARD KAUN
Produser CLYDE E. ELLIOTT

Tahun diedarkan: 1938 (26 Julai)
Masa tayangan: 61 Minit

Kedudukan filem: Masih ada


JALAN CERITA___

Pegawai British, Robert Rogers, telah menulis buku mengenai harimau putih dan ramai gadis orang asli dikorbankan oleh Sakai di Malaya dan Singapura. Tetapi para pengkritik (yang tidak percayakan wujudnya harimau putih) mempersendakan bukunya itu.

Oleh kerana buku tersebut ditulis berdasarkan cerita oleh ayah Robert Rogers yang disampaikan kepadanya, tidak ada cara lain melainkan dia pergi sendiri ke Malaya dan Singapura bagi membuktikan apa yang dikatakan oleh ayahnya itu benar lebih-lebih lagi sejak London Explorere's Soceity mengalihkan plaque ayahnya dari dinding peringatan (sebagai penghormatan) di bangunannya.

Ketika memburu harimau putih itu, Robert Rogers telah ditangkap oleh puak orang asli yang ganas, dicakar oleh harimau, menyelamatkan Mamo Clark daripada menjadi korban, pertembungannya dengan ular sawa dan berbagai-bagai lagi.

Akhirnya, Robert Rogers berjaya dalam membuktikan kesahihan cerita yang terdapat dalam bukunya itu, dan apabila dia pulang didapatinya plaque ayahnya telah diletakkan semula ke tempat asalnya.

Ini bererti maruah ayahnya yang telah tercemar ditebusnya kembali.


ULASAN FKM___

Dalam buku Eksploitasi Terhadap Bintang Filem - (1938-74) oleh Zulkifli Hj. Ahmad ada menyebut di muka 13, pada tahun 1937 muncul sebuah syarikat filem dari barat yang mengirim unitnya ke Singapura untuk membuat filem Melayu bernama "Dooloo" (sebenarnya "Booloo"). Di antara pelakon yang mengambil bahagian dalam filem itu ialah Ratna Asmara, Fred Polin (sebenarnya Fred Pullen) dan beberapa orang pelakon opera.

Jamil Sulong dalam bukunya Kaca Permata di muka 239 menulis, apa yang dapat dikesan ialah penggambaran filem "Booloo" yang dibuat di Ipoh, Perak pada tahun 1937. Penggambaran filem itu dilakukan juga di beberapa tempat lain termasuk Singapura. Penerbit filem ini ialah Paramount Pictures dari Amerika Syarikat. Pengarahnya bernama Clyde E. Elliott dan pelakon utamanya ialah Ratna Asmara seorang artis Indonesia. Pelakon lelakinya Colin Tapley.

Buku Singapore Cinema oleh Raphael Millet hanya menyentuh sedikit saja di muka 144, 1938 Booloo B&W - English Directed by Clyde E. Elliott With Colin Tapley (Captain Rogers), Jayne Regan (Kate Jaye), Michio Ito (Chief Sakai), Herbert De Souza (Rod De Souza), Fred Pullen (Nah Laku), Ah Lee (as himself).

Dalam buku The Paramount Story di muka 136 ada tercatat, The white hunter in Malayan Jungle stalk a white tiger and bait their trap with a native girl. (Pemburu kulit putih di hutan Malaya memburu harimau putih dengan umpan perangkapnya menggunakan gadis orang asli.)

Bermula dari situlah saya beminat untuk mengetahui filem "Booloo" ini yang dikatakan filem Melayu (sebenarnya filem Inggeris) yang dikeluarkan oleh syarikat filem Hollywood (Paramount Pictures) dibuat penggambarannya di Malaya dan Singapura.

Apabila kajian dibuat ternyata, filem ini bukanlah pertama kali Clyde E. Elliott melibatkan dirinya dengan Malaya dan Singapura.
Pada tahun 1932, dia mengarahkan filem "Bring 'Em Back Alive" kemudian disusuli pula pada tahun 1934 dengan filem "The Devil Tiger."

Pada tahun 1947, Clyde E. Elliott mengarahkan filem "Little Trunk" yang mengisahkan seorang peladang dan isterinya bersatu kembali selepas perang dunia kedua yang dibuat penggambarannya di Singapura dan Malaya juga.

Bagaimana pun, filem tersebut tidak dapat disiapkan.


Promosi dan iklan dalam bahasa German.


APAKAH HASILNYA?___

Menurut Movie Review oleh Frank S. Nugent yang disiarkan oleh The Screen pada 30 Julai 1938, katanya: Filmed in the jungles of Malaya and on the jungle sets of Hollywood, Clyde E. Elliott's "Booloo" effects an exciting and quite entertaining blend of the real and the make-believe.

Probably no more concocted than Frank Buck's Bring-'Em-Back-Alive" thrillers, which purport not to be, Mr. Elliott surpasses the Buck in that he captures tigers, studies monkeys, braves the natives and has time, as well, for a bit of fictional melodrama.

The "Booloo" of the title is a white tiger presumably venerated by the dart-blowing Sakai who propitiate it, according to the established routine, by sacrificing a beautiful maiden every year.

When General Rogers' postumously published account of Booloo appears, the members of the Royal Something-or-other Society pronounce it a hoax and cross the General's name from their roll of honor.

His son (Colin Tapley) takes up the challenge and promises to prove the white tiger story. Mr. Elliott and his roving game hunters carry on from there.

Except for the white tiger, whose ruffled coat betrays the fact that it's an ordinary striper sprayed with paint, the animal acts seem to be genuine enough and the working of the snares, traps, pits and native beaters remains as fascinating as ever.

Even the fanciful phase of it, young Rogers' capture by the Sakai and the torture ceremony, have been re-created with a conservatism and conviction unusual for these jungle fantasies. The beasts are the stars of the piece, naturally, but Mr. Tapley, Claude King, Jayne Regan, Mamo Clark and the others have their virtues, too.


Menurut The Straits Times keluaran 15 Ogos 1938, beberapa orang penduduk Malaya di London yang telah menonton tayangan perdana "Booloo" di Carlton Theatre menyatakan, filem Paramount Pictures yang dibuat penggambaran di Singapura dan Malaya (Perak) itu hebat tetapi dirosakkan dengan cerita yang lemah dan pengurusan yang tidak sempurna.

Apa yang boleh dibanggakan ia merupakan salah satu filem kehidupan liar yang terbaik pernah dibuat oleh mana-mana pengeluar filem Hollywood dan ditayangkan sebagai cerita sentimental dengan berlatarbelakangkan hutan.


Ratna Asmara di tahun-tahun 1950an.


Ratna Asmara bersama Fred Pullen dalam satu adegan
filem "Booloo".MAMO CLARK GANTI RATNA ASMARA?___

Satu persoalan timbul, sama ada Ratna Asmara berlakon dalam filem "Booloo" ini.
Ini kerana, sepanjang penggambaran di Malaya dan Singapura, peranan heroine (sebagai Nieewah) dilakonkan oleh Ratna Asmara yang bakatnya telah diuji sebelum diambil berlakon oleh Clyde E. Elliott.

Bagaimanapun, menurut berita yang dikeluar oleh The Straits Times pada 11 September 1938, seorang penonton dari Singapura yang menonton filem "Booloo" di London mendapati tidak terdapat langsung lakonan Ratna Asmara tetapi peranannya itu digantikan dengan Mamo Clark.

Mamo Clark ialah heroine Clark Gable dalam filem "Mutiny on the Bounty" yang diarahkan oleh Frank Lloyd pada tahun 1935.

Habis, apa sudah jadi dengan (penggambaran selama tiga bulan) adegan-adegan Ratna Asmara di Malaya dan Singapura itu?

Majalah Time dalam edisi New Yorknya berkata, kebanyakan penggambaran "Booloo" yang dilakukan oleh Clyde E. Elliott di Singapura dan Malaya tidak digunakan dan telah digambarkan semula di hutan (atau dibuat set hutan) di California.

Ada juga lapuran yang menyebut, filem-filem yang dihantar untuk di proses hilang dipertengahan jalan sama juga yang berlaku kepada filem "Perwira Di Lautan Teduh" kepunyaan Ho Ah Loke dari Cathay Keris Film.

Tidak seperti "Samarang", filem "Booloo" (setakat ini) tidak dapat dikesan sama ada pernah ditayangkan di Singapura atau pun Malaya.

Ini lebih menyukarkan lagi untuk mempastikan kedudukan Ratna Asmara dan Mamo Clark yang sebenar.


RATNA ASMARA___

Tidak banyak diketahui tentang Ratna Asmara, apa yang ada hanyalah dia dikatakan lahir pada tahun 1915 (dimana? tidak ada maklumat), dan menceburkan diri dalam perkumpulan Dardenella (bersama Bachtiar Effendi dan Ribut Rawit) yang pernah mengadakan pertunjukan pentas di sekitar Nusantara termasuk Singapura.

Kerana kecantikan dan kebolehannya berlakon, Ratna Asmara (dari begitu ramai gadis yang di uji skrin termasuk dari Kuala Lumpur) telah dipilih memegang peranan utama (sebagai Nieewah) dalam "Booloo".

Selepas filem Hollywood itu, pada tahun 1940, Ratna Asmara berlakon dalam filem "Kartinah" yang diarahkan oleh Anjar Asmara, yang kemudian menjadi suaminya.

"Kartinah" pada mulanya bertajuk "Kartini" tetapi diubah kepada "Kartinah" kerana mendapat tentangan dari kaum wanita Indonesia.
Nama Kartini (Raden Anjeng Kartini), wanita yang memperjuangkan hak wanita Indonesia termasuk poligami, tidak boleh digunakan sebarangan.

Sebelum meletusnya perang dunia kedua, Ratna Asmara berlakon dalam dua filem lagi - "Ratna Moetoe Manikam" (Ratna Mutu Manikam, 1941) yang diarahkan oleh Suska dan "Noesa Penida" (Nusa Penida, 1941) yang diarahkan oleh Anjar Asmara.

"Ratna Mutu Manikam" cerita "Djoela Djoeli Bintang Tiga" (Jula Juli Bintang Tiga) yang pernah difilemkan oleh Cathay Keris Film dengan bintang utamanya Abdullah Chik dan Salmah Ahmad.

Selepas perang dunia kedua, hanya pada tahun 1948 Ratna Asmara berlakon semula dalam filem "Djaoh Di Mata" (Jauh Di Mata) yang diarahkan oleh Anjar Asmara.

Anehnya, "Jauh Di Mata" yang dibuat semula di Merdeka Studio bertajuk "Jauh Di-Mata" yang diarahkan oleh Fred Young juga melibatkan Abdullah Chik sebagai hero.

Pada tahun 1950, filem Indonesia mencatat sejarah apabila Ratna Asmara muncul sebagai pengarah wanita pertama apabila mengarahkan "Sedap Malam" yang juga merupakan produksi pertama Persari.

Berikutnya, pada tahun 1951, Ratna Asmara mengarahkan filem "Musim Bunga Di Selabintana" kemudian disusuli pula "Doctor Samsi" (1952), "Nelajan" (Nelayan) pada tahun 1953 dan "Dewi dan Pemilihan Umum" (1954).

Hanya 10 tahun kemudian (1960), Sofia W.D. muncul sebagai pengarah filem wanita Indonesia kedua apabila mengarahkan filem "Badai Selatan".

Sofia W.D. juga mengarahkan filem "Singa Betina Dari Marunda" (1971), "Tanah Harapan" (1976), "Jangan Menangis Mama" (1977) dan "Halimun" (1982).

Setakat ini, tidak dapat dipastikan bila dan di mana Ratna Asmara meninggal dunia.


Clyde E. Elliott (dua dari kanan) bersama Frank Buck (kanan), Nicholas Cavaliere (kiri) dan Carl Berger bersiap sedia untuk ke Malaya dan Singapura membuat penggambaran filem.


FAKTA___

* Clyde E. Elliott yang lahir pada 23 Julai 1891 meninggal dunia di Los Angeles pada 12 Januari 1959. Selain filem ini, "The Devil Tiger" (1934) dan "Bring 'Em Back Alive" (1932), dia juga mengarahkan "A Winter's Tale" (1922) dan "Western Ways" (1922).

* Mamo Clark turut membintangi filem "Hurricane" yang diarahkan John Ford dan dibintangi Jon Hall dan Dorothy Lamour. Dia meninggal dunia pada 18 Disember 1986 ketika berusia 72 tahun di California.

* Colin Tapley lahir di New Zealand pada 7 Mei 1907 dan turut membintangi "Samson And Delilah" yang diarahkan Cecil B.DeMille dan dibintangi Victor Mature dan Hedy Lamarr. Dia meninggal dunia pada 1 Disember 1995 ketika berusia 88 tahun.

* Ah Lee yang membintangi filem ini sebagai Lee turut berlakon dalam "The Devil Tiger" berperanan sebagai Ah Lee, pemandu arah.

* Jayne Regan tidak begitu menyelah dalam filem, tetapi pernah muncul berlakon bersama Peter Lorre dalam filem bercorak detetif "Thank You, Mr Moto" (1937) dan "Cleopatra" (1934) bersama Claudette Colbert yang diarahkan Cecil B. DeMille. Dia meninggal dunia di California pada 19 Mac 2000.

* Nama Ratna Asmara tidak tercatat dalam IMDb tetapi ada dalam blog Libero News Magazine, Suratna Asmaka. Ini mungkin tersalah eja yang sepatutnya Suratna Asmara yang dimaksudkan Ratna Asmara.

* "Booloo" masih ada dan merupakan antara lebih 700 filem Paramount Productions yang difilemkan (antara tahun 1929 dan 1949) yang dijual kepada MCA/Universal pada tahun 1958 untuk di edarkan kepada stesen-stesen televisyen.


Monday, August 8, 2011


FESTIVAL FILEM ASIA-PASIFIK KE-19


FESTIVAL FILEM ASIA-PASIFIK TERAKHIR DISERTAI P.RAMLEE
Teks: Mustafar A.R. & Zaini Yusop
Foto: Dari Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop
P. Ramlee dan Rahayu Effendi.


Dua penyanyi terkenal, Bing Slamet dan Saloma.


Ratnoer Timoer bersama Latifah Omar dan Dayang Sofia.


Jins Shamsudin dan Emilia Contessa.


W.D. Mochtar dan Sharifah Hanim.


Dicky Dzulkarnean dan Sharifah Hanim.


Sharifah Hasnor dan Dy. Savey dari Cambodia.


Perwakilan Indonesia. Dari kiri: Idris Sardi, Mila Karmila, Sofia W.D. dan Widyawati.


Pelakon Samurai Skintaro (tengah) diapit oleh Rina Hashim dan Emilia Contessa.


Perwakilan Seoul dan Jakarta bergambar ramai bagi memeriahkan FFA19.


Kiri: Dicky Dzulkarnean dan Sharifah Hanim. Kanan: W.D. Mochtar dan Mariati Abdul Rahman.


Sarimah dengan pemenang anugerah dari Taipei, Judy Ongg.


Tina Chin Fei dari Hong Kong dengan anugerah yang dimenanginya.


Atas dan bawah: Sophan Sophiaan dan Widyawati bintang utama "Perkahwinan". Tengah: Wim Umboh, Lukman Hakim Nain (jurugambar) dan Koesno Soedjarwadi di lokasi filem "Perkahwinan".


SUNGGUHPUN menamakannya promotion of international understanding (penggalak persefahaman antarabangsa) namun bolehlah dianggap anugerah yang dimenangi oleh "Perkahwinan" (Jakarta) yang diarahkan oleh Wim Umboh sebagai filem terbaik.

Ini kerana kedudukannya paling atas dalam senarai pengumuman pemenang-pemenang FFA19 yang berakhir pada 18 Mei 1973.

Bukan itu saja diraih oleh "Perkahwinan" tetapi 2 lagi - Sophan Sophiaan kerana outstanding charactersation (karekter luarbiasa) dan Lukman Hakim Nain kerana color photography (fotografi berwarna).

Dalam Festival Filem Indonesia 1973, "Perkahwinan" mengondol 8 anugerah citra dan satu anugerah khusus - filem terbaik, pengarah (Wim Umboh), lakonlayar (Narto Erawan dan Wim Umboh), penyuntingan (Wim Umboh dan K.Uraoka), sinematografi (Lukman Hakim Nain), musik (Idris Sardi), suara (Parman Sidik), artistik (Gaby Mambo) dan peranan aktor kedua (Sophan Sophiaan).

"Perkahwinan" juga menerima anugerah tertinggi dari Kerajaan Taiwan kerana tema cerita yang menarik dan yang terbaik.

Ceritanya mengenai kisah cinta suci seorang pemuda Indonesia (Sophan Sophiaan) dengan seorang gadis dari Switzerland (Widyawati).

Wim Umboh menggambarkan kisah cinta mereka itu dengan begitu halus hingga boleh menguasai seluruh emosi penonton.

"Perkahwinan" dibintangi oleh Widyawati, Sophan Sophiaan, Koesno Soedjarwadi, Emelia Contessa, Dicky Dzulkarnean, Rahayu Effendi, Komalasari, Raden Mochtar dan Yan Bastian.

Penggambaran bukan saja dilakukan di Indonesia tetapi juga Switzerland, England, Holland, Germany dan Perancis.

Inilah pertama kali filem Indonesia dibuat penggambarannya di negara-negara Eropah, dan sayang sekali, puas saya mencari filem "Perkahwinan" di YouTube untuk dijadikan hiasan entri ini tetapi tidak ditemui. Mungkin tidak ada, agaknya.

P.RAMLEE & FESTIVAL FILEM ASIA-PASIFIK___

P.Ramlee, sejak menang anugerah musik terbaik (Hang Tuah) di FFAP@1956 di Hong Kong, sering dibawa oleh Run Run Shaw dan Runme Shaw ke FFAP antaranya, Jepun (Tokyo@1957), Filipina (Manila@1958), Malaya (Kuala Lumpur@1959) dan Jepun (Tokyo@1963).

Kehadiran P.Ramlee di Singapura (Singapura@1973) merupakan FFAP yang terakhir disertainya kerana beberapa bulan kemudian, pada 29 Mei 1973, dia pergi menemui Tuhan yang Maha Esa.

Bersamanya sebagai mewakili Malaysia, Saloma, Sarimah, Sharifah Hanim, Mariati Abdul Rahman dan Jins Shamsudin.Atas: Suasana di upacara penutup di Panggung Negara, Singapura. Bawah: M. Amin bagi pihak Cathay Keris Film menerima anugerah dari Turino Junaidi kerana kejayaan filem "Satu Titek Di Garisan."


Perwakilan Seoul. Dari kiri: Kim Jee-Mi, Ko Euan-Ah, Suh Mi-Kyung, Oh Soo-Mi, Ko Sang-Mi, Park Noon-Okk dan Juni Young.


Atas: Perwakilan Kuala Lumpur. Tengah: Perwakilan Jakarta. Bawah: Perwakilan Singapura.


Atas: Bing Slamet (kiri), Grace Simmon, Benjamin S. dan Emilia Contessa sedang menghiburkan para hadirin di malam upacara penutup. Bawah: Run Run Shaw dan Emilia Contessa dan perwakilan yang lain sedang menari di majlis makan malam anjuran Pertubuhan Cathay.


Atas: Osman Cassim (kiri), ketua perwakilan Kuala Lumpur, perwakilan Tokyo, Heah Hock Meng dari Pertubuhan Cathay dan Run Run Shaw sedang mengadakan persidangan akhbar. Bawah: Run Run Shaw bertanyakan khabar kepada Turino Junaidi dari Jakarta.


Atas: Malek Selamat sedang berbual mesra dengan Wim Umboh (kanan), dan turut mendengar Sulaiman Jeem (kiri). Bawah: Perwakilan dari Phnom Penh (Republik Khmer) dan ada antaranya pelakon filem "The Snake Man" yang mendapat sambutan hangat di Singapura dan Malaysia.


Farah Gladys dari Jakarta yang wajahnya seraut Elizabeth Taylor mendapat perhatian hinggakan fotonya diabadikan menjadi hiasan kulit Majallah Filem keluaran bulan Julai 1973.
(Sumber: ChopSockyCinema) The Blood Brothers


(Sumber: JustaEropeanGuy) The Blood Brothers


(Sumber: Zzinett) Panda No Daiboken


Atas dan bawah: Dua foto dari filem "The Generation Gap" yang dibintangi oleh David Chiang, Agnes Chan dan Ti Lung.


* FESTIVAL FILEM ASIA KE-19 (FFA19)
Di Singapura 14-18 Mei 1973
* Upacara pembukaan oleh Presiden Dr. B.H. Shearers
Di Dewan Persidangan (14 Mei)
* Upacara penutup oleh Menteri Kebudayaan Jek Yeun Thong
Di Panggung Negara (18 Mei)


Festival Filem Asia (kini Festival Filem Asia-Pasifik) Ke-19 ini merupakan kali kedua dianjurkan oleh Singapura. Kali pertama 16 tahun yang lalu, pada tahun 1955.

Seramai lebih 300 perwakilan termasuk aktor dan aktres popular dari 9 negara Asia menyertainya.

Singapura, aktor dan aktresnya Aziz Jaafar, Latifah Omar, Dayang Sofia, Malek Selamat, Aziz Sattar, M.Amin, Mat Sentol, Kuswadinata, Bat Latiff, Sharifah Hasnor.

Kuala Lumpur, aktor dan aktresnya P. Ramlee, Saloma, Sarimah, Jins Shamsudin, Sharifah Hanim, Mariati Abdul Rahman.

Jakarta, aktor dan aktresnya Ratnoer Timoer, Widyawati, Emilia Contessa, W.D. Mochtar, Bing Slamet, Grace Simmon, Benjamin S., Dicky Dzulkarnean, Rahayu Effendi, Mila Karmila, Sofia W.D., Paula Rumokoy, Baby Huwie, Ruth Pellupessy dan Fara Gladys serta pemusik handalannya, Idris Sardi.

Hong Kong, aktor dan aktresnya David Chiang, Agnes Chan, Lily Ho, Chan Koon Tai, Lung Kong, Tina Chin Fei, Ti Lung.

Seoul, aktor dan aktresnya Kim Jee Mi, Ko Eun Ah, Suh Mi Kyung, Oh Soo Mi, Koh Sang Mi, Pak Noon Okk, Juni Young.

Turut sama Chin Han, Judy Ongg (Taipei), Eiko Nakamura, Oukumura Toshio (Tokyo).

Kali ini Kuala Lumpur kurang bernasib baik. Sejumlah 5 filem yang dikemukakan hanya satu saja menerima anugerah - Kuala Lumpur City Of Celebration keluaran Filem Negara Malaysia.

Singapura menang 2 anugerah - Satu Titek Di Garisan (filem cerita) dan Via Singapore (filem dokumentari).

Filem Satu Titek Di Garisan keluaran Cathay Keris Film diarahkan oleh M.Amin dengan bintang-bintang utamanya Aziz Jaafar, Dayang Sofia, Kuswadinata, Sharifah Hasnor dan Bat Latiff.

NEGARA-NEGARA PESERTA___

1. Singapura
2. Hong Kong
3. Tokyo (Jepun)
4. Kuala Lumpur (Malaysia)
5. Jakarta (Indonesia)
6. Taipei (Republik China)
7. Bangkok (Thailand)
8. Seoul (Republik Korea)
9. Phnom Penh (Republik Khmer)

Manila (Filipina) yang menganggutai FPA tidak menghantar filem dan aktor dan aktresnya.

Negara-negara bukan ahli FPA turut diundang, Sydney (Australia), Rangoon (Myanmar), New Dehli (India), Ho Chin Minh (Vietnam) dan Colombo (Sri Lanka).


FILEM-FILEM BERTANDING___

* Taipei
Love Begins Here
The Young Ones
Kween Feng
September Song
Seven Chinese Festivals
Spectrum of Formosa
The Chinese Opera

* Singapura
Satu Titek Di Garisan
Via Singapore
Better Homes For Our People
Sabah Timber

* Seoul
When a Dream Comes True
A Story of Court Lady
The Gate of Woman
Everything for Love
This Korea
A Dream Green

* Tokyo
The Master Hand (Osho)
Le Rendezvous (Yokusoku)
Panda's Adventures (Panda No Daiboken)

* Hong Kong
The Generation Gap
The Call Girls
The Warlord
The 14 Amazons
The Blood Brothers

* Jakarta
Perkahwinan
Pemberang
Intan Berduri
Piang Kerok

* Phnom Penh
The Snake Man

* Bangkok
Killer in the Dark
Adulterer

* Kuala Lumpur
Laxmana Do Re Mi
Chengkaman Maut
Keselamatan Sosial
Alat-Alat Wayang Kulit
Kuala Lumpur City of Celebration


PEMENANG-PEMENANG ANUGERAH___

Merlion Large Award Of Honour For:/Merlion Besar Anugerah Penghormatan Untuk:

* Promotion of international understanding/penggalak persefahaman antarabangsa - Perkahwinan
* Promotion of human rights/penggalak hak asasi manusia -
Osho

* A story with outstanding fantasy/cerita fantasi luarbiasa - The Snake Man

* A touching love story/cerita percintaan yang menyentuh perasaan - Kween Feng

* A story of human relations/cerita hubungan manusia A Story of Court Lady

* Directing an interesting story relating to social problems/mengarah cerita yang menarik berhubung dengan masalah social - Lung Kang (The Call Girls)

* Directing outstanding humorous comedy/arahan komedi lucu luarbiasa - Li Han Shing (The Warlord)

* Outstanding direction/pengarahan luarbiasa - Byon Chang-Ho (The Gate of Woman)

* Dramatic tragedy/trajidi dramatik - Satu Titek Di Garisan

* Outstanding performance/prestasi luarbiasa - Lily Ho (The 14 Amazons)

* An inspiring performance/prestasi inspirasi - Judy Ongg (Love Begins Here)

* Outstanding performance/prestasi luarbiasa - Tina Chin Fei (The Call Girls)

* Outstanding performance/prestasi luarbiasa - Prim Praporn (Killer in the Dark)

* Outstanding performance/prestasi luarbiasa - David Chiang (The Generation Gap)

* Outstanding characterisation/karekter luarbiasa - Sophan Sophiaan (Perkahwinan)

* Outstanding performance/prestasi luarbiasa - Ti Lung (The Blood Brothers)

*Outstanding planning/perancangan luarbiasa - Chung Jin Woo (When a Dream Comes True)

* Color photography/fotografi berwarna - Lukman Hakim Nain (Perkahwinan)

* An outstanding artistic creation/penciptaan seni yang luarbiasa - Panda No Daibohken

* An inspiring musical production/inspirasi persembahan musik - Love Begins Here

* An unusual theme/tema yang luarbiasa - The Adulterer
Merlion Small Award Of Honour For:/Merlion Kecil Anugerah Penghormatan Untuk:

* A documentary film portraying Chinese tradition/filem dokumentari menggambarkan tradisi Cina - Seven Chinese Festivals

* A documntatry film of excellent planning/filem dokumentari perancangan terbaik - This Korea

* A documentary film of moral rearmament/filem dokumentari mempersenjatai semula moral - Spectrum of Formosa

* A documentary film of outstanding editing/filem dokumentari penyuntingan luarbiasa - A Green Dream

* A documentary film of historical presentation/filem dokumentari pembentangan sejarah - Kuala Lumpur City Celebration

* A documentary film of natural beauty/filem dokumentari keindahan semulajadi - Via Singapore

* A documentary film of outstanding photography/filem dokumentari fotografi luarbiasa - The Chinese Opera
Pewter Plates Award Of Honour For:/Plet Pewter Anugerah Penghormatan Untuk:

* A film with most witty dialogue/filem dengan dialog paling lucu - Pemberang

* A film with high artistic value/filem dengan nilai seni yang tinggi - Yakusoku

* A distinctive actor/aktor yang teristimewa - Ha Myong Yoon (Everything for Love)

* A distinctive actor/aktor yang teristimewa - Wei Su (September Song)

* A distinctive actress/aktres yang teristimewa - Chi Lan (The Young Ones)

* A distinctive actress/aktres yang teristimewa - Jung Hee Yoon (Story of Court Lady)


PERUBAHAN SISTEM PENJURIAN___

Pada FFA yang lalu, anugerah-anugerah diberikan kepada filem terbaik, pengarah terbaik, aktor terbaik, aktres terbaik dan macam-macam terbaik lagi. Tetapi dalam FFA19, sistem yang serupa tidak dikekalkan.

Langkah tersebut dilakukan kerana kesemua produser filem Asia bersetuju untuk mengurangkan persaingan antara negara-negara yang mengambil bahagian.

Jika ditinjau dari segi fikiran yang terbuka, sistem tersebut lebih baik dibandingkan cara penjurian yang lama kerana kesemua filem yang dicalonkan telah dianggap sebagai filem-filem yang sememangnya terbaik.


APA KATA MENTERI KEBUDAYAAN JEK YEUN THONG___

Speaking at the ceremony, Culture Minister Mr. Jek Yeun Thong called for countries in the region to develop a viable film industry to project their national identity and culture heritage.

The industry should not aim merely at making box-office profit, he said. Mr Jek said that the festival hosted by Singapore for the second time (the first in 1955), has demonstrated vividly that this part of the world was rich in cultural resources, which has yet to be fully utilised. The festival had also kept a continuing spirit of dialogue between the various nations in the region.

"It is a step a right direction for every country in this region to develop film industry, aimed not merely at making box-office, profits but also at responsible projection of its national identity and cultural heritage." Mr. Jek noted that with the film industry having become a powerful means of mass communication, film producers and distributors has a social responsibility.

Film must not only be entertaining but education and concentration place on the more worthy aspects on human endeavour. He said that with the great strides in the technique and expertise, proper direction and emphasis, film industries in all countries in the region could contribute to the economy and art. In the process, they could also open up further areas of possibilities for using human resources and talents.

(Terjemahan: Bercakap pada majlis, Menteri Kebudayaan Encik Jek Yeun Thong menyeru negara-negara di rantau ini supaya membangunkan industri filem yang berdaya maju untuk mengemukakan identiti kebangsaan dan warisan budaya.

Industri tidak seharusnya bertujuan semata-mata membuat keuntungan box-office, katanya. Encik Jek berkata, bahawa festival tersebut dianjurkan oleh Singapura untuk kali kedua (yang pertama pada tahun 1955), telah menunjukkan dengan jelas bahawa ini sebahagian daripada dunia yang kaya dengan sumber-sumber kebudayaan, yang masih belum digunakan sepenuhnya. Festival ini juga meneruskan semangat berdialog antara pelbagai negara-negara di rantau ini.

"Ia adalah satu langkah ke suatu arah yang betul untuk setiap negara membangunkan industri filem, yang bertujuan bukan semata-mata untuk mendapatkan box-office, keuntungan tetapi juga pada unjuran bertanggungjawab identiti kebangsaan dan warisan budaya." Encik Jek menyatakan, dengan industri filem yang menjadi satu cara yang berpengaruh kuat dalam komunikasi massa, pengeluar dan pengedar filem mempunyai tanggungjawab sosial.

Filem bukan saja perlu menghiburkan, tetapi tempat pendidikan dan penumpuan pada aspek-aspek yang lebih layak pada usaha manusia. Beliau berkata dengan langkah yang besar dalam teknik dan kepakaran, arahan yang betul dan penekanan, industri filem di semua negara di rantau ini boleh menyumbang kepada ekonomi dan seni. Dalam proses itu, mereka juga boleh membuka kawasan lebih luas berkemungkinan untuk menggunakan sumber manusia dan bakat.FAKTA___

* FFA19 merupakan yang terakhir dihadiri oleh P. Ramlee. Festival filem ini berakhir pada 18 Mei 1973 dan P. Ramlee meninggal dunia pada 29 Mei 1973.

* Perkahwinan mendapat kejayaan besar di festival filem ini. Anehnya, kali ketiga Singapura menjadi tuanrumah pada tahun 1979 sempena Jubli Perak (25 tahun) FFA, Jakarta juga menang anugerah utama, Pengemis dan Tukang Becak, dan pengarahnya juga Wim Umboh dengan bintang utamanya Christine Hakim.

* Antara 6 aktor dan aktres Kuala Lumpur, 3 (kini) telah meninggal dunia - P. Ramlee, Saloma dan Sharifah Hanim.

* Satu Titek Di Garisan merupakan anugerah ketujuh dimenangi oleh Cathay Keris Film selepas Mega Mendong, Satay, Mahsuri, Che Mamat Parang Tumpol, Dang Anom dan Bayangan Di Waktu Fajar.

* Satu Titek Di Garisan merupakan filem pertama yang diarahkan oleh M.Amin memenangi anugerah di FFA.

* Sepatutnya FFA20 (1974) berlangsung di Bangkok (Thailand), tetapi berubah ke Taipei (Taiwan). Bangkok kemudian menjadi tuanrumah FFA23 pada tahun 1977.ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___

FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


FESTIVAL FILEM ASIA-PASIFIK KE-6
tokyo menangi lapan anugerah


FESTIVAL FILEM ASIA-PASIFIK KE-24
manila menangi anugerah filem terbaik


FESTIVAL FILEM ASIA-PASIFIK KE-25
taipei menangi lapan anugerah


AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

NOSTALGIA FILEM MELAYU KLASIK
maklumatnya tepat atau mengelirukan

ROH MEMBELA (1955)
kekuatannya special effect dan aziz sattar

CHEMBURU (1953)
banyaknya pelukan rosnani dan yusof latiff

THE LONG HOUSE (1957)
kalau pun ada, kita tidak dapat menontonnya


PONTIANAK (1957)
mencapai kejayaan box office luar jangkaan