TRIBUTE... BAHYAH MAHMOOD (30/10/1941–20/6/2017) Sempena Genap Setahun Pemergian Bahyah Mahmood. Update: 20/6/2018

SPM * Tribute...Bahyah Mahmood 1 * Tribute...Bahyah Mahmood 2 * Tribute...Bahyah Mahmood 3 * Tribute...Bahyah Mahmood 4
(Sumber: beritanasionalrtm rasmi * mustafar a.r.)

Sunday, February 10, 2013


SEKSI SELEBRITI INDONESIA DULU-DULU


NAMPAK SEKSI BUKAN BERERTI DEDAH SEMUA
Teks: Mustafar A.R. & Zaini Yusop
Foto: Osman Abdullah
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop
SUZANNATITIEK PUSPACHRISTINE HAKIM

Setelah menunggu sekian lama, akhirnya Osman Abdullah menunaikan janjinya untuk menghantarkan foto-foto seksi selebriti (artis) Indonesia, sama seperti seksi selebriti Malaysia yang kini menduduki tempat ketiga artikel popular FK.

Dibawah diperturunkan keseluruhan e-mailnya yang dihantarkan oleh Osman kepada saya;

Terlebih dulu saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada encik Mustafar A.R. kerana sudi menyiarkan semua foto seksi selebriti Malaysia yang saya hantarkan dulu.

Saya merasakan penat lelah saya mencari dan mengrefotokan foto-foto tersebut berbaloi, ditambah pula dengan corak layout yang dibuat oleh encik Mustafar sangat menarik.

Dan, saya sangat gembira apabila melihat statistik FK pada 1 Januari 2013, kedudukannya nombor tiga dibawah "Pergimu Takkan Kembali Lagi" dan "Selamat Pengantin Baru".

Rupa-rupanya ramai juga yang berminat dan ingin menyaksikannya.

Saya juga meminta maaf kerana sedikit terlewat dari tarikh yang dijanjikan kerana kesebukan kerja. Tetapi setelah segala usaha dibuat akhirnya berjaya juga saya menunaikan janji saya itu.

Rasanya tidak payah saya terangkan lebih terperinci (cukup sekadar nama saja) foto-foto yang saya hantar, pasti encik Mustafar lebih tahu dari saya.

Foto-foto tersebut kebanyakannya direfoto dari majalah-majalah dan akhbar-akhbar lama, termasuk juga yang diperolehi dari blog-blog yang terdapat di alam maya (internet).

Setakat ini, itu saja yang saya perolehi dan saya akan terus menghantar yang lain-lain sekiranya saya mendapat yang baru untuk diupdatekan.

Sekian, terima kasih.

Saya, Osman Abdullah, Nusajaya, Johor.

Begitulah apa yang tercatat dalam e-mail Osman Abdullah yang bertarik 3 Februari 2013.

Untuk menambah seri lagi artikel ini, saya juga memasukkan artikel yang terdapat dalam blog Hayoo Magazine mengenai selebriti Indonesia yang terlebih dulu menggegarkan dunia perfileman Indonesia iaitu sejak tahun 1950an lagi.

Nama-nama yang dikaitkan termasuk (artis lama) Nurnaningsih, Suzanna, Rahayu Effendi Tuty S. dan (artis baru) Jurike Prastica, Ayu Azhari, Luna Maya dan Cut Tari.

Kesemua foto selebriti Indonesia yang dipaparkan, merupakan mereka yang begitu popular ditahun-tahun 1970an, 1980an dan 1990an yang terdiri ramai diantaranya ialah dikalangan pelakon filem dan penyanyi.

LEBIH MENGANCAM

Paling terkenal dan begitu popular antaranya, Suzanna, Christine Hakim, Meriam Bellina, Titiek Puspa, Rima Melati, Widyawati, Lenny Marlina, Yati Octavia, Emilia Contessa dan Mieke Widjaya.

Juga, mungkin ramai yang tidak mengenali artis-artis (contohnya) Farah Gladys, Ully Artha dan Erna Santos yang banyak membintangi filem Indonesia sebagai pelakon pembantu.

Farah dalam filem "Si Bongkok"; Ully, "Cinta Pertama"; dan Erna, "Lutung Kasarung".

Penyiaran foto-foto tersebut, tidak ada niat buruk dan mengaibkan sesiapa. Ia sekadar untuk memperlihatkan yang selebriti (artis) dulu-dulu juga tidak kurang hebatnya dibandingkan sekarang.

Keadaan dan suasana tetap sama, tetapi coraknya berbeza. Ertinya, cara dulu lain cara sekarang lain. Sama tetap sama.

Tetapi pada saya, seksi selebriti Indonesia dulu-dulu lebih menarik dan lebih mengancam. Contohnya, lihat saja foto-foto Suzanna, Titiek Puspa dan Christine Hakim.

Selain itu, seksi juga boleh dilihat dari kejelitaan wajah seseorang artis, tidak payah buka sana buka sini. Buktinya, kejelitaan Widyawati dan Tanty Josepha.

Foto-foto bekas isteri Sukarno, Ratna Sari Dewi (juga dianggap selebriti), turut dimuatkan. Keberaniannya mendedahkan seluruh badannya (bogel), sangat mengkagumkan.

Bagaimanapun, untuk siaran FK ia terpaksa disensor.

Tawaran istimewa bermula dari 1/2/2017 hingga 1/5/2017.

Kini diterbitkan sebulan sekali tidak dua minggu sekali.

Dalam proses penyelenggaraan.

Dalam proses penyelenggaraan.


12+1 LAGU TERBAIK RAFEAH BUANG

# ULASAN & KRITIKAN___
* LEILA MAJNUN * MUTIARA * SERUAN MERDEKA
* SINGAPURA DI WAKTU MALAM
* CHEMPAKA * DEWI MURNI * PELANGI * CHEMBURU
* BULOH PERINDU * IMAN * PANGGILAN PULAU * PONTIANAK
* SUMPAH ORANG MINYAK * SELENDANG DELIMA * HANG JEBAT
* LANCHANG KUNING * SELENDANG MERAH
* BAYANGAN DI WAKTU FAJAR * JAMBATAN MAUT
* LAIN JALAN KA-SHORGA
* GELORA * PERMINTAAN TERAKHIR * CINTA DAN LAGU
* WUTHERING HEIGHTS * CREATURE FROM THE BLACK LAGOON
* SHANE * LOVE IS A MANY-SPLENDORED THING
* BATTLE HYMN * THE BRAVADOS * RASHOMON * CINTA PERTAMA

# 5 ARTIKEL POPULAR___
(SETAKAT 1 APRIL 2017)
* PERGIMU TAKKAN KEMBALI LAGI 174,100
* SEKSI SELEBRITI INDONESIA 172,872
* SEKSI SELEBRITI MALAYSIA 169,159
* SELAMAT PENGANTIN BARU 68,371
* FILEM BOLLYWOOD TERHEBAT 29,055

RATNA SARI DEWI


Tahukah anda, Ratna Sari Dewi, isteri Presiden Soekarno
yang ke berapa?

Nantikan artikelnya yang akan disiarkan di sini sedikit masa lagi.

Tunggu...
DAHLIANURNANINGSIH
ROEKIAHNETTY HERAWATY


TITIEN SUMARNINANA MAYO
LIES NOOR

NETTY HERAWATY "BINTANG DUNIA FILM 1954"
Oleh Zaini Yusop

Pada 29 Jun 1954 (di Jakarta), majalah Dunia Film telah menganjurkan "Bintang Dunia Film 1954" untuk memilih bintang filem (seniwati) paling popular sepanjang tahun 1954.

Setelah pemilihan dilakukan, telah ditetapkan sebagai "Bintang Dunia Film 1954" ialah seperti berikut:

Netty Herawaty menduduki tempat pertama dengan jumlah undi (suara) 6.596, Titien Sumarni menduduki tempat kedua dengan 6.199 dan Nana Mayo menduduki tempat ketiga dengan 5.521.

Upacara penyampaian hadiah telah dilangsungkan pada malam 30 Jun 1954 di Gedung Balai Prajurit, Jalan Nusantara 27, Jakarta.

Lies Noer, juga turut mendapat hadiah diberikan oleh Rapani dari Penerbit Rapani Bukit Tinggi, kerana dia merupakan pelopor pemudi masih bersekolah yang turut menyumbangkan tenaganya dalam seni film Indonesia.

Jumlah surat yang diterima untuk pemilihan melebihi 20,000.

# Sumber: AntaraNews.Com
FIFI YOUNG

ERMINA ZAENAH
ELLYA ROSASUKARSIH


DJURIAH KARNO


JAJA HITAJATIFARIDA ARRIANY

AMINAH CHENDRAKASIH
CHITRA DEWI
MIEKE WIJAYA


INDRIATI ISKAKSRI UNIATY
SOFIA W.D.
TINA MELINDA

RATNA RUTHINAH


PAULINA ROBOTR.UMAMI


HASNAH TAHAR
MIMI MARIANIDIAN ANGRIANIKOMALASARI
MARLIA HARDY
NUR HASANAH


LIES PERMANA LESTARI


LAILAMARDIANAMIEN SONDAKH


BABY HUWAE

ROOSTYATI

ROSILAWATI

TUTI SUPARDI

RATNA ASMARA

HADIDJAH

FRIEDA SHAGNIARTI

SUHARANINGSIH
EMELIA CONTESSA
LENNY MARLINA
WIDYAWATI
MERIAM BELLINA
RIMA MELATIMARISSA HAQUE


DEWI YULLANNEKE GRONLOHLILIS SURIANI

TANTY JOSEPHA


ELLYA KHADAM


ELVY SUKAESIH

NUR'AIN

NURSEHA

IVO NILAKRESHNA


ANNA MANTHOVANIVIVI SUMANTIAIDA MUSTAFA
Tawaran istimewa bermula dari 1/2/2017 hingga 1/5/2017.IDA ROYANI


CAMELIA MALIKGRACE SIMONTITIEK SANDHORA


PAULA RUMOKOYULLY ARTHA

YATI OCTAVIA


EVA ARNAZ

LYDIA KANDOU

ENNY BEATRICE

WINDY JATMIKO


MARINI

TUTIE KIRANAFARAH GLADYSHENNY PURWANEGORO

MILA KARMILA


RINI S.RONO


LINA BUDIARTI
IDA KUSUMA
Tawaran istimewa bermula dari 1/2/2017 hingga 1/5/2017.


NURNANINGSIH


AYU AZHARI

LUNA MAYA

CUT TARI

YURIKE PRASTICA

ARTIS INDONESIA SUDAH BOGEL DI DEPAN
KAMERA SEJAK TAHUN 1950AN

Sejarah selebriti (artis) Indonesia sudah bertelanjang bogel di depan kamera, bukan hanya bermula sekarang ini, bukan baru berlaku 10 atau 20 tahun, tetapi sudah sekian lama, sejak awal tahun 1950an lagi.

Pelopornya ialah Nurnaningsih. Dia bukan artis sembarangan. Dia telah diperkenalkan oleh Usmar Ismail, yang melahirkan filem "Krisis", sebagai tunggak perfileman Indonesia.

Nurnaningsih mendedahkan tubuh badannya dalam filem "Harimau Tjampa" (1954) yang sudah dianggap sebagai lagenda dunia filem (sinema) Indonesia.

Mulai sejak itu, kejadian ala-Nurnaningsih berulang-ulang secara berkala (silih berganti). Dan, kegemparan juga selalu terjadi.

Di awal tahun 1970an, wujud filem yang melahirkan istilah bom seks bagi Suzanna, Rahayu Effendi dan Tuty Soeprapto (Tuty S.).

Beberapa filem yang sempat menggemparkan ialah "Bernafas Dalam Lumpur" yang dibintangi oleh Suzanna yang berperanan sebagai pelacur yang beradegan ranjang, juga "Bumi Makin Panas" yang juga dilakonkan, Suzanna.

Tahun 1972, lahir "Tiada Djalan Lain" (pengarahnya, Hasmanan) dibintangi oleh Debby Cynthia Dewi (anak S. Bono). Dia beradegan panas dengan pelakon filem Mandarin Alan Teng Kuang Yung dan foto-foto setengah bogelnya pun beredar.

Debby yang pada masa itu baru berpisah dengan suaminya, Sony Mathovani, menyatakan bangga berlakon bersama Alan Teng, dan ketika penggambaran adegan ranjangnya sangat eksklusif, hanya sedikit orang yang boleh ada di lokasi, iaitu pengarah, juru kamera, Debby dan Alan Teng.

Pada tahun yang sama, beredar filem "Intan Perawan Kubu", dimana Yati Octavia yang baru menyelesaikan filem perdananya, juga mendedahkan buah dadanya dalam filem tersebut.

Tahun 1977, Sjuman Djaya mengarahkan filem "Yang Muda Yang Bercinta", dibintangi oleh W.S. Rendra, Rudy Salam, Poppy Dharsono dan Yati Octavia. Dalam salah satu adegannya, Poppy Dharsono lari bertelanjang bulat ke arah pantai kemudian baring disamping Rudy.

Filem itu terpendam di Badan Sensor Filem (BSF) selama beberapa tahun, bukan saja kerana adegan bogelnya, tetapi juga disebabkan adanya kritik sosial yang terdapat dalam filem tersebut.

KALENDER LUCAH

Tahun 1984, berulang kegemparan dengan munculnya kalender Yanti Kosasih. Dalam 'pose' yang menggairahkan, Yanti yang sebelumnya adalah penyanyi pop, telah tercemar namanya dan di cop sebagai model bogel.

Potensi sebagai penyanyi pop yang berpendapatan lumayan tenggelam dalam hingar-bingar masyarakat umum. Malah Yanti menanggung ‘dosa sejarah’, dimana setiap kali muncul kisah artis bogel di depan kamera, namanya akan disebut kembali.

Tahun 1996, Ayu Azhari berlakun dalam filem "Without Mercy" atau "Outrage Fugitive" produksi P.T. Rapi Film. Dalam filem itu dia beradegan ranjang (berpeluk cium) dengan Frank Zagarino.

Di internet, klip adegan itu masih ada dan kerap di download sampai sekarang. Ada juga Jurike Prastica berbogel dalam filem "Pembalasan Ratu Laut Selatan" (1988), yang juga menimbulkan kegemparan.

VIDEO LUCAH

Dalam kisah artis Ariel Peterpan, Luna Maya, dan Cut Tari, itu adalah video untuk pribadi, bukan filem. Ia “ekspresi artistik” pribadi, dari para pelakunya, yang kemudian bocor ke masyarakat umum, tersebar ke internet.

Kegemparan beredarnya video intim seperti Luna Maya, Ariel dan Cut Tari bukan kegemparan yang pertama di Indonesia, kerana sebelumnya sudah muncul video lucah, Maria Eva dan Yahya Zaini.

Peri Umar Farouk, Ketua Gerakan Jangan Bogel di Depan Kamera menyatakan, ada 800 video lucah mini ‘karya’ orang Indonesia yang beredar di internet (alam maya) sejak 10 tahun terakhir ini.

Dari ratusan video lucah mini yang beredar di internet itu, sejauh ini yang ditangani oleh polis Indonesia – ditangkap dan ditahan – hanya Ariel seorang saja.

Persoalannya, bagaimana pula, dengan Luna dan Cut yang turut terlibat dengan Ariel dalam skandal video lucah itu?

# Artikel ini dipetik dari blog Hayoo Magazine.

Tawaran istimewa bermula dari 1/2/2017 hingga 1/5/2017.

YENNY RACHMAN

FARIDAH UCOK

RUTH PELLUPESSY

RAHAYU EFFENDYMAYA SOPHA

DORIS C.SYARIFAH

WENNY WULUR

SRI REJEKI

DEBBY CYNTHIA DEWI

TITIEK OEMAR

DIEN NOVITA

SUSIE DEWI

ERNA SANTOS

Tawaran istimewa bermula dari 1/2/2017 hingga 1/5/2017.
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___


FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


LATIFAH OMAR
ikon era gemilang filem melayu


SALMAH AHMAD
kejelitaannya terletak didagu


AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

JEJAK TERBILANG
terbilangkah kalau banyak fakta yang salah?

ROH MEMBELA (1955)
kekuatannya special effect dan aziz sattar

CHEMBURU (1953)
banyaknya pelukan rosnani dan yusof latiff

PONTIANAK (1957)
mencapai kejayaan box office luar jangkaan

SEKSI SELEBRITI MALAYSIA DULU-DULU
dedah ke tak dedah ke seksi tetap seksi

SELAMAT PENGANTIN BARU
jodoh dan perpisahan kuasa tuhan10 comments:

 1. Ada dua foto yang agak menarik buat saya.
  Dan, tidak pernah saya lihat di mana-mana.
  Pertama, Widyawati berbaju merah.
  Kedua, Mieke Widjaya berbaju mandi.
  Mereka berdua, benar-benar nampak seksi.
  Syabas FKM, kerana menyiarkan dua artis
  tersebut, yang sememangnya saya minati.

  - Hassanuddin, Kota Tinggi, Johor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buat saudara punya permasalahan ekonomi:hub aki santoro,karna saya sudah membuktikan bantuan aki santoro,yang berminat,silahkan hubungi aki santoro di no:0823 1294 9955, ATAUKLIK DISINI

   Delete
 2. Aduh...
  Hebatnya foto,
  Suzanna dan Titiek Puspa.

  - Mulyadi, Medan, Sumatra.

  ReplyDelete
 3. Ya, benar.
  Foto Suzanna & Titiek Puspa,
  memang cantik dan memang seksi.
  Tribut kepada artis seksi dulu-dulu.

  Sulaiman Hamzah, Sabak Bernam, Selangor.

  ReplyDelete
 4. itu ke gambar Lenny Marlina semasa hamil?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siapakah agaknya, anak dalam kandungannya itu? Mungkinkah yang berkahwin dengan anak Deddy Miswar.

   Ezza&Ezri (Bkt. Jelutong), Selangor.

   Delete
  2. yang tu bukan anak kandung Lenny Marlina tapi anak tiri beliau..

   Delete