"Tribute... Dhalan Zainuddin" (1941-2019) Berakhir Sudah Kisah Seorang Biduan. Update: 28/5/2019

Kisah Seorang Biduan * Sendiri Lagi * Cintaku * Lagu Untukmu * Mengapa Begini
(Sumber: Terry Benjamin * Alizkr Studio * BiskutKerin * Hassany Hussin * Zakaria Putih)

Sunday, March 30, 2014


SALOMA (1934-1983)

Teks: Mustafar A.R. & Zaini Yusop
Foto: Daripada Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini YusopPERGIMU TAKKAN KEMBALI LAGI
tapi jasamu tetap dikenang & dihargai

# LIHATLAH DAN BACALAH___
* YUSOF LATIFF pelukannya dalam "chemburu" dikritik hebat
* SALMAH AHMAD kejelitaannya terletak didagu, ya tak?
* DEWI MURNI kisah zaman silam yang menghiburkan
* MUTIARA DARI MALAYA teknik fotografinya sangat menarik
* LOVE IS A MANY-SPLENDORED THING akhirnya, kita berpisah juga
* SHANE filem koboi yang paling saya sukai
* RASHOMON filem akira kurosawa yang sukar ditandingi
* TIGA DARA masih enak ditonton hingga kini
* 12+1 RAFEAH BUANG "kalau rindu" menduduki tempat teratas
* 12+1 SUDIRMAN "salam terakhir" berada ditempat teratas
* PERMINTAAN TERAKHIR ciplakan filem hong kong, "susanna"
* CINTA DAN LAGU satu-satunya filem musikal wujud di malaysia


"IMPIAN SAYA MENYANYI DI LUAR NEGARA, SEJAUH AMERIKA DAN EROPAH. SELAGI IMPIAN SAYA BELUM TERCAPAI,
SELAGI ITULAH SAYA TAKKAN BERHENTI MENYANYI"
- SALOMA (1959)

LIMA WAJAH JELITA SALOMA

Ulasan & Kritikan: MUSTAFAR A.R.
Foto: Petikan Buku "Saloma" Oleh AHMAD FAUZEE
Di Edit Di Semak & Di Susun: ZAINI YUSOP

SANGAT berat, melebihi 3 kilogram, sukar di bawa ke sana ke mari. Kalau mahu lihat dan baca, diperpustakaan atau dirumah. Tidak boleh dalam kereta jauh sekali tren atau bas.

Itulah konklusi yang saya perolehi setelah menatap dan menilai buku SALOMA karya Ahmad Fauzee Samad.

Ketika sedang membuat ulasan SALOMA ini pun, bukan main seksa saya dibuatnya. Tidak pernah, sepanjang saya mengkritik buku filem, sesusah ini, seperit ini.

Dalam "Dari Hati Nubariku" (muka 4), Ahmad Fauzee memberitahu, lahirnya SALOMA berikutan luahan Mariani yang begitu kecewa kerana adiknya, Biduan Negara Saloma, tiada siapa yang mahu mengabadikan sejarah hidupnya. Pada hal nama Saloma itu begitu besar dipersada seni tanahair.

Tepat sekali, hanya orang-orang macam Ahmad Fauzee dan beberapa kerat yang lain, begitu komited dan sanggup bersusah payah membukukan ketrampilan mereka yang begitu cemerlang dalam kariernya seperti Saloma.

Agensi kerajaan seperti Finas, Arkib Negara dan lain-lain yang berkenaan, nampaknya tidak peka, tidak ambil peduli, kalau buat pun ala kadar saja, banyak salah dari tidak salah, tidak menepati fakta.

Dalam menghasilkan SALOMA, kekurangan Ahmad Fauzee, satu saja, dia bukan penulis. Kerana itu, dari segi penulisan dan penceritaan tidak banyak membantu, apatah lagi mempersolidkannya.

Dipetiknya dari majalah atau akhbar, disunting sedikit sebanyak, terus dimuatkan (salin dan tampal), itu saja. Sekiranya, dia seorang penulis, tentu buku ini lebih bertenaga, lebih berkesan.

Kekuatan buku ini, pada gambar. Banyak dihiasai gambar Saloma, yang memulakan kerjaya seninya seawal 1950an hingga ke tahun 1959an, dan cantik sebab, dicetak dengan kertas tebal (licin) yang berkualiti tinggi.

Begitu pun juga, bukan semua gambar elok belaka. Gambar-gambar filem Saloma terutama Nusantara Film kurang memuaskan. Ini kerana, yang baik sukar diperolehi, sedangkan Ahmad Fauzee merasakan perlu diisi, supaya berbukti ada berfakta.

MEMBUAT RAKAMAN

Dengan memiliki SALOMA ini, banyak, terlalu banyak perkara tersembunyi mengenai peribadi diri Saloma, terdedah. Sebelumnya, mungkin ramai yang tidak tahu. Ini yang bagusnya.

Antaranya yang menarik;

* Siapa ibubapa dan ayah tiri Saloma? Ismail Osman, Umi Kalsom Mahban dan Mum Yusoff.

* Tidak ramai yang tahu, semasa perang dunia kedua, Saloma dan Mariani, pernah tinggal di Pontian, Johor, kemudian ke Tanjung Karang, Selangor, membantu ibubapanya menanam padi.

* Pertama kali Saloma menyanyi di radio (Radio Malaya, ketika itu), apabila Rokiah Hanafi (Rokiah Wanda) tidak dapat hadir membuat rakaman.

* Ketika usianya 16 tahun, Saloma sudah jatuh cinta dengan P.Ramlee, setelah menonton filem "Aloha" (1950). Hanya pada 1961, barulah dia berjaya memiliki P.Ramlee yang dianggapnya sebagai Sang Rajuna Hati.

* Filem pertama Saloma, "Pelangi", berlakon disamping Nona Asiah, Ismail Kassim, Eloni Hayat dan S. Naning.

* Pada bulan April, 1952, Saloma dan A.R. Tompel menggemparkan dunia seni tanahair dengan perkahwinan mereka, dan lima bulan kemudian, sekali lagi gempar, mereka bercerai.

* Lagu pertama Saloma dipiringhitamkan (21 Julai, 1954), "Pandang Kasih" ciptaan Rahmat Ali, kemudian disusuli "Jika Tak Berjumpa" berpadusuara dengan S.Hamid, penyanyi "Cenderawasih".

* Kelab malam pertama Saloma menyanyi, Starligh-Room di The Singapore Hotel yang terletak di antara Geylang Road dan Tanjong Katong Road.

* Filem pertama Saloma di Studio MFP Jalan Ampas, "Empat Isteri" (1955) yang merupakan filem arahan terakhir B.S. Rajhans dan turut dibintangi Daeng Idris, Normadiah, Latifah dan Mariani.

* Kenapa Saloma menggantikan Siput Serawak dalam "Adek-Ku" yang diarahkan oleh B.N. Rao? Tentu bersebab.

* Siapa sebenarnya, menukarkan nama Salmah Ismail ke Saloma? P.Ramlee atau A.R.Tompel?

* Tidak ramai yang tahu, Saloma nyaris-nyaris berkahwin dengan Kenneth Buchanan, hero filem "Long House" yang diarahkan oleh Phani Majumdar.

* Tidak ramai yang tahu, Saloma pernah bercinta dan hampir berkahwin dengan Mustapha Maarof.

Itu sebahagian kecil saja, sebenarnya banyak lagi.

Suatu hal yang perlu dibangkitkan, SALOMA banyak membuang 'space', sekadar dipenuhi dengan gambar kecil, berulangkali gambar dan quote, menyebabkan tebalnya melarat ke 524 mukasurat, berkesudahan kos cetakannya mahal, dan dijual pun terpaksa dimahalkan juga.

Begitupun juga, sungguhpun terdapat beberapa kelemahan, ia tetap menarik, sesuai dijadikan rujukan, faktanya pun boleh diyakini. Ahmad Fauzee telah membuat research dan kajian yang boleh dianggap perfect.

Ini disebabkan, terdapat banyak akhbar dan majalah lama berada dalam gegamannya, dalam simpannya, lebih memudahkan lagi dia membuat rujukan.

Filem-filem dan lagu-lagu Saloma, dikaitkannya dengan begitu baik sekali, termasuk memuatkan beberapa lirik lagu yang 'evergreen' seperti "Burung Pungguk" "Selamat Hari Raya" dan "Madah Pujangga".

Tidak keterlaluan kalau dikatakan, rugi, bagi mereka yang benar-benar meminati Saloma, tidak memiliki buku ini.

Tetapi, masih ada lagikah dalam pasaran?

Ahmad Fauzee, usahamu putut dipuji. I salut you...


PERKAHWINAN DAN PERCERAIAN SALOMA DAN A.R. TOMPEL


"SEBELUM I BERUMAHTANGGA PADA UMUR 17 TAHUN, HATI I TELAH DIAMBIL OLEH SEORANG PEMUDA... DAN PEMUDA ITU SANGAT MENCINTAI I. TETAPI OLEH SEBAB KEADAAN, KAMI TIDAK DAPAT MEMENUHI CITA-CITA KAMI" - SALOMA (1961)


"SAYA KESIAN JUGA TENGOK KENNY BUCHANAN YANG DATANG KE RUMAH SAYA UNTUK MENGADU. DIA MENANGIS MACAM BUDAK-BUDAK. DIA MEMANG CINTAKAN SALOMA, TAPI APA YANG BOLEH SAYA BUAT" - MARIANI


TAJUK FILEM "TA' TERLERAI" TELAH DITUKAR KEPADA
"CHINTA MURNI" SEBELUM DILULUSKAN UNTUK TAYANGAN. DALAM FILEM INI SALOMA HANYA SEBAGAI PENYANYI KELAB MALAM, DAN INI JUGA FILEM KEEMPATNYA SELEPAS "PELANGI", "PERKAHWINAN RAHSIA" DAN "NORMA"


SALOMA GANTI SIPUT SERAWAK
PADA BULAN FEBRUARI 1956, SIPUT SERAWAK TELAH MENARIK DIRI BERLAKON DALAM FILEM "ADEK-KU". INI DILAKUKANNYA SELEPAS SELESAI BERLAKON DALAM KEBANYAKAN BABAK ATAU SCENE DALAM FILEM TERSEBUT. SETAKAT INI BELUM ADA LAPURAN YANG SAHIH TENTANG PENGUNDURAN ITU. ADAKAH BELIAU "DIBUANG" ATAU TERPAKSA MENARIK DIRI DI ATAS SEBAB-SEBAB TERTENTU?

FILEM-FILEM SALOMA


REKOD PERTAMA SALOMA
REKOD PERTAMA SALOMA KELUARAN PATHE MENGANDUNGI LAGU "PANDANG KASIH" DAN "JIKA TAK BERJUMPA" BERPADUSUARA DENGAN S.HAMID. "PANDANG KASIH" CIPTAAN RAHMAT ALI DAN LIRIKNYA OLEH ISMADI, MANAKALA "JIKA TAK BERJUMPA" SADURAN LAGU ARAB YANG DIGUBAH SEMULA OLEH S.OMAR BAGUSHIR DAN LIRIK OLEH WAN CHU. MUSIK IRINGAN OLEH ORKES AL AISHU WAL MELEH PIMPINAN S.OMAR BAGUSHIR

LAGU-LAGU SALOMA

"MUNGKIN TIDAK RAMAI ORANG YANG TAHU, DALAM
SEJARAH HIDUP SAYA MENJADI PENYANYI, SAYA TIDAK PERNAH MENYERTAI SEBARANG PERADUAN MENYANYI"
- SALOMA (1963)BERSAMA MARLON BRANDO (HOLLYWOOD)

"WITHOUT DOUBT, SHE'S MARILYN MONROE OF THE EAST"
- MARLON BRANDO (1958)
"SAYA TIDAK SUKA... DAN, SAYA JUGA TIDAK SELESA BILA DIBERI GELARAN MARILYN MONROE OF MALAYA"
- SALOMA (1960)

BERSAMA PRITHVIRAJ KAPOOR (BOLLYWOOD)

BERSAMA MARTINE CAROL (FRANCEWOOD)

BERSAMA A.N. ALCAFF (INDONESIAWOOD)

BERSAMA TENGKU AHMAD SHAH (KINI, SULTAN PAHANG)

BERSAMA ELIZABETH TAYLOR (HOLLYWOOD)

BERSAMA JOHN WAYNE (HOLLYWOOD)


WAJAH-WAJAH SEKSI SALOMA___


"MUNGKIN GOSSIP SAYA DENGAN TUNKU ABDUL RAHMAN ITU ADA KAITAN ANTARA HUBUNGAN MALAYSIA DENGAN INDONESIA KERANA KESAN-KESAN KONFRANTASI SELAMA 12 TAHUN MASIH DIRASAKAN" - SALOMA (1978)

LAIN-LAIN GAMBAR SALOMA YANG MENARIK___


"PADA SAYA, TIADA ARTIS LAIN YANG BOLEH GANTI DIA KERANA SALOMA SEORANG YANG UNIK DAN 'TREND SETTER' DALAM BERFESYEN. BAHKAN DIA JUGA JADI ARTIS PERTAMA YANG MENYANYI DI LUAR NEGARA, AUSTRALIA DAN BANGKOK"
- ROSNANI


DUA FILEM SHAW'S MFP MENYERTAI FESTIVAL FILEM ASIA-PASIFIK DI MANILA (1958), "AZIMAT' DAN "SUMPAH ORANG MINYAK". RUN RUN SHAW YAKIN, SALOMA BERPELUANG BAIK MENANG ANUGERAH. BAGAIMANAPUN, AKHIRNYA HANYA "SUMPAH ORANG MINYAK" MENANG UNTUK A. BAKAR ALI KERANA KEBAGUSAN FOTOGRAFINYA


MUNGKINKAH TERLAKSANA? AHMAD FAUZEE, BOLEH.

# UPDATE AKAN DILAKUKAN DARI MASA KE MASA.ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___

FILEM KLASIK MALAYSIA
Berapa Banyakkah Yang Masih Ada?


FFAP6 (1959)
Filem Terbaik: THE KINGDOM AND THE BEAUTY (Hong Kong)

AHMAD MAHMOOD
Ahmad Mahmood Bintang Di Langit Seni

FFAP19 (1973)
Filem Terbaik: PERKAHWINAN (Jakarta)

LATIFAH OMAR
Ikon Era Gemilang Filem Melayu


FFAP25 (1979)
Filem Terbaik: PENGEMIS DAN TUKANG BECA (Jakarta)

R. AZMI
Berada Dalam Kamar Sepi Dalam Kesepian

FFAP30 (1985)
Filem Terbaik: DEEP BLUE NIGHT (Seoul)

KONSEP PENERBITANNYA HARUS DIPUJI

Setelah diamati buku setebal 355 muka surat ini, kesimpulannya konsep penerbitannya harus dipuji kerana ia berlainan sekali dari apa yang pernah disajikan sebelum ini. Dilihat pula dari segi kesungguhan kedua-dua insan (Datuk Aziz Sattar dan Mustafar A.R.) yang pernah mengenali P. Ramlee, banyak betul perkara yang boleh kita ambil iktibar, dan 20 tahun bukan masa yang sedikit untuk mereka menyiapkan buku yang cukup bermutu ini. Memang benar karya peninggalan Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee tiada bandingan dan sumbangannya dalam bidang seni terus abadi dan terpahat dalam minda semua lapisan masyarakat, namun di sebalik kehebatannya, buku ini yang turut menyelitkan gambar-gambar dari filem, sinopsis, ulasan dan pengalaman kedua penulis ketika pembikinan 66 filem P. Ramlee, ada memaparkan kisah menarik antaranya bagaimana P.Ramlee menceduk idea dari filem-filem luar untuk disesuaikan dengan filem-filem arahannya - KAKAK TUA.10 comments:

 1. Tertarik saya membaca ulasan SALOMA oleh Encik Mustafar A.R. ni. Dimanakah boleh saya membeli buku ini kerana, bila pergi cari dikedai-kedai buku kiblat pun tak nampak - Awaluddin, Shah Alam, Selangor.

  ReplyDelete
 2. En. Awaluddin, maksud anda "kelibat" ke? Kalau kiblat tu lain bunyi & maknanya......!!!!!!!

  ~ NONAMA

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya, betul.
   Kelibat, bukannya kiblat.
   Kadang-kadang tu, tersasul juga.
   - Awdin.

   Delete
 3. Sewaktu masih di bangku sekolah dulu, saya pernah menonton rancangan bersiri persembahan RTM di TV1 tentang biografi Biduan Negara Saloma. Ia dibuat dalam bentuk doku-drama. Kalau tidak silap saya, siri yang mengandungi beberapa episod itu menggunakan lagu "Lagenda" nyanyian Sheila Majid sebagai muzik pembukaan & penutupnya. Siri yang saya golongkan dalam genre "infotainment" itu sungguh menarik & dapat memberi kita pelbagai perasaan & emosi yang bercampur-baur ~ gembira, seronok, pilu & hiba - sekurang-kurang buat diri saya! Sememangnya tiada dua Saloma di dunia ini. Memang wajarlah pihak produser dua beradik (Zaharan & Zaharin) di Indra Filem dulu sengaja memberi honorarium sebesar empat puluh ribu ringgit kepada Allahyarham Saloma hanya untuk menyanyikan beberapa saja lagu untuk sebuah filem produksi mereka sebagai penghargaan ke atas jasa Saloma di persada seni tanahair kita.
  Al-Fatehah buat Salmah binti Ismail, sebutir bintang besar yang saya kasihi laksana ibunda & kekanda saya sendiri.

  - NONAMA

  ReplyDelete
 4. Ribuan terima kasih kepada sumbangan En Ahmad Fauzee dan juga komen En. Mus. Selama ini kita terlalu bergantung orang lama untuk menulis mengenai filem2 Melayu yang terdahulu. Di harap lebih ramai lagi muka baru dapat melakukan sedikit sumbangan yang berharga terutama mengenai filem2 Melayu klasik. Walaupun ada silap tapi lebih baik dari tak buat langsung. Kesilapan boleh dibetulkan kemudian. Bukan latar belakang sebagai penulis juga bukan alasan untuk tidak melakukan sesuatu utk kemajuan perfileman Melayu. Kita sepatutnya berbangga menjadi perintis pada sesuatu usaha yang murni walaupun menulis sejarah dahulu.

  Tapi apa yang ada hari ini ramai dari kita menjadi perintis kepada menabur fitnah dan mencari salah orang lain. Kita saja yang betul dan pandai dan orang lain semua bodoh dan banyak buat silap. Salah satu faktor kemunduran bangsa Melayu walaupun sudah merdeka lebih 50 tahun. Kita hanya terkenal dimata dunia hanya bila menyerlahkan kebodohan kita bila tidak dapat mencari kapalterbang sendiri yang hilang.

  ed.LO-kfc

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah saya dapat juga memiliki naskah buku Saloma ini setelah beberapa tahun mencari (terjumpa di kedai buku terpakai Pasar Chowrasta Pulau Pinang). Kini tak sabar untuk menunggu buku SALOMA 2. Pasti lebih menarik kerana memaparkan kisah hidup Saloma selepas perkahwinannya dengan P. Ramlee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baru-baru ini saya jumpa Ahmad Fauzee.
   Saya tanya, "Saloma 2 bila Mat?"
   Dia tak jawab, senyum saja.
   Misteri juga tu. Entahkan terbit entahkan tidak.
   Minta-minta terbitlah...

   Delete
 6. As salam En.Mustafar.
  Baru-baru ini saya menonton super telemovie biopic Saloma. Syabas kepada Melissa Saila kerana telah memvisualkan kisah Saloma dari kacamata ibunya, Seniwati Mariani dalam bentuk cereka. Bagi saya penceritaannya bagus tetapi saya melihat seperti ada elemen 'dendam' penceritaan Mariani ini kepada arwah A.R.Tompel dan Norizan. Sekiranya betul peribadi A.R.Tompel begitu, untuk memaparkannya ke layar kaca adalah tidak wajar. Begitu juga watak Norizan yang digambarkan sebagai seorang yang sombong, bongkak dan sentiasa meninggi diri, bagi saya satu visualisation yang tidak wajar dipaparkan. Saya membaca biografi P.Ramlee yang ditulis oleh Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussein dan saya juga pernah membaca kenyataan Datuk Mahmud June berkenaan Norizan. Kedua mereka tidak mengatakan Norizan itu sombong, bongkak malah mereka mengatakan Norizan seorang permaisuri yang merendah diri baik hati dan bertanggungjawab memberi inspirasi kepada setiap hasil terbaik P.Ramlee ketika era Studio Jalan Ampas. Norizan ketika diinterbiu dan berlakon dalam banyak drama dan filem disepanjang hayatnya juga hingga dapat anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di FFM tidak dilihat sebagai seorang yang sombong dan bongkak. Jadi, jika ada agenda peribadi, tolonglah jangan diterjemahkan kepada khalayak. Kedua-dua arwah ini tidak mampu menjawab segala tohmahan, hanya waris yang prihatin bangkit mempertahankan mereka...Jadi, apa pendapat En.Mustafar berkenaan biopic ini ? Kalau ada artikel khas berkenaan biopic ini amat saya alu-alukan.

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum. Di mana / bagaimana caranya saya boleh dapatkan buku P. Ramlee dan Saloma itu? Muhammad Faidzal @ 01122241798

  ReplyDelete
 8. Salam saudarA dan juga peminat Saloma yang lain. Jika sekiranya ada antara anda yg memiliki simpanan lagu MADAH PUJANGGA rakaman 1955 harap dapat berkongsi sama. Sekian Wasalam

  ReplyDelete