Tribute... Oscar Academy Award Best Picture (Oscar Anugerah Akademi Filem Terbaik) - Update: 5/2/2017

Rebecca (1940) How Green Was My Valley (1941) 12 Years A Slave (2013) The Sting (1973) From Here To Eternity (1953)

Sunday, February 10, 2013


SEKSI SELEBRITI INDONESIA DULU-DULU

Teks: Mustafar A.R.
Foto: Osman Abdullah
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop

SUZANNA

SUZANNA "RATU FILEM HOROR INDONESIA"
(Indonesian Cinematheque/Cinematique)

SUATU hari di tahun 1958, seorang gadis cantik, berusia 15 tahun, turut 'screen test' (uji bakat) filem "Tiga Dara" yang dijalankan oleh pengarah filem terkenal Indonesia, Usmar Ismail.

Seperti juga dengan peserta-peserta lain, Usmar meminta gadis itu menggayakan adegan bertelefon.

Dia kelihatan gugup (gementar) dan tidak boleh menyelesaikan adegan yang dikehendaki tersebut dengan baik.

Maklumlah, sebelum itu dia ia sama sekali tidak pernah memegang gagang telefon, apa lagi bertelefon.

Merasa gagal, si cantik patah semangat dan menganggap telah kehilangan kesempatan.

Namun di luar dugaan, Usmar mengatakan, gadis itu mempunyai potensi besar. Sebelum ini, dia sudah punya pengalaman berlakun dalam filem "The Long March" ("Darah Dan Doa) yang dihasilkan pada 1950.

Satu peranan dalam "Asmara Dara" pun diperolehinya. Dan di bawah arahan Usmar Ismail, gadis bernama Suzanna Martha Frederika van Osch itu berjaya menampilkan kemampuan berlakunnya cukup baik.

Tidak disangka-sangka, kerana peranannya sebagai Ina dalam "Asmara Dara", dia beroleh anugerah The Best Child Actrees di Festival Filem Asia yang diadakan di Tokyo pada 1960.

Selain itu, dia juga menjadi Pelakun Harapan di Festival Filem Indonesia pada 1960.

Inilah untuk pertama kalinya, seorang pelakun kanak-kanak Indonesia yang pernah memenangi anugerah nasional dan antarabangsa sekaligus melalui filem yang sama iaitu "Asrama Dara".

Berjaya dalam "Asmara Dara", Suzanna yang digelar "The Next Indriati Iskak" itu turut membintangi beberapa filem bergenre drama seperti "Bertamasja" (1959), "Mira" (1961), "Antara Timur dan Barat", "Aku Hanja Bayangan" (1963 ), "Segenggam Tanah Sempadan" (1965), Suzie (1966) dan "Penanggalan" (1967). Walaupun demikian, filem-filem tersebut tidak begitu mempopularkan namanya.

FILEM SERAM

Hanya apabila dia berlakun dalam filem " Bernafas Dalam Lumpur (1970), populariti Suzanna mula menyerlah.

Dalam filem yang diarahkan oleh Turino Djunaidy petikan dari novelet berjudul "Berenang Dalam Lumpur" karya Zainal Abdi itu, Suzanna berperanan sebagai pelacur.

Di situlah dia harus beradegan panas. Atas lakunannya dalam filem ini, Suzanna menerima penghargaan (tempat kedua) Pelakun Terbaik yang dianjurkan oleh Persatuan Wartawan Indonesia (1970-1971).

Drama, seks, dan misteri menjadi trend perfileman era 1970-1980-an. Di situlah, Suzanna sebagai bintang paling atas, memainkan peranan yang lebih luas.

Pada 1971 dia berlakun dalam filem 'horor' "Beranak Dalam Kubur".

Sejak 1980, Suzanna lebih banyak bermain dalam filem horor (seram) yang dibungkus dengan kisah mitos dan legenda seperti "Sundel Bolong", "Ratu Ilmu Hitam" (1981), "Nyi Blorong" (1982), "Nyi Ageng Ratu Pemikat", "Perkahwinan Nyi Blorong" (1983), "Telaga Angker" (1984), "Ratu Sakti Calon Arang", "Bangunnya Nyi Roro Kidul" (1985), "Malam Jumaat Kliwon", "Petualangan Cinta Nyi Blorong" (1986), "Santet", "Ratu Buaya Putih", "Malam Satu Suro" (1988), "Wanita Harimau" (1989), "Pusaka Penyebar Maut", "Titisan Dewi Ular" (1990), "Perjanjian Di Malam Keramat" (1991) dan "Ajian Ratu Laut Kidul" (1991).

Selain untuk panggung wayang, Suzanna juga membintangi beberapa sinetron bergenre serupa. Antaranya "Selma Dan Ular Siluman".

Demikian, sering dia berlakun dalam filem misteri hingga masyarakat menggelarnya "Ratu Filem Horor Indonesia".

Gelaran tersebut sangat sesuai dengannya.

Ternyata, sosok perempuan berdarah campuran Jerman, Belanda, Manado dan Jawa itu beridentiti dengan peranan-peranan yang dilakunkannya seperti Sundel Bolong, Nyi Roro Kidul, Kuntilanak (Pontianak) atau Nyi Blorong.


ASRAMA DARA (1958)
(Sumber: Sanggar Cerita)


SANGKURIANG (1982)
(Sumber: Seriuazz)

TITIEK PUSPA

TANTY JOSEPHA

SETELAH menunggu sekian lama, akhirnya sdra Osman Abdullah menunaikan janjinya untuk menghantarkan foto-foto seksi selebriti (artis) Indonesia, sama seperti seksi selebriti Malaysia yang kini menduduki tempat ketiga artikel popular FKM.

Dibawah diperturunkan keseluruhan e-mailnya yang dihantarkan oleh sdra Osman kepada saya;

Terlebih dulu saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada sdra Mustafar A.R. kerana sudi menyiarkan semua foto seksi selebriti Malaysia yang saya hantarkan dulu.

Saya merasakan penat lelah saya mencari dan mengrefotokan foto-foto tersebut berbaloi, ditambah pula dengan corak layout yang dibuat oleh sdra Mustafar sangat menarik.

Dan, saya sangat gembira apabila melihat statistik FKM pada 1 Januari 2013, kedudukannya nombor tiga dibawah "Pergimu Takkan Kembali Lagi" dan "Selamat Pengantin Baru".

Rupa-rupanya ramai juga yang berminat dan ingin menyaksikannya.

Saya juga meminta maaf kerana sedikit terlewat dari tarikh yang dijanjikan kerana kesebukan kerja. Tetapi setelah segala usaha dibuat akhirnya berjaya juga saya menunaikan janji saya itu.

LEBIH TERPERINCI

Rasanya tidak payah saya terangkan lebih terperinci (cukup sekadar nama saja) foto-foto yang saya hantar, pasti sdra Mustafar lebih tahu dari saya.

Foto-foto tersebut kebanyakannya direfoto dari majalah-majalah dan akhbar-akhbar lama, termasuk juga yang diperolehi dari blog-blog yang terdapat di alam maya (internet).

Setakat ini, itu saja yang saya perolehi dan saya akan terus menghantar yang lain-lain sekiranya saya mendapat yang baru untuk diupdatekan.

Sekian, terima kasih.

Saya, Osman Abdullah, Nusajaya, Johor.


Begitulah apa yang tercatat dalam e-mail sdra Osman Abdullah yang bertarik 3 Februari 2013.

Untuk menambah seri lagi artikel ini, saya juga memasukkan artikel yang terdapat dalam blog Hayoo Magazine mengenai selebriti Indonesia yang terlebih dulu menggegarkan dunia perfileman Indonesia iaitu, sejak tahun 1950-an lagi.

Nama-nama yang dikaitkan termasuk (artis lama) Nurnaningsih, Suzanna, Rahayu Effendi Tuty S. dan (artis baru) Jurike Prastica, Ayu Azhari, Luna Maya dan Cut Tari.

Kesemua foto selebriti Indonesia yang dipaparkan, merupakan mereka yang begitu popular ditahun-tahun 1970-an, 1980-an dan 1990-an yang terdiri ramai diantaranya ialah dikalangan pelakun filem dan penyanyi.

LEBIH MENGANCAM

Paling terkenal dan begitu popular antaranya, Suzanna, Christine Hakim, Meriam Bellina, Titiek Puspa, Rima Melati, Widyawati, Lenny Marlina, Yati Octavia, Emilia Contessa dan Mieke Widjaya.

Juga, mungkin ramai yang tidak mengenali artis-artis (contohnya) Farah Gladys, Ully Artha, Erna Santos dan Rini S. Bono yang banyak membintangi filem Indonesia sebagai pelakun pembantu.

Farah dalam filem "Si Bongkok"; Ully, "Cinta Pertama"; Erna, "Lutung Kasarung" dan Rini S. Bono, "Musang Berjanggut".

Penyiaran foto-foto tersebut, tidak ada niat buruk dan mengaibkan sesiapa. Ia sekadar untuk memperlihatkan yang selebriti (artis) dulu-dulu juga tidak kurang hebatnya dibandingkan sekarang.

Keadaan dan suasana tetap sama, tetapi coraknya berbeza. Ertinya, cara dulu lain cara sekarang lain. Sama tetap sama.

Tetapi pada saya, seksi selelebriti Indonesia dulu-dulu lebih menarik dan lebih mengancam. Contohnya, lihat saja foto-foto Suzanna dan Titiek Puspa.

Selain itu, seksi juga boleh dilihat dari kejelitaan wajah seseorang artis, tidak payah buka sana buka sini. Buktinya, kejelitaan Tanty Josepha.
EMELIA CONTESSALENNY MARLINA
WIDYAWATICHRISTINE HAKIMMERIAM BELLINARIMA MELATIVIVI SUMANTIELVIE SUKAESIHIDA ROYANIANNA MANTHOVANI


TITIEK SANDHORA


AIDA MUSTAFA


PAULA RUMOKOYULLY ARTHAYATI OCTAVIA


LYDIA KANDOU


DEWI YULLEVA ARNAZ


MARINI


ENNY BEATRICETUTIE KIRANA


WINDY JATMIKOFARAH GLADYSLINA BUDIARTIIDA KUSUMA

NURNANINGSIH

AYU AZHARI

LUNA MAYA

CUT TARI

YURIKE PRASTICA

ARTIS INDONESIA SUDAH BOGEL
DI DEPAN KAMERA
SEJAK TAHUN 1950-AN___

SEJARAH selebriti (artis) Indonesia sudah bertelanjang bogel di depan kamera, bukan hanya bermula sekarang ini, bukan baru berlaku 10 atau 20 tahun, tetapi sudah sekian lama, sejak awal tahun 1950-an lagi.

Pelopornya ialah Nurnaningsih. Dia bukan artis sembarangan. Dia telah diperkenalkan oleh Usmar Ismail, yang melahirkan filem "Krisis", sebagai tunggak perfileman Indonesia.

Nurnaningsih mendedahkan tubuh badannya dalam filem "Harimau Tjampa" (1954) yang sudah dianggap sebagai lagenda dunia filem (sinema) Indonesia.

Mulai sejak itu, kejadian ala-Nurnaningsih berulang-ulang secara berkala (silih berganti). Dan, kegemparan juga selalu terjadi.

Di awal tahun 1970-an, wujud filem yang melahirkan istilah bom seks bagi Suzanna, Rahayu Effendi, dan Tuty Soeprapto (Tuty S.).

Beberapa filem yang sempat menggemparkan ialah "Bernafas Dalam Lumpur" yang dibintangi oleh Suzanna yang berperanan sebagai pelacur yang beradegan ranjang, juga "Bumi Makin Panas" yang juga dilakunkan, Suzanna.

Tahun 1972, lahir "Tiada Djalan Lain" (pengarahnya, Hasmanan) dibintangi oleh Debby Cynthia Dewi (anak S. Bono). Dia beradegan panas dengan pelakon filem Mandarin Alan Teng Kuang Yung dan foto-foto setengah bogelnya pun beredar.

Debby yang pada masa itu baru berpisah dengan suaminya, Sony Mathovani, menyatakan bangga berlakun bersama Alan Teng, dan ketika penggambaran adegan ranjangnya sangat eksklusif, hanya sedikit orang yang boleh ada di lokasi, iaitu pengarah, juru kamera, Debby dan Alan Teng.

Pada tahun yang sama, beredar filem "Intan Perawan Kubu", dimana Yati Octavia yang baru menyelesaikan filem perdananya, juga mendedahkan buah dadanya dalam filem tersebut.

Tahun 1977, Sjuman Djaya mengarahkan filem "Yang Muda Yang Bercinta", dibintangi oleh W.S. Rendra, Rudy Salam, Poppy Dharsono dan Yati Octavia. Dalam salah satu adegannya, Poppy Dharsono lari bertelanjang bulat ke arah pantai kemudian baring disamping Rudy.

Filem itu terpendam di Badan Sensor Filem (BSF) selama beberapa tahun, bukan saja kerana adegan bogelnya, tetapi juga disebabkan adanya kritik sosial yang terdapat dalam filem tersebut.

KALENDER LUCAH

Tahun 1984, berulang kegemparan dengan munculnya kalender Yanti Kosasih. Dalam 'pose' yang menggairahkan, Yanti yang sebelumnya adalah penyanyi pop, telah tercemar namanya dan di cop sebagai model bogel.

Potensi sebagai penyanyi pop yang berpendapatan lumayan tenggelam dalam hingar-bingar masyarakat umum. Malah Yanti menanggung ‘dosa sejarah’, dimana setiap kali muncul kisah artis bogel di depan kamera, namanya akan disebut kembali.

Tahun 1996, Ayu Azhari berlakun dalam filem "Without Mercy" atau "Outrage Fugitive" produksi P.T. Rapi Film. Dalam filem itu dia beradegan ranjang (berpeluk cium) dengan Frank Zagarino.

Di internet, klip adegan itu masih ada dan kerap di download sampai sekarang. Ada juga Jurike Prastica berbogel dalam filem "Pembalasan Ratu Laut Selatan" (1988), yang juga menimbulkan kegemparan.

VIDEO LUCAH

Dalam kisah artis Ariel Peterpan, Luna Maya, dan Cut Tari, itu adalah video untuk pribadi, bukan filem. Ia “ekspresi artistik” pribadi, dari para pelakunya, yang kemudian bocor ke masyarakat umum, tersebar ke internet.

Kegemparan beredarnya video intim seperti Luna Maya, Ariel dan Cut Tari bukan kegemparan yang pertama di Indonesia, kerana sebelumnya sudah muncul video lucah, Maria Eva dan Yahya Zaini.

Peri Umar Farouk, Ketua Gerakan Jangan Bogel di Depan Kamera menyatakan, ada 800 video lucah mini ‘karya’ orang Indonesia yang beredar di internet (alam maya) sejak 10 tahun terakhir ini.

Dari ratusan video lucah mini yang beredar di internet itu, sejauh ini yang ditangani oleh polis Indonesia – ditangkap dan ditahan – hanya Ariel seorang saja.

Persoalannya, bagaimana pula, dengan Luna dan Cut yang turut terlibat dengan Ariel dalam skandal video lucah itu?

# Artikel ini dipetik dari blog Hayoo Magazine, dan telah diedit oleh Zaini Yusop.


"PEMBALASAN RATU LAUT SELATAN"
(Sumber: EdiDanevaWarsono)
"INEM PELAYAN SEXY"
(Sumber: KoleksiJamanDulu)"OUTRAGE FUGITIVE"
(Sumber: KoleksiJamanDuku)YENNY RACHMAN
NURUL ARIFFIN


FARIDAH UCOK


RUTH PELLUPESSYMAYA SOPHAMILA KARMILA


MIEKE WIJAYA

AMINAH CENDRAKASIH


RAHAYU EFFENDI


RINA HASHIM

PIPIE ADJIE


DORIS C. SYARIFAHWENNY WULUR


SRI REJEKI

DEBBY CYNTHIA DEWI

RENY ASMARA

DIANA NASUTION

DIEN NOVITASUSIE DEWI

ERNA SANTOS


RINI S. BONO


ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___

FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


LATIFAH OMAR
ikon era gemilang filem melayu


SALMAH AHMAD
kejelitaannya terletak didagu


AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

JEJAK TERBILANG
terbilangkah kalau banyak fakta yang salah?

ROH MEMBELA (1955)
kekuatannya special effect dan aziz sattar

CHEMBURU (1953)
banyaknya pelukan rosnani dan yusof latiff

PONTIANAK (1957)
mencapai kejayaan box office luar jangkaan

SEKSI SELEBRITI MALAYSIA DULU-DULU
dedah ke tak dedah ke seksi tetap seksi

SELAMAT PENGANTIN BARU
jodoh dan perpisahan kuasa tuhan


# Update akan dilakukan dari masa ke masa.

10 comments:

 1. Ada dua foto yang agak menarik buat saya.
  Dan, tidak pernah saya lihat di mana-mana.
  Pertama, Widyawati berbaju merah.
  Kedua, Mieke Widjaya berbaju mandi.
  Mereka berdua, benar-benar nampak seksi.
  Syabas FKM, kerana menyiarkan dua artis
  tersebut, yang sememangnya saya minati.

  - Hassanuddin, Kota Tinggi, Johor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buat saudara punya permasalahan ekonomi:hub aki santoro,karna saya sudah membuktikan bantuan aki santoro,yang berminat,silahkan hubungi aki santoro di no:0823 1294 9955, ATAUKLIK DISINI

   Delete
 2. Aduh...
  Hebatnya foto,
  Suzanna dan Titiek Puspa.

  - Mulyadi, Medan, Sumatra.

  ReplyDelete
 3. Ya, benar.
  Foto Suzanna & Titiek Puspa,
  memang cantik dan memang seksi.
  Tribut kepada artis seksi dulu-dulu.

  Sulaiman Hamzah, Sabak Bernam, Selangor.

  ReplyDelete
 4. itu ke gambar Lenny Marlina semasa hamil?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siapakah agaknya, anak dalam kandungannya itu? Mungkinkah yang berkahwin dengan anak Deddy Miswar.

   Ezza&Ezri (Bkt. Jelutong), Selangor.

   Delete
  2. yang tu bukan anak kandung Lenny Marlina tapi anak tiri beliau..

   Delete