"Tribute... Raja Idris Shah (1924-1984)" Kerana Sultan Bukan Saja Berjiwa Rakyat Tapi juga Berjiwa Seni. Update: 1/1/2019

Kalau Rindu (Rafeah Buang) * Semalam Di Subang (Aminah Ahmad) * Cempakasari (S.M.Salim)
* Namamu Di Bibirku (Jamal Abdillah) * Pulau Pangkor (Aminah Ahmad)
(Sumber: OldToad63 * Hassny Hussin * Dunia Muzik Werner * ICam * Hassny Hussin) Kliks Di Sini

Wednesday, June 12, 2013


MICHELLE YEOH

Teks: Zainuddin Maidin Mustafar A.R. & Wikipedia
Foto Dari Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini YusopTAN SRI MICHELLE YEOH


TULISAN INI OLEH
TAN SRI ZAINUDDIN MAIDIN
MANTAN MENTERI PENERANGAN MALAYSIA


WALAUPUN namanya terkenal sebagai pelakun filem-filem Barat dan Hong Kong, tetapi Michelle Yeoh bukanlah selebriti yang meniti di bibir rakyat negara ini samada di kalangan masyarakat Cina atau Melayu.

Bagaimanapun tiba-tiba namanya bagitu banyak disebut, diperkatakan dan dibincangkan umum di cafe, di kopitiam, di kedai mamak dan sebagainya.

Sebabnya, apabila beliau dikuniakan Darjah PSM yang membawa gelaran Tan Sri bersempena dengan Hari Keputeraan Seri Paduka Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mua'zam Shah pada 1 Jun lalu.

Orang bergembira bercerita tentang Michelle dilimpah rahmat bertalu-talu dengan kurniaan di raja. Beliau sudah pun mendapat gelaran Datuk (DPMP dan SPMP) dan dikurniakan pula PSM.

Kurniaan Tan Sri mungkin kerana seruannya menyokong Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 baru-baru ini.

Oleh kerana dekatnya jarak masa kurniaan dengan masa beliau berkempen pilihanraya untuk BN maka itulah konklusi yang dibuat umum. Bagitu cepat sekali dibalas budinya.

Ketika saya turut berbangga dengan kurniaan kepada Michelle Yeoh kerana perhetungan di atas meritnya yang lain-lain seperti mengharomkan nama negara sebagai di antara 50 orang tercantik di dunia dan kerana lakunan hebatnya dalam filem-filem Barat termasuk filem bercorak James Bond, saya terkenang pula kepada penyanyi Alleycats, David Arumugam yang pernah saya cadangkan diberikan gelaran Datuk Persekutuan semasa saya menjadi Menteri Penerangan tetapi telah "disepikan."

Bagaimanapun beliau kemudiannya dikurniakan Dato' atas ingatan baik Duli Yang Maha Muia Sultan Pahang.

Sumbangan Alleycats dan khususnya penyanyinya David Arumugam kepada seni musik negara sangat besar sejak tahun 1970an, antaranya mempopularkan lagu-lagu Melayu melampaui batas kaum dan negara sehingga ke Hong Kong, Singapura dan Indonesia.

Bandnya di jangka bermain hanya tiga bulan di Hong Kong, tetapi kerana menjadi hits di pulau itu terutamanya lagu-lagu Melayunya maka kontrak mereka dengan Mocambo Club telah disambung kepada lebih tiga tahun. <

Alleycats yang ditubuhkan pada tahun 1969 telah menjadi Legenda Pop Muzik Malaysia dan populariti penyanyinya David Arumugam bertahan hingga sekarasg.Lagu-lagunya termasuk “Sekuntum Mawar Merah”, “Sampaikan Salam” dan ”Suara Kekasih”.

NAMA BESAR

Disamping itu dalam "seronok gile" (meminjam bahasa anak muda sekarang) kerana kurniaan tertinggi yang setaraf dengan P. Ramlee kepada Michelle Yeoh anak Malaysia yang berjaya di dunia Barat itu, saya juga terkenang kepada seorang dramatis yang menitiskan air matanya apabila menemui saya di sebuah kompleks membeli belah di Damansara tidak lama selepas saya bersara dari jawatan menteri.

Beliau ialah Fauziah Nawi sebuah nama besar dalam dunia drama negara di radio, pentas dan TV sejak lebih 25 tahun lalu.

Beliau pernah juga berlakun dalam drama sejarah " Malam Haram" (kisah pengharaman Umno) sempena malam 50 tahun Utusan Melayu. Skripnya di tulis bersama oleh saya dan Ku Seman Ku Hussain.

Saya tidak tahu kenapa Fauziah menangis tetapi melihatnya saya sedih mengenangkan sebagai seorang yang aktif dan terus menerus gigih dalam dunia seni tanah air tetapi sehingga sekarang ini tidak diberikan sebarang penghargaan atau pengiktirafan yang sewajarnya oleh negara.

Sebagai anak seni Fauziah tidak pernah merasa sedih dalam hal ini, tetapi beliau menyuarakan dalam sebuah blog tentang penghargaan masyarakat Singapura kepadanya apabila tidak lama dahulu, beliau membuat pementasan solo berjudul “Cinta Julia” di Esplanade Singapura. Seminggu sebelum pementasan, tiket sudah habis dijual.

"Ketika di Singapura, yang membuatkan saya rasa sebak, apabila wajah saya yang sudah berumur ini terpampang di luar sekitar Esplanade dan beberapa tempat awam," katanya.

"Mungkin ada yang akan marah bila saya cakap begini, tetapi itulah hakikatnya, orang luar lebih menghargai kerja-kerja seni kita," katanya kepada para wartawan di Singapura.

Saya terkenangkan lagu P. Ramlee: "Dunia Hanya Palsu."

# Artikel ini dipetik dari blog The Malaysian Insider dan telah di edit oleh Zaini Yusop disesuaikan dengan corak persembahan FK.[>>> UPDATE: 13 FEBRUARI 2016 <<<]


Duta Perancis, Christophe Penot (kIri) menyematkan pingat 'Officier Des Arts Et Des Lettres' kepada bintang filem terkenal, Tan Sri Michelle Yeoh (tengah) pada majlis pengurniaan pingat.

PARIS - Pelakon Malaysia, Tan Sri Michelle Yeoh, antara bintang filem terkemuka Asia, menerima anugerah 'Officier des Arts et des Lettres' daripada kerajaan Perancis hari ini.

Beliau adalah rakyat Malaysia pertama menerima anugerah itu yang disampaikan Duta Perancis ke Malaysia, Christophe Penot, di kedutaan negara itu di sini.

Menurut Penot, Yeoh dipilih Kementerian Kebudayaan Perancis untuk menerima anugerah itu yang diberikan kepada mereka yang menonjol dalam bidang masing-masing, sebagai menghargai sumbangannya kepada industri perfileman.

"Michelle pernah bekerja dengan beberapa pengarah dan pelakon Perancis selain mempromosikan antara jenama terbaik Perancis.

"Atas alasan itu, kerajaan Perancis menghargai kejayaannya sebagai pelakon," katanya kepada Bernama selepas majlis penyampaian anugerah itu.

Turut hadir, pasangan Yeoh, Datuk Seri Jean Todt dan ibunya, Datin Janet Yeoh.

Pada 2012, Yeoh, 53, menerima anugerah tertinggi awam Perancis, 'Knight of the Legion of Honour' daripada Duta Perancis ke Malaysia ketika itu, Alain du Boispean.

Yeoh, yang dikenali dengan watak gadis James Bond dalam filem 'Tomorrow Never Dies' pada 1997 serta aksi hebat kung fu dalam filem "Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Memoirs of a Geisha" dan "The Lady", turut mencipta nama di Hollywood.

Dilahirkan di Ipoh pada 1962, Yeoh belajar menari dan seni mempertahankan diri sebelum memenangi pertandingan ratu cantik pada 1983 dan kemudian memulakan karier dalam bidang lakonan.

Teks & Foto: Bernama (12 Februari 2016).TOKOH FILEM YANG TURUT MENERIMA ANUGERAH TAN SRI___TAN SRI RUNME SHAW


TAN SRI P. RAMLEE


TAN SRI JINS SHAMSUDIN


TAN SRI L.KRISHNAN


ULASAN FK___
Oleh Mustafar A.R.

MEMANG benar, Michelle tidak banyak memberi sumbangan kepada sinema Malaysia. Keunggulannya lebih bersekitaran di dunia filem antarabangsa, bukan filem Malaysia.

Zainuddin tidak mempertikaikan pemberian tersebut, malah berbangga dan mengakui, bukan kerana filem Malaysia tetapi lebih cenderung membantu kempen BN dalam PRU13 Mei lalu.

Jika dibaca keseluruhan tulisannya itu, konklusi Zainuddin, "terlalu cepat budi Michelle dibalas sedangkan ramai lagi yang berjasa di luar sana mendapatkan anugerah Datuk, pun jadilah."

Ini kerana nama David Arumugam dan Fauziah Nawi disebutnya serta cara dan corak memberi penghargaan.

Sungguhpun, Michelle lahir di Ipoh, namun kejayaannya dalam filem luar negara lebih tertumpu ke Hong Kong berbanding Malaysia. Mungkin ramai yang tidak tahu, beliau di lahirkan di Perak.

PERTAMA MENERIMA

Sekiranya ditakrifkan anugerah Tan Sri itu kerana sumbangannya terhadap sinema Malaysia, seharuslah dipertikaikan.

Tetapi oleh kerana pertolongannya (mungkin tenaga dan wang ringgit) kepada kejayaan BN di PRU13, apa lagi mahu dikatakan. Kita sebagai rakyat Malaysia, terima sajalah.

Mengikut fakta (filem), Runme Shaw merupakan yang pertama menerima Tan Sri, kemudian disusuli oleh P. Ramlee, Jins Shamsudin dan L. Krishnan.

Kecuali P.Ramlee dan L.Krishnan (kalau ada pun sedikit sangat), Tan Sri dianugerahkan kerana adanya unsur-unsur politik terutama penglibatan mereka dengan BN dan UMNO.

* Runme Shaw, sumbangan PRU.
* P.Ramlee, karya seni.
* Jins Shamsudin, ahli UMNO.
* L.Krishnan, amal kebajikan.

Itulah hakikat sebenar yang tidak boleh sesiapa pun mempertikaikannya.

Soalan cepu emas: Sekiranya, Michelle membantu kempen PR di PRU13, dapatkah beliau anugerah Tan Sri?

Saya pula terkenangkan lagu P.Ramlee: "Dunia Hanya Pinjaman".
WOW!!!... SEKSINYA TAN SRI MICHELLE YEOH


MARI KITA MENONTON FILEM "THE LADY"___TAN SRI MICHELLE YEOH YANG MEMEGANG PERANAN AUNG SAN SUU KYI DALAM FILEM "THE LADY"


(Sumber: TheFreeLifeStyle)


(Sumber: Shan Lay)


BIOGRAPHY (From Wikipedia)___

MICHELLE YEOH (born 6 August 1963), is a Malaysian actress, best known for performing her own stunts in the Hong Kong action films that brought her to fame in the early 1990s.

Born in Ipoh, Perak, Malaysia, she was chosen by People magazine as one of the 50 Most Beautiful People in the World in 1997.

She is best known in the Western world for her roles in the 1997 James Bond film "Tomorrow Never Dies," playing Wai Lin, and the multiple Academy Award-winning Chinese-language martial arts film "Crouching Tiger, Hidden Dragon," for which she was nominated the BAFTA in 2000, for Best Actress.

In 2008, the film critic website Rotten Tomatoes ranked her the greatest action heroine of all time. In 2009, she was listed by People magazine – as the only Asian actress – as one of the "35 All-Time Screen Beauties".

She is credited as Michelle Khan in some of her earlier films. This alias was chosen by the D&B studio who thought it might be more marketable to international and western audiences. Yeoh later preferred using her real name.

Yeoh was born to a Chinese family in Ipoh, Malaysia. Her parents are Janet Yeoh and Yeoh Kian Geik, a lawyer and MCA politician. She was keen on dance from an early age, beginning ballet at the age of four.

At the age of 15, she moved with her parents to England, where she was enrolled in a boarding school. Yeoh later studied at the Royal Academy of Dance in London, majoring in ballet.

BALLET DANCER

However, a spinal injury prevented her from becoming a professional ballet dancer, and she transferred her attention to choreography and other arts.

She later received a B.A. degree in Creative Arts with a minor in Drama.

In 1983, at the age of 21, Yeoh won the Miss Malaysia beauty pageant. She represented Malaysia at the Queen of the Pacific 1983 beauty pageant which was held in Australia and won the crown.

She was also Malaysia's representative at the 1983 Miss World pageant in London. From there, she appeared in a television commercial with Jackie Chan which caught the attention of a fledgling Hong Kong film production company, D&B Films.

Yeoh started her film career acting in action and martial arts films such as "Yes," Madam in 1985, after which she did most of her own stunts.

The D&B Group in Hong Kong was run by Dickson Poon. Yeoh married Poon in 1987 and retired from acting. After the couple divorced in 1992, Yeoh returned to acting.

Yeoh's performance in "Police Story 3: Super Cop" sealed her comeback. She acted in "The Heroic Trio" in 1993, and the Yuen Woo-ping films "Tai Chi Master and Wing Chun" in 1994.


TOMORROW NEVER DIES

CROUCHING TIGER HIDDEN DRAGON

Yeoh learned English and Malay before Cantonese. She learned the lines for "Crouching Tiger, Hidden Dragon" phonetically.

She starred in the James Bond film "Tomorrow Never Dies" as Wai Lin (1997). Natasha Henstridge was rumoured to be cast in the lead Bond girl role but eventually Yeoh was confirmed.

Brosnan was impressed, describing her as a "wonderful actress" who was "serious and committed about her work".

He referred to her as a "female James Bond" in reference to her combat abilities. She wanted again to perform her own stunts but was prevented because director Roger Spottiswoode considered it too dangerous. Still she performed all of her own fighting scenes.

Thereafter, she was offered the role of Seraph in the two sequels to "The Matrix," but she could not accept due to a scheduling conflict (the Matrix writers then changed Seraph into a male character and cast Collin Chou in the role).

In 2002, she produced her first English film, "The Touch" through her own production company, Mythical Films.

In 2005, Yeoh starred as the graceful Mameha in the film adaptation of Memoirs of a Geisha, and she continued her English-language work in 2007 with "Sunshine."

In 2008, Michelle Yeoh also starred in fantasy action film "The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor" with Brendan Fraser and Jet Li.

In 2010, she starred in "Reign of Assassins." In October 2011, she was chosen by Guerlain to be its skincare ambassador. Yeoh will play a role in strengthening the French cosmetics company's relationship with Asia.

Apart from action films, she is famous for playing nationalists in two biopics. In 1997, she played Soong Ai-ling in the award winning "The Soong Sisters." In 2011, she portrayed Aung San Suu Kyi in Luc Besson's "The Lady". Deportation from Burma

On 22 June 2011, Yeoh was deported from Burma, allegedly over a new film "The Lady," in which Yeoh portrays Burmese pro-democracy leader Aung San Suu Kyi.

Yeoh was married to Hong Kong entrepreneur Dickson Poon (1988-1992), who owns businesses such as Harvey Nichols and Charles Jourdan.

In March 2008, she visited Vietnam to film a documentary for the Asian Injury Prevention Foundation (AIPF).

On 31 July 2008, she confirmed news that she was engaged to Jean Todt, a leading figure in motor racing, during an interview with Craig Ferguson on CBS's The Late Late Show.

Yeoh is also a patron of the Save China's Tigers project committed to protect the endangered South China Tiger.

SPECIAL AWARD

In 1999, she was a member of the jury at the 49th. Berlin International Film Festival.

On 19 April 2001, Yeoh was awarded the Darjah Datuk Paduka Mahkota Perak (DPMP), which carries the title Dato' by Sultan Azlan Shah, the Sultan of Perak, her home state, in recognition of the fame she brought to the state.

On 25 November 2002, she was honoured as The Outstanding Young Persons of the World (TOYP) (Cultural Achievement) by JCI (Junior Chamber International).

On 23 April 2007, the then French President Jacques Chirac awarded her Chevalier de la Légion d'honneur. The decoration was presented to her in a ceremony in Kuala Lumpur on 3 October 2007.

In 2011, she received a special award for her contribution to Malaysian cinema at Malaysian Film Festival (FFM 24).

On 14 March 2012, the then French President Nicolas Sarkozy awarded her the Officier de la Légion d'honneur. The decoration was presented to her at a ceremony held at the president's official residence, the Elysee Palace on that day.

On 22 May 2012, she was awarded the Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) which carries the title Datuk Seri' during the investiture ceremony in conjunction with the Sultan of Perak Sultan Azlan Shah's birthday.

Michelle Yeoh receives the Excellence in Asian Cinema award during the seventh annual Asian Film Awards on March 2013 at Hong Kong.

On 1 June 2013, she was awarded the Panglima Setia Mahkota (PSM) which carries the title Tan Sri during the investiture ceremony in conjunction with the birthday of Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.


# Update akan dilakukan dari masa ke masa.ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___

FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


LATIFAH OMAR
ikon era gemilang filem melayu


SALMAH AHMAD
kejelitaannya terletak didagu


AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

JEJAK TERBILANG
terbilangkah kalau banyak fakta yang salah?

ROH MEMBELA (1955)
kekuatannya special effect dan aziz sattar

CHEMBURU (1953)
banyaknya pelukan rosnani dan yusof latiff

PONTIANAK (1957)
mencapai kejayaan box office luar jangkaan

SEKSI SELEBRITI MALAYSIA DULU-DULU
dedah ke tak dedah ke seksi tetap seksi

SELAMAT PENGANTIN BARU
jodoh dan perpisahan kuasa tuhan
KONSEP PENERBITANNYA HARUS DIPUJI

Setelah diamati buku setebal 355 muka surat ini, kesimpulannya konsep penerbitannya harus dipuji kerana ia berlainan sekali dari apa yang pernah disajikan sebelum ini. Dilihat pula dari segi kesungguhan kedua-dua insan (Datuk Aziz Sattar dan Mustafar A.R.) yang pernah mengenali P. Ramlee, banyak betul perkara yang boleh kita ambil iktibar, dan 20 tahun bukan masa yang sedikit untuk mereka menyiapkan buku yang cukup bermutu ini. Memang benar karya peninggalan Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee tiada bandingan dan sumbangannya dalam bidang seni terus abadi dan terpahat dalam minda semua lapisan masyarakat, namun di sebalik kehebatannya, buku ini yang turut menyelitkan gambar-gambar dari filem, sinopsis, ulasan dan pengalaman kedua penulis ketika pembikinan 66 filem P. Ramlee, ada memaparkan kisah menarik antaranya bagaimana P.Ramlee menceduk idea dari filem-filem luar untuk disesuaikan dengan filem-filem arahannya - KAKAK TUA.
3 comments:

 1. Great job Mr. Mustafar.
  Carry on working.
  From: Alex Lee, Hong Kong.

  ReplyDelete
 2. Tahniah Michelle Yeoh
  kerana terima anugerah Tan Sri.
  Dah tonton "The Lady".
  Memang beliau berjaya
  membawa karekter
  Aung San Suu Kyi
  dengan baik dan sempurna.
  Daripada:
  Mutalib Jaffar, Singapore.

  ReplyDelete