"Tribute... Dhalan Zainuddin" (1941-2019) Berakhir Sudah Kisah Seorang Biduan. Update: 28/5/2019

Kisah Seorang Biduan * Sendiri Lagi * Cintaku * Lagu Untukmu * Mengapa Begini
(Sumber: Terry Benjamin * Alizkr Studio * BiskutKerin * Hassany Hussin * Zakaria Putih)

Friday, January 22, 2016


FESTIVAL FILM INDONESIA (1955)

25 TAHUN MENDAHULUI FESTIVAL FILEM MALAYSIA
Teks: Mustafar A.R.
Foto Daripada Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop

JIKA dibuat ukuran, antara Festival Filem Malaysia (FFM) dengan Festival Filem Indonesia (FFI), Indonesia mendahului Malaysia dengan jaraknya yang begitu jauh, 25 tahun. FFI pada 1955 FFM pada 1980.

Ertinya, orang Indonesia lebih dulu makan garam dibandingkan kita di Malaysia. Justeru itu, filem Malaysia seharusnya menghormati filem Indonesia.

FFI dianjurkan oleh Persatuan Perusahaan Film Indonesia (PPFI) diketuai oleh Djamaluddin Malik manakala FFM di realisasikan oleh Persatuan Wartawan Hiburan Malaysia (EJA) dipimpin oleh Norshah Thamby.

Jelas, wartawan lebih prihatin betapa penting adanya FFM sebagai penggalak untuk menaiktaraf filem Malaysia, yang sepatutnya dianjurkan oleh Persatuan Pengeluar Filem Malaysia (PPFM).

Agak menarik, FFI turut melibatkan Malaya (ketika itu, Singapura dalam Malaya). Bachtiar Effendi pengarah "Antara Tugas Dan Tjinta" dan Dja'far Wirjo pengarah "Rela".

Bachtiar Effendi membintangi "Seruan Merdeka", "Singapura Di Waktu Malam" dan "Pisau Berachun" manakala Dja'far Wirjo (Jaffar Wiryo) dalam "Dewi Murni", "Aloha" dan "Sejoli".

Selain itu, Usmar Ismail, A.N.Alcaff, Raden Soekarno (Rendra Karno) dan A.Hadi turut sama-sama mengilap filem Malaya - "Korban Fitnah" dan "Bayangan Di Waktu Fajar".

Netty Herawati yang berlakon bersama A.N.Alcaff dalam "Lewat Djam Malam" membintangi "Irama Kaseh" (1955) arahan Laurie Friedman turut dilakonkan oleh S.Roomai Noor dan Rusini.

Apapun, marilah kita ke "Return To 1955" untuk mengimbas kembali FFI@Pertama yang merupakan salah satu peristiwa penting dalam sejarah filem Indonesia.


Kini, diterbitkan sebulan sekali, tidak lagi 2 minggu sekali.
(Sumber: Astro Shaw)

12+1 LAGU TERBAIK RAFEAH BUANG

# ULASAN & KRITIKAN___
* LEILA MAJNUN * MUTIARA * SERUAN MERDEKA * SINGAPURA DI WAKTU MALAM
* CHEMPAKA * DEWI MURNI * PELANGI * CHEMBURU
* BULOH PERINDU * IMAN * PANGGILAN PULAU * PONTIANAK
* SUMPAH ORANG MINYAK * SELENDANG DELIMA * HANG JEBAT
* LANCHANG KUNING * SELENDANG MERAH
* BAYANGAN DI WAKTU FAJAR * JAMBATAN MAUT * LAIN JALAN KA-SHORGA
* GELORA * PERMINTAAN TERAKHIR * CINTA DAN LAGU
* WUTHERING HEIGHTS * CREATURE FROM THE BLACK LAGOON
* SHANE * LOVE IS A MANY-SPLENDORED THING
* BATTLE HYMN * THE BRAVADOS * RASHOMON * CINTA PERTAMA

# 5 ARTIKEL POPULAR___
(SETAKAT 22 JANUARI 2016)
* SEKSI SELEBRITI INDONESIA 127,758
* PERGIMU TAKKAN KEMBALI LAGI 124,124 * SEKSI SELEBRITI MALAYSIA 112,737
* SELAMAT PENGANTIN BARU 64,095 * FILEM BOLLYWOOD TERHEBAT 24,599LEWAT DJAM MALAM

Filem Terbaik: TARMINA & LEWAT DJAM MALAM

A.N.ALCAFF & NETTY HERAWATI (LEWAT DJAM MALAM)

DAHLIA (LEWAT DJAM MALAM)

BAMBANG HERMANTO (LEWAT DJAM MALAM)

AWALUDIN (LEWAT DJAM MALAM)

USMAR ISMAIL (LEWAT DJAM MALAM) & LILIK SUDJIO (TARMINA)

FIFI YOUNG (TARMINA)

A.HADI (TARMINA)

ENDANG KUSDININGSIH (TARMINA)

ASRUL SANI (LEWAT DJAM MALAM)

DJAMALUDDIN MALIK CETUSKAN
IDEA FFI@PERTAMA
Oleh Mustafar A.R.

IDEA melahirkan Festival Filem Indonesia (FFI), mula dicetuskan oleh orangkuat Persari, Djamaluddin Malik,
di penghujung tahun 1954. Pada Mac 1955 ia direalisasikan dengan salah satu tujuannya untuk memilih filem mewakili Indonesia ke Festival Filem Asia Tenggara
di Singapura pada Mei 1955.

Selain itu termaktub juga;
1. Sebagai pendorong bagi memperbaiki mutu dan tehnik filem Indonesia.
2. Menjadikan penonton Indonesia 'berfilm-minded' filemnya sendiri.
3. Merapatkan hubungan kebudayaan serta silaturahmi di antara bangsa melalui filem, di Asia khususnya dan di dunia umumnya.

Panatia (Ajk) FFI Pertama adalah Djamaluddin Malik (Ketua), Usmar Ismail (Timbalan Ketua), Mansur Bogok (Setiausaha) dan The Teng Hoei (Bendahari).
Ia diperkuatkan lagi oleh tuan-tuanpunya panggung wayang - Metropole/Megaria (Jakarta), Broadway (Surabaya), Orange Deli Barbel (Medan), International (Palembang), Kalimantan (Banjarmasin) dan Capitol (Makasar).

Pemenang aktor/aktres utama dan aktor/aktres pembantu dihantar menghadiri Festival Film Asia Tenggara, dan segala perbelanjaan selama berada di Singapura semuanya ditanggung oleh Panatia FFI.


Isteri Presiden Sukarno, Fatmawati, turut hadir diupacara pembukaan. Disebelahnya (kanan), Djamaluddin Malik.

Kedatangan pengasas FFI, Djamaluddin Malik (kiri), diberi sambutan meriah oleh para hadirin.

Metropole/Megaria turut sama berperanan penting menjayakan FFI@1955.

CADANGAN NAMA HADIAH;
* Roekiah
* Cornel Simanjuntak
* S.Turur
* Ronggowarsito
* Dr.Huyung
Bagaimanapun akhirnya, diputuskan nama yang agak panjang - hadiah Festival Film Indonesia Yang Pertama, kerana tidak ada satu pun nama-nama calon yang dicadangkan itu dipersetujui.


MUHAMMAD YAMIN & BAHDER DJOHAN

BACHTIAR EFFENDI & DJA'FAR WIRJO

PANITIA (AJK) FFI;
* Penaung MENTERI PENDIDIKAN, PENGAJARAN & KEBUDAYAAN MUHAMMAD.YAMIN MENTERI PENERANGAN DR. F.I.TOBING * Ketua Kehormat WALIKOTA (DATUK BANDAR) SUDIRO * Ketua DJAMALUDDIN MALIK * Wakil Ketua R.M.SOETARTO * Setiausaha MANSUR BOGOK * Bendahari THE TENG HOEI * Angguta-Angguta USMAR ISMAIL DHALIA BASUKI EFFENDI ONG SUEN HING SUMANTO M.PANJI ANOM A.BAKAR

PANITIA KERJA FFI;
* Djamaluddin Malik (Ketua) * R.M.Soetarto (Wakil Ketua) * Mansur Bogok (Setiausaha) * The Teng Hoei (Bendahari) * Usmar Ismail (Ketua Dewan Juri)
M.Panji Anom (Dekorasi) * The Teng Hoei (Urusan Tempahan) * Mansur Bogok/Ong Soen Hin (Promosi) * D.Djajakusuma (Urusan Hadiah).

ANGGUTA PANEL JURI FFI;
* Prof. Dr.Bahder Djohan (Ketua Kehormatan) * Sitor Situmorang (Wakil Ketua)
* Oei Hoay Tjiang (Setiausaha) Dengan para angguta lain; * Dr. Rusmali * Basuki Resobowo * Abissin Abbas (Andjar Asmara) * Oei Soen Tjai * Jusuf Canda
* Tengku Sjahril * Lodge Cunningham * Kay Mander * Sudjatmoko * R.A.J. Sudjasmin * J.A. Dungga

CALON-CALON FFI;
1. Harimau Tjampa (Perfini) 2. Krisis (Perfini) 3. Lewat Djam Malam (Perfini/Persari) 4. Tarmina (Persari) 5. Antara Tugas dan Tjinta (PFN) 6. Pulang (PFN) 7. Rentjong Dan Surat (GAF Sang Saka) 8. Djakarta di Waktu Malam (Tan & Wong) 9. Burung Merpati (Canary Film) 10. Rela (Garuda) 11. Debu Revolusi (Ratu Asia) 12. Belenggu Masjarakat (Raksi Seni)

BASUKI EFFENDI & ANDJAR ASMARA

ELLYA ROSA & DJURIAH KARNO

"Burung Merparti" gagal memenangi sebarang hadiah.

"Pulang" gagal memenangi sebarang hadiah.

Tujuh di antara calon filem ditayangkan serentak di tujuh kota (bandar); Jakarta (Metropole/Cathay), Medan (Olympia), Palembang (International), Surabaya (Broadway), Makasar (Capitol) dan Banjarmasin (Kalimantan).

Pembukaan FFI di Jakarta, dimeriahkan dengan perarakan artis. Boleh dikatakan semua bintang terkenal ikut serta. Antaranya, Raden Mochtar, Netty Herawati, A.N.Alcaff, Ellya Rosa, Ermina Zainah, Sofia Waldy (Sofia W.D.), Raden Soekarno (Rendra Karno), Amran S.Mouna, Turino Djunaidi, A.Hamid Arif, S.Poniman, Nurnaningsih, Raden Ismail, Nurhasanah, Risa Umami, Lies Noor, Mimi Mariani, Djuriah Karno, Fifi Young, Salmah, Bambang Hermanto, Chatir Haro dan S.A.Rosa.

Perarakan dimulai dari Gedung Olahraga (depan pejabat Gabenur Jakarta, tapi sekarang sudah jadi sebahagian lapangan Monas), Merdeka Selatan, Merdeka Barat, Segara (Veteran) III, Pecenongan, Krekot, Gunung Sahari/Cathay (kini Pasar Swalayan), Gunung Sahari/Senen, Salemba, Jalan RSCM, Metropole dan Cikini.

Perarakan tersebut diadakan pada 30 Mac 1955, dimulai pukul 17.00 (5.00) petang. Ia dirasmikan oleh Menteri Pendidikan & Kebudayaan, Prof. Moh. Yamin S.H.

Kemeriahan berlanjutan dengan tayangan filem-filem (pilihan) di Metropole dan Cathay. Malam pembukaan di Metropole dirasmikan oleh Menteri Penerangan, Dr. F.L. Tobing.

Metropole menunjukkan rasa kebangsaan setelah pada 1954, berani menayangkan "Krisis" (yang ternyata box office hingga tayangannya memakan masa 5 minggu) padahal ia terikat dengan filem asing - MGM/Amerika.

Di panggung wayang itu juga, berlangsungnya kongres yang melahirkan persatuan bioskop (panggung wayang) Indonesia, pada 10 April 1955.

Pengumuman pemenang FFI, telah menimbulkan suara pro dan kontra. Ini disebabkan terpilihnya pemenang-bersama untuk aktor utama A.N.Alcaff (Lewat Djam Malam) dan A.Hadi (Tarmina); aktres utama Dhalia (Lewat Djam Malam) dan Fifi Young (Tarmina); serta aktor pembantu Bambang Hermanto dan Awaludin dalam "Lewat Djam Malam".

Ada yang menyatakan hasil festival tersebut sebagai kemenangan Perfini. Lalu ada yang menulis, penulis itu pro Perfini. Sebaliknya si pengkritik itu kemudian dituduh sebagai pro Persari.

Tentu tidak lepas dari peranan Djamaluddin Malik, yang tidak hanya menjadi pengasas, tapi sekaligus "menguasai" festival. Ini jelas dapat dilihat apabila pengarah terbaik diserahkan pada Lilik Sudjio (Tarmina), bukannya Usmar Ismail (Lewat Djam Malam).

Amran S.Mouna dan Mimi Mariani dalam "Belenggu Masjarakat"

Bambang Hermanto dan Nurnaningsih dalam "Harimau Tjampa"

Satu adegan terdapat dalam "Lewat Djam Malam"

Nurnaningsih dan Wahid Chan dalam "Krisis"

FILEM-FILEM YANG MENANG;

1. Filem terbaik - Lewat Djam Malam
2. Filem terbaik - Tarmina
3. Pengarah terbaik - Lilik Sudjio (Tarmina)
4. Aktor peranan utama terbaik - A.Hadi (Tarmina)
5. Aktres peranan utama terbaik - Fifi Young (Tarmina)
6. Aktor peranan utama terbaik - A.N.Alcaff (Lewat Djam Malam)
7. Aktres peranan utama terbaik - Dahlia (Lewat Djam Malam)
8. Aktor peranan pembantu terbaik - Bambang Hermanto (Lewat Djam Malam)
9. Aktor peranan pembantu terbaik - Awaludin (Lewat Djam Malam)
10. Aktres pembantu terbaik - Endang Kusdiningsih (Tarmina)
11. Skenario terbaik - D.Djajakusuma (Harimau Tjampa)
12. Skenario terbaik - Asrul Sani (Lewat Djam Malam)
12. Sinematografi terbaik - Lie Gie San@Ali Bukhari (Belenggu Masjarakat)
13. Penyunting terbaik - Asep Sapari (Rentjong Dan Surat)
14. Rakaman suara terbaik - Leo Fioole (Debu Revolusi)
15. Penataan musik terbaik - G.R.W.Sinsu (Debu Revolusi)
16. Penataan artistik terbaik - Chalid Arifin (Lewat Djam Malam)
17. Catatan istimewa - (Rela)

KONTROVERSI;

Sebagai sesuatu yang baru, FFI, disamping bertujuan memperbaiki keadaan filem Indonesia, keputusan yang dibuat lebih menyurus kepada mengambil hati bukanlah kerana artistik sangat.

Ini juga berlaku kepada Festival Filem Malaysia (FFM) pertama pada 1980, sampaikan kategori filem terbaik ada tiga - filem heavy drama terbaik, filem light drama terbaik dan filem komedi terbaik.

Cacat cela sentiasa ada, tidak semuanya berjalan dengan baik.

Ini jelas dapat dilihat, kategori utama pemenangnya ada dua - filem terbaik, aktor/aktres utama terbaik dan aktor pembantu terbaik. Aktres pembantu terbaik cuma satu, demikian juga pengarah terbaik pemenangnya satu.

Keputusan itu dinilai sebahagian pihak kurang tepat kerana ada beberapa calon filem yang lain mutunya dianggap lebih baik. Akhirnya kemenangan "Tarmina" dibatalkan dan digantikan "Lewat Djam Malam" sebagai filem terbaik.

Disini ada sedikit kekeliruan, saya belum lagi dapat mengesahkannya. Dalam Wikipedia, tercatat filem terbaik dua, "Lewat Djam Malam" dan "Tarmina". Ada pula dalam blog-blog lain mencatatkan "Tarmina" saja filem terbaik.

Ada catatan Asrul Sani menang skenario (lakonlayar/penulis cerita) terbaik kerana "Lewat Djam Malam", ada pula dalam senarai pemenang FF1 (1955) tidak ada nama Asrul Sani.

Begitu juga kemenangan Bambang Hermanto dan Awaludin, mereka bukan pemenang tetapi lebih kepada sebagai calon saja, juga kerana "Lewat Djam Malam". Ini dapat dilihat tercatat dalam blog Film Indonesia.

Habis, mana satu yang tepat?

Di harap, sesiapa yang benar-benar tahu (terutama mereka yang bertugas
di Taman Ismail Marzuki), memberitahu FK supaya faktanya dapat diletak kepada landasan yang betul.

FILEM-FILEM YANG KALAH;

1. Antara Tugas dan Tjinta
2. Pulang
3. Djakarta Di Waktu Malam
4. Burung Merpati
5. Krisis

BILANGAN HADIAH YANG MENANG;

* Lewat Djam Malam (7)
* Tarmina (5)
* Debu Revolusi (2)
* Harimau Tjampa (1)
* Rentjong Dan Surat (1)
* Belenggu Masjarakat (1)
* Rela (1)

TITIEN SUMARNI (ANTARA TUGAS DAN TJINTA)

NURNANINGSIH (HARIMAU TJAMPA)

LIES NOOR (RENTJONG DAN SURAT)

MIMI MARIANI (BELENGGU MASJARAKAT) & RENDRA KARNO (DEBU REVOLUSI)

TITI SAVITRI (HARIMAU TJAMPA) & TINA MALINDA (KRISIS)


LEWAT DJAM MALAM (Sumber: Sanggar Cerita)


HARIMAU TJAMPA (Sumber: Silat Anak Rimau)


1. LEWAT DJAM MALAM (1954)
Produser: Perfini/Persari (Usmar Ismail, Djamaluddin Malik)
Pengarah: Usmar Ismail
Penulis Cerita (Skenario): Asrul Sani
Pelakon: A.N.Alcaff, Netty Herawati, Dhalia, Bambang Hermanto, Raden Ismail, Awaludin, Titien Sumarni, Aedy Moward, Astaman, A.Hadi, Wahid Chan, S.Taharnunu, Lukman Jusuf
Sinopsis: Mengisahkan seorang bekas pejuang, Iskandar (A.N.Alcaff), kembali ke masyarakat biasa dan cuba menyesuaikan dirinya dengan keadaan yang sudah asing baginya. Pembunuhan terhadap seorang perempuan dan keluarganya atas perintah ketuanya semasa perang terus menghantuinya. Iskandar juga menentang perbuatan yang dianggapnya tidak sepatutnya berlaku, dan akhirnya sewaktu melanggari perintah berkurung (curfew) dirinya terkena tembak.

2. TARMINA(1954)
Produser: Persari (Djamaluddin Malik)
Pengarah: Lilik Sudjio
Penulis Cerita: -
Pelakon: Fifi Young, A.Hadi, Endang Kusdiningsih.
Sinopsis: Tarmina, seorang wanita yang hanya mengenal kemewahan. Dia kemudian meminta cerai dari suaminya, Hadi, apabila suami pertamanya itu jatuh miskin dan meninggalkan anaknya, Juriah. Setelah itu, dia bernikah pula dengan seorang hartawan. Tetapi suami yang kedua ini mendapat kecelakaan, tidak jauh dari tempat Hadi berdiri. Tarmina melancarkan serangan menuduh Hadi yang punya angkara.

3. BELENGGU MASJARAKAT (1953)
Produser: Raksi Seni (Wahju Hidajat)
Pengarah: Lie Gie San, D.Suradjio
Penulis Cerita: Syamsuddin Syafei Pelakon: Amran S.Mouna, Mimi Mariani, S.Bono, Wahid Chan, Boes Boestami, Lies Permana Lestari
Sinopsis: Dari Purwokerto, pegawai menengah Suparto dipindah-tugaskan ke Jakarta. Dia berkenalan dengan Harjiman, seorang pengimpot jual lesen. Harjiman memperkenalkan Suparto kepada Roostinah untuk menjeratnya supaya Suparto boleh diperalat bagi mendapatkan lesen. Isteri Suparto dari Purwokerto, Sulastri, datang karena mendengar perbuatan suaminya yang curang. Terjadilah pertentangan antara mereka.

4. HARIMAU TJAMPA (1953)
Produser: Perfini (Usmar Ismail)
Sutradara D.Djajakusuma
Penulis Cerita: D.Djajakusuma, Surjosumanto, Nazaruddin Naib, M.Alwi Dahlan
Pelakon: Bambang Hermanto, Raden Ismail, Titi Savitri, Wahid Chan, Nurnaningsih, Malin Maradjo
Sinopsis: Dengan dendam terhadap pembunuh ayahnya, Lukman (Bambang Hermanto), berlajar silat dengan seorang guru silat yang dilihatnya berhasil mengalahkan musuhnya dalam satu perkelahian. Kerana menghalangi percintaannya, Bandar dengan tidak sengaja tertikam pisaunya sendiri yang mana menyebabkan Lukman masuk penjara. Ketika dalam penjara itu, dia mendapat tahu pembunuhan ayahnya itu atas arahan kepala negeri, Datuk Langit.

5. PULANG (1952)
Produser: PFN
Pengarah: Basuki Effendi
Penulis Cerita: Badarijah U.P. (Toha Mochtar)
Pelakon: Turino Djunaidy, Lies Noor, Renny Santy, Djoeriah Karno, Marlia Hardi, Iskandar Sucarno
Sinopsis: Pemuda kampung, Tamin (Turino Djunaidy), pergi ke Burma (Myanmar) di masa perang dunia kedua sebagai anggota Palang Merah. Sewaktu Jepun menyerah kalah (1945), Tamin dan kawan-kawan dibawa ke Jawa untuk diserahkan kepada Belanda yang cuba menjajah kembali Indonesia. Tamin dipaksa masuk tentara Belanda (KNIL) bagi memerangi bangsanya sendiri. Setelah Indonesia merdeka (1950), Tamin memilih pulang ke kampung. Bagaimanapun, hatinya tidak tenteram, kerana sindiran teman-temannya, yang dia tidak pernah berjuang untuk Republik Indonesia.

6. RENTJONG DAN SURAT (1953)
Produser: GAF Sang Saka (Haryoto)
Pengarah: Basuki Effendi, Rendra Karno
Penulis Cerita: Turino Djunaidy
Pelakon: Turino Djunaidy, Djoeriah Karno, Lies Noor, Ismail Saleh, Iskandar Sucarno, Shambudha, Chaidir Sakti, Sjamsu
Sinopsis: Bangkitnya rakyat Aceh yang mengangkat senjata untuk menentang penjajah Belanda. Dalam pada itu, ada juga pengkhianat antaranya Panglima Husin (Ismail Saleh) yang jatuh hati pada Kemala (Lies Noor) tapi dia lebih tertarik pada Djohan (Turino Djunaidy). Kesempatan Husin untuk menyingkirkan Djohan terbuka apabila dia disuruh membawa surat ke Panglima Him di gunung. Usaha membunuh gagal, dia hanya luka dan dirawat oleh Meutia (Djuriah Karno). Husin berjaya berkahwin dengan Kemala, yang kemudian menentang suaminya kerana simpati dengan perjuangan kemerdekaan.

7. KRISIS (1953)
Produser: Perfini (Usmar Ismail)
Pengarah: Usmar Ismail
Penulis Cerita: Sidang Pengarang Perfini
Pelakon: Raden Soekarno (Rendra Karno), Tina Melinda, Udjang, Sulastri, Aedy Moward, Nurnaningsih, Wahid Chan, Risa Umami, Ismail Saleh, Reddin, Gito
Sinopsis: Berpindah di masa revolusi, Jaka (Raden Sukarno) menunjukkan rumahnya pada Husin (Udjang), yang kemudian menyewa-kontrakkannya. Maryam (Tina Melinda) harus menerima kenyataan pahit dengan kedatangan saudaranya, Danu (Wahid Chan) dan istrinya Ratih (Risa Umami). Danu ini menggunakan wang negara untuk memanjakan istrinya. Dia ditangkap ketika isterinya mengandung tujuh bulan. Kerana terkejut, Ratih melahirkan mendadak dan mengeluarkan banyak darah. Sementara yang lain panik, pemuda 'acuh tak acuh' Ridwan (Aedy Moward) menyumbangkan darah.

8. DJAKARTA DI WAKTU MALAM (1954)
Produser: Tan & Wong
Pengarah: Raden Ariffien
Penulis Cerita: Fata Djelata, Sofia Waldy (Sofia W.D.)
Pelakon: Sofia Waldy, Chatir Harro, Fifi Young, S.Poniman, Suhaimi Said, Yaya Hitayati
Sinopsis: Setelah ayahnya jadi korban keganasan perompak, Sri Wardhani mencari nafkah sebagai penyanyi di "Happy World". Dia berkenalan dengan Edy Sumarno. Meskipun ibu Edy tidak setuju, Edy dan Sri bernikah juga dengan bapak saudara Edy sebagai wali. Ketika Edy sakit, Sri minta wang untuk pengubatan, tapi ibu Edy memberi syarat supaya Sri bercerai dari Edy. Demi suami, Sri rela. Edy sembuh dan dinikahkan oleh ibunya dengan gadis lain, tapi tidak saling serasi. Ibu Edy menyesal dan menyuruh Edy mencari Sri, sesudah isteri pilihannya mati dalam kemalangan jalanraya.

9. DEBU REVOLUSI (1954)
Produser: Ratu Asia
Pengarah: Syamsudin Syafei
Penulis Cerita: -
Pelakon: Raden Soekarno, Raden Ismail, Mimi Mariani, Ismah B.S.
Sinopsis: Kerana luka parah, Arman dirawat oleh Pak Lurah dan anak gadisnya, Srihati. Ini berlaku ketika pertembungan dua (Disember, 1948) pada masa revolusi fisikal. Setelah Indonesia berdaulat penuh (pada 1950) Arman kembali ke Jakarta. Keadaan kota besar membuatkan Arman lupa segalanya. Dia berkenalan dengan Martini dan menikahi gadis modern ini. Srihati menyusul Arman ke Jakarta, tapi sesampainya disana hanya ada rasa kecewa kerana melihat Arman dengan wanita lain. Dia kemudian berkenalan dengan Kasim. Suatu ketika Arman terlibat perjudian, dan masuk penjara akibat menggelapkan wang. Apabila bebas, dia mencuba mencari Srihati di desa. Ternyata Srihati sudan bernikah dengan Kasim.

10. BURUNG MERPATI (1954)
Produser: Canary Film
Pengarah: -
Penulis Cerita -
Pelakon: Nurlaila, Bambang Hermanto, S.M.Anwar, Raden Ismail, Wolly Sutinah, Ardi H.S., Tuti Supardi, W.Suparman
Sinopsis: Sungguhpun masih bersekolah, Laila bercinta dengan Hamid. Ayah Laila, Saudagar Abdullah, berusaha menghalangi, kerana hubungan mesra itu mengganggu sekolah Laila. Laila disuruh belajar di rumah, namun Laila tetap berusaha bertemu kekasihnya itu. Suatu ketika perusahaan Abdullah mengalami kebangkrapan. Dia ditolong oleh Usman, seorang yang kaya raya. Sesudah berbudi, Usman meminta Laila untuk menjadikan isterinya, Abdullah merestui. Ternyata Laila diperlakukan secara kejam oleh mertuanya. Laila pun lari, tanpa tahu ayahnya sudah meninggal dunia. Laila bernasib baik apabila bertemu kembali dengan Hamid. Mereka kemudian hidup bersama, dan bahagia.

11. ANTARA TUGAS DAN TJINTA (1954)
Produser: PFN
Pengarah: Bachtiar Effendy, Raden Ariffien
Penulis Cerita: Letnan Raden Djatmika Suridiradja
Pelakon: Titien Sumarni, R.A.Mien Sondakh, Letnan Dua C.P.M. O.Lubis, Letnan Dua C.P.M. Sunhadji, Kunto Sudarsono
Sinopsis: Film ini dimaksudkan sebagai penerangan tentang C.P.M. (Corps. Polisi Militer). Maksud digaraf dalam kisah cinta antara Wati (Titien Sumarni) dengan Karmawan (Kunto Sudarsono), sementara Subur dianggap sebagai teman biasa saja oleh Wati. Meskipun demikian, orangtua Wati menunangkan anak gadisnya itu dengan Subur. Pertentangan antara tugas dan cinta (tjinta) timbul ketika Subur ditangkap oleh gerombolan. Sebagai komandan, Karmawan bertugas membebaskan Subur, padahal apabila Subur dibiarkan (mati di tangan gerombolan), akan menguntungkan Karmawan. Ertinya dia bebas berkahwin dengan Wati.

12. RELA (1954)
Produser: Garuda
Pengarah: Dja'far Wirjo
Penulis Cerita: Herman Pratikto, Dja'far Wirjo
Pelakon: Turino Djunaidy, Tina Melinda, Ali Yugo, Tan Tjeng Bok, Sulastri
Sinopsis: Mengenai pemuda kembar. Suatu ketika si abang diculik dan tidak ada kabar beritanya. Kerana sudah dianggap meninggal dunia, si adik merayu kekasih abangnya, hingga akhirnya mereka berkahwin dan mempunyai anak. Tiba-tiba si abang muncul. Kerana masih tetap mencintai kekasihnya, sedangkan kekasihnya sudah menjadi isteri adiknya, si abang kembali ke hutan. Di hutan itulah, selama ini dia disembunyikan oleh penculiknya.

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___


FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


SIPUT SERAWAK
begitu kecewa gagal jadi pengarah filem

A.R. TOMPEL
lawaknya mencuit dan menggelikan hati

R. AZMI
berada dalam kamar sepi dalam kesepian

AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

LATIFAH OMAR
ikon era gemilang filem melayu


SALMAH AHMAD
kejelitaannya terletak didagu, ya tak?Monday, January 18, 2016


CALON ANUGERAH OSCAR AKADEMI 2016

PELUANG TERBAIK LEONARDO DICAPRIO MENANGI ANUGERAH
Teks: Mustafar A.R. & Zaini Yusop
Foto Dari Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun Oleh Zaini YusopKini, diterbitkan sebulan sekali, tidak lagi 2 minggu sekali.12+1 LAGU TERBAIK RAFEAH BUANG

# ULASAN & KRITIKAN___
* LEILA MAJNUN * MUTIARA * SERUAN MERDEKA * SINGAPURA DI WAKTU MALAM
* CHEMPAKA * DEWI MURNI * PELANGI * CHEMBURU
* BULOH PERINDU * IMAN * PANGGILAN PULAU * PONTIANAK
* SUMPAH ORANG MINYAK * SELENDANG DELIMA * HANG JEBAT
* LANCHANG KUNING * SELENDANG MERAH
* BAYANGAN DI WAKTU FAJAR * JAMBATAN MAUT * LAIN JALAN KA-SHORGA
* GELORA * PERMINTAAN TERAKHIR * CINTA DAN LAGU
* WUTHERING HEIGHTS * CREATURE FROM THE BLACK LAGOON
* SHANE * LOVE IS A MANY-SPLENDORED THING
* BATTLE HYMN * THE BRAVADOS * RASHOMON * CINTA PERTAMA

# 5 ARTIKEL POPULAR___
(SETAKAT 18 JANUARI 2016)
* SEKSI SELEBRITI INDONESIA 127,342
* PERGIMU TAKKAN KEMBALI LAGI 123,574 * SEKSI SELEBRITI MALAYSIA 112,394
* SELAMAT PENGANTIN BARU 63,955 * FILEM BOLLYWOOD TERHEBAT 24,4271. (Sumber: Movieclips Trailers)


2. (Sumber: Paramount Pictures)


3. (Sumber: Movieclips Trailers)


4. (Sumber: Movieclips Trailers)


5. (Sumber: Movieclips Trailers)


6. (Sumber: JoBlo Movie Trailers)


7. (Sumber: Movieclips Trailers)


8. (Sumber: 424) (4)Chris Rock Ditugaskan Menjadi Hos Di Malam Pengumuman Dan Penyampaian

Calon-calon diumumkan oleh Guillermo Del Toro, Ang Lee, Cheryl Boone Isaacs dan John Krasinski. (Sumber: Oscars)ULASAN FK
Oleh Mustafar A.R.

PENOLAKAN, mengejutkan dan luar jangkaan merupakan tradisi yang dianuti oleh Anugerah Oscar Akademi. Ia seringkali berlaku, tiap-tiap tahun, tahun demi tahun. Ada diantaranya parah sekali.

Tahun 2016 (anugerah bagi filem-filem tahun 2015), memperlihatkan tradisi tersebut berterusan. Ini kerana ramai mempertikaikan pemilihan calon-calon yang telah diumumkan pada 15 Januari 2016 yang lalu.

Lebih memeranjatkan, tiada langsung dikalangan karyawan filem berkulit hitam dicalonkan dalam kategori utama - pengarah, aktor peranan utama, aktres peranan utama, aktor pembantu dan aktres pembantu.

Sedangkan Idris Elba, Samuel L.Jackson dan Will Smith mampu memberikan tentangan kerana peranan masing-masing dalam "Beasts Of No Nation", "The Hateful Eight" dan "Concussion".

Justeru itu, mereka yang menganggutai panel juri telah dikecam. Dituduh rasis, mengamalkan perkauman.

Tiada apa dapat dilakukan lagi, kini hanya menunggu 28 Februari 2016 di mana upacara pengumuman dan penyampaian anugerah akan berlangung di Dobly Theatre, Hollywood, Los Angeles.

Kebiasaannya, hanya 6 kategori menjadi tumpuan, yang lain-lain tidak dipedulikan sangat - filem terbaik (terutamanya), pengarah, aktor peranan utama, aktres peranan utama, aktor pembantu dan aktres pembantu.

Kalau terjadi kontroversi pun, 6 kategori inilah.

Filem terbaik: 3 mengundang ketidakpuasan hati. "Carol", "Sicario" dan "Strait Outta Compton" terkeluar, kemudian masuk pula "Room" yang tidak diramalkan.
# Diramal menang: "Spotlight"
# Pemenang Golden Globe: "The Revenant"/"The Martian"

Pengarah: Kehadiran Tom MacCarthy dan Lenny Abrahamson tidak dijangkakan. Ramai menjangka Steven Spilberg dan Ridley Scott memberi saingan kepada George Miller, Alenjardo G.Inarritu dan Adam McKay.
# Diramal menang: Alenjardo G.Inarritu
# Pemenang Golden Globe: Alenjardo G.Inarritu

Aktor peranan utama: Leonardo DiCarprio berkemungkinan besar akan memperolehi kejayaan. Saingan kuatnya, Matt Damon dan Eddie Redmayne.
# Diramal menang: Leonardo DiCarprio
# Pemenang Golden Globe: Leonardo DiCaprio/Matt Damon

Aktres peranan utama: 2 muka baru masuk - Brie Larson dan Saoires Ronan. Mereka menentang Charlotte Rampling, Cate Blanchett dan Jennifer Lawrence.
# Diramal menang: Brie Larson
# Pemenang Golden Globe: Brie Larson/Jennifer Lawrence

Aktor peranan pembantu: Sylvester Stallone dicalonkan kerana peranannya dalam filem tinju, "Creed". Saingan kuatnya, Christine Bale dan Tom Hardy.
# Diramal menang: Sylvester Stallone
# Pemenang Golden Globe: Sylvester Stallone

Aktres peranan pembantu: 3 pelakon muda, Rachel McAdams, Alicia Vikander dan Rooney Mara tidak dijangkakan masuk. Mereka bersaing dengan Kate Winslet dan Jennifer Jason Leigh.
# Diramal menang: Alicia Vikander
# Pemenang Gloden Globe: Kate Winslet

Bagaimana keputusannya? 28 Februari 2016 adalah hari penentuan.
RACHEL MCADAMS

ALICIA VIKANDER

CHARLOTTE RAMPLING: "IT'S ALL I CAN DO, I THINK"

JENNIFER JASON LEIGH ("The Hateful Eight"): The 53-year-old actress plays a captured criminal in Quentin Tarantino’s western and spends the film’s three hours being absolutely brutalized. But maybe it was all worth it, since she was rewarded with her first Oscar nomination (for actress in a supporting role). She also received acclaim for her voice work in Charlie Kaufman’s Oscar-nominated animated film "Anomalisa".

CHARLOTTE RAMPLING ("45 Years"): The legendary British actress received her first Oscar nod at age 69 for her gutsy performance in the marital drama. Well-decorated in both England and France, she could be a sleeper to win best actress in a leading role this year. When asked why she acts, in a recent interview with The Hollywood Reporter, she responded, “It’s all I can do, I think.”

RACHEL MCADAMS ("Spotlight"): She’s been a movie star since 2004’s, "Mean Girls" and "The Notebook". But McAdams finally got her first nomination (for actress in a supporting role) in the ensemble drama "Spotlight", an accomplishment she never imagined as a kid. “I really thought I’d be doing theater in Canada,” she told the LA. Times this summer.

ALICIA VIKANDER ("The Danish Girl"): The 27-year-old Swedish star stole scenes as the cyborg in "Ex Machina" and was nominated for best actress in a supporting role for "The Danish Girl". “Being Swedish, I didn’t know that ‘awards season’ was actually a thing,” she told Vogue last month. “If people recognize the film and talk about the film, then maybe that will bring audiences to see our film.”

BRIE LARSON ("Room"):
Brie Larson has been working in Hollywood since she was 7 years old, climbing the ranks from commercials and Disney Channel shows. Now 26, she’s a favorite to win a best actress in a leading role for her role as the iron-willed woman at the center of "Room". She’s clearly having an amazing time during this awards season, as you can tell from her Instagram account.

BILANGAN CALON DITERIMA CALON FILEM TERBAIK

1. THE REVENANT (12)
* Best Picture * Directing/Arahan * Adapted Screenplay/Lakonlayar Adaptasi * Actor In A Leading Role/Aktor Peranan Utama
* Actor In A Supporting Role/Aktor Peranan Pembantu * Film Editing/Editing Filem
* Cinematography/Sinematografi * Sound Mixing/Mixing Suara * Sound Editing/Editing Suara * Costume Design/Rekaan Kostium * Makeup And Hairstyling/Makeup Dan Dandanan Rambut * Original Score/Skor Original

2. MAD MAX: FURY ROAD (10)
* Best Picture * Directing/Arahan * Film Editing/Editing Filem
* Cinematography/Sinematografi * Sound Mixing/Mixing Suara * Sound Editing/Editing Suara * Production Design/Rekaan Produksi * Costume Design/Rekaan Kostium
* Visual Effects/Efek Visual * Makeup And Hairstyling/Makeup Dan Dandanan Rambut

3. THE MARTIAN (7)
* Best Picture/Filem Terbaik * Actor in a Leading Role/Aktor Peranan Utama
* Adapted Screenplay/Lakolayar Adaptasi * Visual Effects/Efek Visual * Production Design/Rekaan Produksi * Sound Editing/Editing Suara * Sound Mixing/Mixing Suara

4. BRIDGE OF SPIES (6)
* Best Picture/Filem Terbaik * Actor In A Supporting Role/Aktor Peranan Pembantu * Original Screenplay/Lakonlayar Original * Original Score/Skor Original
* Production Design/Rekaan Produksi * Sound Mixing/Mixing Suara

5. SPOTLIGHT (6)
* Best Picture/Filem Terbaik * Actress In A Supporting Role/Aktres Peranan Pembantu * Actor In A Supporting Role/Aktor Peranan Pembantu * Directing/Arahan * Film Editing/Editing Filem * Original Screenplay/Lakonlayar Original

6. THE BIG SHORT (5)
* Best Picture/Filem Terbaik * Directing/Arahan * Actor In A Supporting Role/Aktor Peranan Utama * Adapted Screenplay/Lakonlayar Adaptasi * Film Editing/Editing Filem

7. ROOM (4)
* Best Picture/Filem Terbaik * Directing/Arahan * Adapted Screenplay/Lakonlayar Adaptasi * Actress In A Leading Role/Aktres Peranan Utama

8. BROOKLYN (3)
* Best Picture/Filem Terbaik * Actress In A Leading Role/Aktres Peranan Utama
* Adapted Screenplay/Lakonan Adaptasi


LEONARDO DICAPRIO, WON BEST ACTOR IN A LEADING ROLE?

Leonardo Wilhelm DiCaprio (born November 11, 1974) is an American actor and film producer. He has been nominated for numerous awards, and has won three Golden Globe Awards.

DiCaprio began his career by appearing in television commercials, after which he had recurring roles in TV series such as the soap opera "Santa Barbara" and the sitcom "Growing Pains" in the early 1990s.

He began his film career by starring as Josh in "Critters 3" before starring in the film adaptation of the memoir "This Boy's Life" (1993) alongside Robert De Niro.

DiCaprio was praised for his supporting role in the drama "What's Eating Gilbert Grape" (1993), and gained public recognition with leading roles in the drama "The Basketball Diaries" (1995) and the romantic drama "Romeo + Juliet" (1996), before achieving international fame with James Cameron's epic romance "Titanic" (1997), which became the highest-grossing film to that point.

Since the 2000s, DiCaprio has received critical acclaim for his work in a wide range of film genres. His subsequent films include "The Man In The Iron Mask" (1998), the biographical crime drama "Catch Me If You Can" (2002) and the epic historical drama "Gangs of New York (2002)" which also marked his first of many collaborations with director Martin Scorsese.

As well as these DiCaprio was also acclaimed for his performances in the political war thriller "Blood Diamond" (2006), the neo-noir crime drama "The Departed" (2006), the espionage thriller "Body of Lies" (2008), the drama "Revolutionary Road" (2008), the psychological thriller "Shutter Island" (2010).

The science fiction thriller "Inception" (2010), biographical film "J.Edgar" (2011), the western "Django Unchained" (2012), and the period drama "The Great Gatsby" (2013).

DiCaprio's portrayal of Howard Hughes in "The Aviator" (2004) and Hugh Glass in "The Revenant" (2015) won him two Golden Globe Awards for Best Actor – Motion Picture Drama, and his role as Jordan Belfort in "The Wolf of Wall Street" (2013) won him the award for Best Actor – Motion Picture Musical or Comedy.

He has also been nominated for six Academy Awards — five for acting and one for producing. In addition to acting, DiCaprio is the founder of his own production company, named Appian Way Productions. He is also a committed environmentalist.

Source: WIKIPEDIA
ADAM MCKAY

GEORGE MILLER

ALEJANDRO G. INARRITU

LENNY ABRAHAMSON

TOM MCCARTHY

LEONARDO DICAPRIO

MATT DAMON & MICHAEL FASSBENDER

BRYAN CRANSTON & EDDIE REDMAYNEBRIE LARSON

CHARLOTTE RAMPLING & CATE BLANCHETT

JENNIFER LAWRENCE & SAOIRES RONAN(Sumber: KinoCheck International)


(Sumber: TIFF Trailers)


(Sumber: Movieclips Film Festival & Indie Films)


(Sumber: MovieClips Trailer)


(Sumber: New Wave Films)


RACHEL MCADAMS

ALICIAR VIKANDER & KATE WINSLET

JENNIFER JASON-LEIGH & ROONEY MARACHRISTIAN BALE

SYLVESTER STALLONE & MARK RYLANCE

TOM HARDY & MARK RUFFALO

(ATAS): CHRIS ROCK, PENGACARA ANUGERAH OSCAR (BAWAH): DOBLY THEATRE, HOLLYWOOD, LOS ANGELES, US

SENARAI PENUH CALON-CALON
Oleh ZAINI YUSOP

FILEM TERBAIK/Best Picture
“The Big Short” (Brad Pitt, Dede Gardner and Jeremy Kleiner)
“Bridge of Spies” (Steven Spielberg, Marc Platt and Kristie Macosko Krieger)
“Brooklyn” (Finola Dwyer and Amanda Posey)
“Mad Max: Fury Road” (Doug Mitchell and George Miller)
“The Martian” (Simon Kinberg, Ridley Scott, Michael Schaefer, and Mark Huffam)
“The Revenant” (Arnon Milchan, Steve Golin, Alejandro
G. Iñárritu, Mary Parent and Keith Redmon)
“Spotlight” (Michael Sugar, Steve Golin, Nicole Rocklin and Blye Pagon Faust)
“Room” (Ed Guiney)

ARAHAN/Directing
Adam McKay (“The Big Short”) George Miller (“Mad Max: Fury Road”) Alejandro
G. Iñárritu (“The Revenant”) Lenny Abrahamson (“Room”) Tom McCarthy (“Spotlight”)

AKTOR PERANAN UTAMA/Actor In A Leading Role
Bryan Cranston (“Trumbo”) Matt Damon (“The Martian”) Leonardo DiCaprio
(“The Revenant”) Michael Fassbender (“Steve Jobs”) Eddie Redmayne
(“The Danish Girl”)

AKTRES PERANAN UTAMA/Actress In A Leading Role
Cate Blanchett (“Carol”) Brie Larson (“Room”) Jennifer Lawrence (“Joy”) Charlotte Rampling (“45 Years”) Saoirse Ronan (“Brooklyn”)AKTOR PERANAN PEMBANTU/Actor In A Supporting Role
Christian Bale (“The Big Short”) Tom Hardy (“The Revenant”) Mark Ruffalo (“Spotlight”) Mark Rylance (“Bridge of Spies”) Sylvester Stallone (“Creed”)

AKTRES PERANAN PEMBANTU/Actress In A Supporting Role
Jennifer Jason Leigh (“The Hateful Eight”) Rooney Mara (“Carol”) Rachel McAdams (“Spotlight”) Alicia Vikander (“The Danish Girl”) Kate Winslet (“Steve Jobs”)

LAKONLAYAR ADAPTASI/Adapted Screenplay
“The Big Short” (Adam McKay, Charles Randolph) “Brooklyn” (Nick Hornby) “Carol” (Phyllis Nagy) “The Martian” (Drew Goddard) “Room” (Emma Donoghue)

LAKONLAYAR ORIGINAL/Original Screenplay
“Bridge of Spies” (Matthew Charman, Ethan Coen, Joel Coen) “Ex Machina” (Alex Garland) “Inside Out” (Josh Cooley, Pete Docter, Meg LeFauve) “Spotlight” (Tom McCarthy, Josh Singer) “Straight Outta Compton” (Andrea Berloff, Jonathan Herman, S. Leigh Savidge, Alan Wenkus)

SINEMATOGRAFI/Cinematography
“Carol” (Edward Lachman) “The Hateful Eight” (Robert Richardson) “Mad Max: Fury Road” (John Seale) “The Revenant” (Emmanuel Lubezki) “Sicario”
(Roger Deakins)

REKAAN KOSTIUM/Costume Design
“Carol” (Sandy Powell) “Cinderella” (Sandy Powell) “The Danish Girl”
(Paco Delgado) “The Revenant” (Jacqueline West) “Mad Max: Fury Road” (Jenny Beavan)

EDITING FILEM/Film Editing
“The Big Short” (Hank Corwin) “Mad Max: Fury Road” (Margaret Sixel)
“The Revenant” (Stephen Mirrione) “Spotlight” (Tom McArdle) “Star Wars: The Force Awakens” (Maryann Brandon, Mary Jo Markey)

MAKEUP DAN DANDANAN RAMBUT/Makeup And Hairstyling
“Mad Max: Fury Road” (Lesley Vanderwalt, Damian Martin, Elka Wardega)
“The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared” (Love Larson and Eva von Bahr) “The Revenant” (Siân Grigg, Duncan Jarman and
Robert Pandini)

SKOR ORIGINAL/Original Score
“Bridge of Spies” (Thomas Newman) “Carol” (Carter Burwell) “The Hateful Eight” (Ennio Morricone) “Sicario” (Jóhann Jóhannsson) “Star Wars: The Force Awakens” (John Williams)

LAGU ORIGINAL/Original Song
“Earned It” (“Fifty Shades of Grey”) “Til It Happens To You” (“The Hunting Ground”) “Manta Ray” (“Racing Extinction”) “Writing’s On the Wall” (“Spectre”) “Simple Song” (“Youth”)

REKAAN PRODUKSI/Production Design
“Bridge of Spies” (Adam Stockhausen; Rena DeAngelo, Bernhard Henrich)
“The Danish Girl” (Eve Stewart; Michael Standish) “Mad Max: Fury Road” (Colin Gibson; Katie Sharrock, Lisa Thompson) “The Martian” (Arthur Max; Celia Bobak, Zoltan Horvath) “The Revenant” (Jack Fisk; Hamish Purdy)

EDITING SUARA/Sound Editing
“Mad Max: Fury Road” (Scott Hecker, Mark Mangini, David White) “The Martian” (Oliver Tarney) “The Revenant” (Martin Hernandez, Randy Thom, Lon Bender) “Sicario” (Alan Robert Murray) “Star Wars: The Force Awakens” (David Accord, Matthew Wood)

MIXING SUARA/Mixing Sound
“Bridge of Spies” (Drew Kunin, Andy Nelson, Gary Rydstrom) “Mad Max: Fury Road” (Ben Osmo, Chris Jenkins, Gregg Rudloff) “The Martian” (Mac Ruth, Paul Massey, Mark Taylor) “The Revenant” (Chris Duesterdiek, Frank A. Montaño, Jon Taylor, Randy Thom) “Star Wars: The Force Awakens” (Stuart Wilson, Andy Nelson, Chris Scarabosio)

EFEK VISUAL/Visual Effects
“Ex Machina” (Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington and Sara Bennett) “Mad Max: Fury Road” (Andrew Jackson, Tom Wood, Dan Oliver and Andy Williams) “The Martian” (Richard Stammers, Anders Langlands, Chris Lawrence and Steven Warner) “The Revenant” (Rich McBride, Matthew Shumway, Jason Smith and Cameron Waldbauer) “Star Wars: The Force Awakens” (Roger Guyett, Patrick Tubach, Neal Scanlan and Chris Corbould)ANIMASI FEATURE FILEM/Animated Feature Film
“Anomalisa” (Charlie Kaufman, Duke Johnson and Rosa Tran) “Boy and the World” (Ale Abreu) “Inside Out” (Pete Docter and Jonas Rivera) “Shaun the Sheep Movie” (Mark Burton and Richard Starzak) “When Marnie Was There” (Hiromasa Yonebayashi and Yoshiaki Nishimura)

FILEM BAHASA ASING/Foreign Language Film
“Embrace of the Serpent” (Colombia; Ciro Guerra) “A War” (Denmark; Tobias Lindholm) “Mustang” (France; Deniz Gamze Ergüven) “Son of Saul” (Hungary; László Nemes) “Theeb” (Jordan; Naji Abu Nowar)

FEATURE DOKUMENTARI/Documentary Feature
“Amy” (Asif Kapadia and James Gay-Rees) “Cartel Land” (Matthew Heineman and Tom Yellin) “The Look of Silence” (Joshua Oppenheimer and Signe Byrge Sørensen) “What Happened, Miss Simone?” (Liz Garbus, Amy Hobby and Justin Wilkes) “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” (Evgeny Afineevsky and Den Tolmor)

DOKUMENTARI SABJEK PENDEK/Documentary Short Subject
“Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah” (Adam Benzine) “Body Team 12” (David Darg, Bryn Mooser) “Chau, beyond the Lines” (Courtney Marsh, Jerry Franck) “A Girl in the River: The Price of Forgiveness” (Sharmeen Obaid-Chinoy) “Last Day of Freedom” (Dee Hibbert-Jones, Nomi Talisman)

FILEM PENDEK ANIMASI/Animated Short Film “Bear Story (Historia de un Oso)” (Gabriel Osorio, Pato Escala) “Love in the Time of March Madness” (Melissa Johnson, Robertino Zambrano) “Prologue” (Richard Williams, Imogen Sutton) “Sanjay’s Super Team” (Sanjay Patel, Nicole Drindle) “We Can’t Live Without Cosmos” (Konstantin Bronzit)

FILEM PENDEK AKSI LANGSUNG/Live Action Short Film
“Ave Maria” (Basil Khalil, Eric Dupont) “Day One” (Henry Hughes) “Everything Will Be Okay (Alles Wird Gut)” (Patrick Vollrath) “Shok” (Jamie Donoughue) “Stutterer” (Benjamin Cleary, Serena Armitage)


SIAPA SEKSI, SIAPA MENANG?


RACHEL MCADAMS

JENNIFER LAWRENCE

KATE WINSLET

ROONEY MARA

ALICIA VIKANDER


# Update akan dilakukan dari masa ke masa.
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___


FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


SIPUT SERAWAK
begitu kecewa gagal jadi pengarah filem

A.R. TOMPEL
lawaknya mencuit dan menggelikan hati

R. AZMI
berada dalam kamar sepi dalam kesepian

AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

LATIFAH OMAR
ikon era gemilang filem melayu


SALMAH AHMAD
kejelitaannya terletak didagu, ya tak?


KONSEP PENERBITANNYA HARUS DIPUJI

Setelah diamati buku setebal 355 muka surat ini, kesimpulannya konsep penerbitannya harus dipuji kerana ia berlainan sekali dari apa yang pernah disajikan sebelum ini. Dilihat pula dari segi kesungguhan kedua-dua insan (Datuk Aziz Sattar dan Mustafar A.R.) yang pernah mengenali P. Ramlee, banyak betul perkara yang boleh kita ambil iktibar, dan 20 tahun bukan masa yang sedikit untuk mereka menyiapkan buku yang cukup bermutu ini. Memang benar karya peninggalan Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee tiada bandingan dan sumbangannya dalam bidang seni terus abadi dan terpahat dalam minda semua lapisan masyarakat, namun di sebalik kehebatannya, buku ini yang turut menyelitkan gambar-gambar dari filem, sinopsis, ulasan dan pengalaman kedua penulis ketika pembikinan 66 filem P. Ramlee, ada memaparkan kisah menarik antaranya bagaimana P.Ramlee menceduk idea dari filem-filem luar untuk disesuaikan dengan filem-filem arahannya - KAKAK TUA.