"Tribute... Dhalan Zainuddin" (1941-2019) Berakhir Sudah Kisah Seorang Biduan. Update: 28/5/2019

Kisah Seorang Biduan * Sendiri Lagi * Cintaku * Lagu Untukmu * Mengapa Begini
(Sumber: Terry Benjamin * Alizkr Studio * BiskutKerin * Hassany Hussin * Zakaria Putih)

Thursday, December 28, 2017


KALAU P.RAMLEE BERJAYA FILEMKAN "SENIWATI"


Teks: Mustafar A.R. & Zaini Yusop
Foto: Daripada Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop


<< PERHATIAN >>
MENCIPLAK APA SAHAJA ARTIKEL TERDAPAT DALAM
BLOG INI SANGAT DIALU-ALUKAN. NAMUN UNTUK
MENGHORMATI SUSAH PAYAH KAMI MENGHASILKANNYA
DIHARAP PENCIPLAK MENCATATKAN FILEM KLASIK
SEBAGAI SUMBER IANYA DICIPLAK - MUSTAFAR A.R.P.RAMLEE

SARIMAH

YUSOF LATIFF

HAJI MAHADI
SEKIRANYA P.RAMLEE BERJAYA
FILEMKAN "SENIWATI" DI HONG KONG
Oleh Pak MusSekiranya Pak Mus memiliki mesin masa
(time machine), Pak Mus ingin kembali
ke 9 Julai 1963 ketika Shaw Brothers (Runme Shaw dan Run Run Shaw) mengumumkan, akan menghantar P.Ramlee ke Hong Kong mengarahkan "Seniwati".
Mulai dari situlah, Pak Mus ingin melihat P.Ramlee berjaya
(tidak gagal) mengarahkan filem tersebut yang ditulis ceritanya oleh Run Run Shaw, dalam (Eastmancolor) dan berbidang luas (ShawScope) sama seperti "Love Parade", filem P.Ramlee dan Saloma diundang ke Hong Kong menyanyikan lagu "Bengawan Solo".
Realiti, apa yang terjadi sudah pun terjadi (jadilah, maka jadilah ia), tidak boleh diubah lagi, namun Pak Mus ingin berfantasi, ertinya berkhayal dengan sesuatu yang tidak ada, berfantasi hanya ada dalam fikiran Pak Mus saja, dari dulu hingga kini, 28 Disember 2017.
Katakan Pak Mus berjaya menaiki mesin masa seperti yang terdapat dalam novel sains fiksyen ("The Time Machine") karya H.G.Wells, dan kembali berada di tarikh yang disebutkan itu, ketika pengumuman P.Ramlee akan ke Hong Kong mengarahkan "Seniwati".
Kemudian dapat pula menyaksikan P.Ramlee memilemkan filem itu dengan jayanya dan mendapat kejayaan box office, disusuli dua atau tiga filem lagi termasuk "Bujang Lapok Di Hong Kong" yang sudah pasti dibintangi P.Ramlee, Aziz Sattar dan S.Shamsuddin.
Sekiranya itu berlaku di studio Shaw Brothers yang terletak di Clear Water Bay, Hong Kong perkara yang berada dalam benak Pak Mus, bagaimanakah agaknya corak senario filem Malaysia & Singapura sampai ke awal tahun 2018 ini. Antaranya;
* Mungkinkah P.Ramlee terus kekal di studio Jalan Ampas untuk beberapa tahun lagi (sebelum dihantar ke Studio Merdeka,
Kuala Lumpur).
* Mungkinkah "Nora Zain Ajen Wanita 001", "Jurang Bahaya" dan "Bayangan Ajal" tidak akan wujud malah Run Run Shaw akan menyuruh P.Ramlee mengarahkan dua atau tiga filem lagi.
* Mungkinkah P.Ramlee tidak pindah dari Singapura ke Kuala Lumpur pada 16 Jun 1964.
* Mungkinkah P.Ramlee mengarahkan "Si Tora Harimau Jadian", filem arahan bertamanya di Studio Merdeka yang terletak di Hulu Kelang, Kuala Lumpur.
* Mungkinkah studio MFP di Jalan Ampas Singapura ditutup dengan rasminya, tidak lagi mengeluarkan filem, dipenghujung 1967.
* Mungkinkah wujudnya "Gelora" yang mengandungi adegan-adegan gairah yang melibatkan P.Ramlee, Sarimah, Isma Rubee dan
Arman Yadi.
* Mungkinkah Jins Shamsudin mengarahkah dua filem di Studio Merdeka, "Bukan Salah Ibu Mengandong" dan "Di Belakang Tabir" - P.Ramlee turut berlakon.
* Mungkinkah P.Ramlee meninggal dunia pada 29 Mei 1973. Pak Mus tetap percaya dengan qadak dan qadar.
* Mungkinkah ada gelaran Seniman Agong untuk P.Ramlee yang diwujudkan oleh Seniman di penghujung 1970an.
* Mungkinkah terhasilnya Festival Filem Malaysia (FFM) yang diasaskan oleh Eja pada tahun 1980.
* Mungkinkah wujudnya Finas yang terletak di tapak Studio Merdeka dengan Ismail Zain selaku Ketua Pengarahnya yang pertama dengan direstui Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia Ke-4.
* Mungkinkah wujud Pustaka Peringatan P.Ramlee di Setapak, Kuala Lumpur dan Rumah P.Ramlee di Pulau Pinang.
* Mungkinkah diterbitkan buku "Filem-Filem P.Ramlee" yang diusahakan bersama oleh Aziz Sattar dan Mustafar A.R.
Sebenarnya banyak lagi, namun biarlah Pak Mus berhenti setakat itu saja. Yang lain-lain anda boleh fikirkan sendiri.
Untuk cerita yang lebih menarik dan lengkap, anda stroll dan stroll...
Tawaran istimewa bermula dari 12/4/2017 hingga 12/4/2018.

Kini, diterbitkan sebulan sekali tidak dua minggu sekali.

Dalam proses penyelenggaraan.

Dalam proses penyelenggaraan.


12+1 LAGU TERBAIK RAFEAH BUANG

# ULASAN & KRITIKAN___
* LEILA MAJNUN * MUTIARA * SERUAN MERDEKA
* SINGAPURA DI WAKTU MALAM
* CHEMPAKA * DEWI MURNI * PELANGI * CHEMBURU
* BULOH PERINDU * IMAN * PANGGILAN PULAU * PONTIANAK
* SUMPAH ORANG MINYAK * SELENDANG DELIMA * HANG JEBAT
* LANCHANG KUNING * SELENDANG MERAH
* BAYANGAN DI WAKTU FAJAR * JAMBATAN MAUT
* LAIN JALAN KA-SHORGA
* GELORA * PERMINTAAN TERAKHIR * CINTA DAN LAGU
* WUTHERING HEIGHTS * CREATURE FROM THE BLACK LAGOON
* SHANE * LOVE IS A MANY-SPLENDORED THING
* BATTLE HYMN * THE BRAVADOS * RASHOMON * CINTA PERTAMA

# 5 ARTIKEL POPULAR___
(SETAKAT 28 Disember 2017)
* SEKSI SELEBRITI MALAYSIA 199,765
* PERGIMU TAKKAN KEMBALI LAGI 193,938
* SEKSI SELEBRITI INDONESIA 191,745
* SELAMAT PENGANTIN BARU 72,204
* FILEM BOLLYWOOD TERHEBAT 30,916BERITA HARIAN (10/7/1963)


10 PELAKON KE HONG KONG UNTUK
PENGGAMBARAN FILEM P.RAMLEE
Di Edit Oleh Muszaili MustafarSingapuraA, Selasa - Seniwati filem Melayu yang jelita, Sarimah Zulkifli akan berangkat ke Hong Kong bulan Ogos depan untuk berlakon dalam filem terbaru pengarah P.Ramlee berjodol "Seniwati", yang akan digambarkan dalam bentuk ShawScope.
Turut dipilih untuk bersama-sama seniwati itu ialah 8 orang pelakon pembantu lain, yang diduga akan berada di Hong Kong selama sebulan.
Semua sekali seramai 10 orang pelakon akan berangkat ke Hong Kong untuk penggambaran filem tersebut termasuk pengarahnnya P.Ramlee sendiri.
Pelakon-pelakon lain ialah S.Sudarmaji (penolong pengarah), Zahrah Agos, Haji Mahadi, Malek Sutan Muda, Kuswadinata, Yusof Latiff, Shariff Dol dan Ahmad Nisfu.
Pemilihan ini telah dibuat sendiri pengarah itu semalam "yang difikirkannya akan dapat menjayakan pembikinan filem baru itu."
Kecuali pelakon-pelakon Yusof Latiff, Ahmad Nisfu dan Zahrah Agos, semua pelakon-pelakon lain itu adalah menjadi pekaerja-pekerja tetap dalam studio Malay Film itu.
PILIH SENDIRI
Pengarah P.Ramlee merasa yakin akan dapat menyelesaikan penggambaran filem itu dalam masa sebulan di Hong Kong "kerana soal-soal lain seperti lagu-lagu, musik dan lain keperluannya telah disiapkan di sini."
Beberapa orang pelakon lain dari penduduk di Hong Kong akan juga diambil untuk berlakon dalam filem itu sebagai pelakon tambahannya.
Menurut pengarah itu lagi bahawa inilah kali pertama beliau mengusahakan diluar dari Singapura dan Malaya secara besar-besaran dalam bentuk baru dengan biayai yang lebih besar dari filem-filemnya yang lalu.
Tujuan menggambarkan filem "Seniwati" dalam bentuk baru ini tambah P.Ramlee lagi, ialah untuk meninggikan taraf filem-filem Melayu supaya setaraf dengan filem-filem antarabangsa.
Dengan itu juga pasaran filem Melayu akan lebih luas dari masa lalu, boleh dapat ditonton oleh penonton-penontonya di merata dunia - tidak seperti masa lalu di mana filem-filem Melayu terlingkong dalam daerah pasarannya yang sempit sekali, ujarnya.
Beliau menerangkan kemudian "sudah sampai masanya untuk diusahakan filem Melayu lebih maju lagi sesuai dengan kemajuan dunia hari ini. Ia tidak hanya kekal dalam bentuk hitam putihnya saja."
Beberapa orang yang telah dipilih itu, ketika ditemui telah menyatakan kegembiraannya yang amat sangat atas pemilihan itu.
Seniwati Sarimah berkata, "mudah-mudahan dengan berlakon di Hong Kong nanti akan dapat saya tambahkan pengalaman saya dalam lakonan dalam filem dan hal-hal lain mengenai perfileman masa depan.
MERASA GEMBIRA
"Saya tidak dapat menerangkan betapa gembiranya hati saya atas pemilihan itu. Bagaimanapun saya rasa pemilihan itu dibuat berdasarkan pada kebolehan dan lakonan saya yang difikirkan sesuai untuk filem baru pengarah P.Ramlee itu."
Pelakon kacak Yusof Latiff pula menerangkan "sebagai seorang pelakon bebas, saya merasa gembira sekali dengan pemilihan itu.
"Disamping berlakon, saya akan berusaha, kalau ada peluang, untuk mempelajari perusahaan-perusahaan filem di Hong Kong dari dekat dan dari segala seginya untuk menambahkan pengalaman saya."
Inilah kali pertama pelakon Yusof Latiff berkunjung ke luar dari kawasan Malaya-Singapura untuk berlakon dalam filem Melayu.
Persiapan-persiapan untuk berangkat ke Hong Kong itu kini sedang sebuk diator oleh pelakon-pelakon tersebut. Satu majlis 'doa selamat' dan untuk mengucapkan 'selamat jalan' kepada pelakon-pelakon itu akan diadakan tidak lama lagi oleh pihak studio itu.

ZAHRAH AGOS

KUSWADINATA

MALEK SUTAN MUDABERITA HARIAN (3/8/1963)


PEMERGIAN PARA ARTIS MFP
KE HONG KONG DITANGGUHKAN
Di Edit Oleh Aidalina MustafarSingapura, Jumaat - Kunjungan pengarah P.Ramlee dan 10 orang artis yang telah dipilih olehnya untuk mengadakan penggambaran filem "Seniwati" telah ditangguhkan dengan rasminya.
Pengangguhan itu dibuat oleh beberapa hal penting terutama mengenai bayaran-bayaran elaun seberang laut yang akan diberikan kepada artis-artis yang akan pergi ke Hong Kong itu.
Rombongan tersebut dijangka akan bertolak pada bulan Oktober depan, apabila segala persoalan yang berhubung dengan artis-artis yang dipilih untuk pergi ke Hong Kong telah selesai dengan baik.
Sepuluh orang para artis yang telah dipilih untuk berangkat ke Hong Kong pada bulan Ogos itu adalah terdiri dari artis-artis Sarimah Zulkifli, Yusof Latiff, Haji Mahadi, Zahrah Agos, Malek Sutan Muda, Kuswadinata, Shariff Dol, Ahmad Nisfu dan S.Sudarmaji selaku penolong pengarah.
Rombongan tersebut akan berangkat ke Hong Kong khusus untuk menyelenggarakan sebuah filem Melayu baru arahan pengarah P.Ramlee berjudul "SENIWATI".
Artis-artis tadi telah dipilih sendiri oleh pengarah itu dengan persetujuan dan kelulusan pihak penguasa perusahaan filem Melayu Jalan Ampas pada minggu pertama bulan Julai yang lalu.
Inilah kali pertama filem Melayu akan digambarkan di Hong Kong dengan biayai yang lebih besar dan juga dalam bentuk perfilemannya yang lebih besar: ShawScope.
Pada dasarnya pemilihan-pemilihan tersebut telah dipersetujui oleh para artis tadi, "malah sesetengahnya telah bersiap-siap segala kelengkapannya untuk memenuhi pemilihan tadi."
Sesetengah para artis sambilan yang telah dipilih itu seperti Yusof Latiff, Ahmad Nisfu dan Zahrah Agos telah menyambut pemilihan pengarah tadi, disamping bersetuju dengan pembayaran-pembayaran yang telah ditentukan oleh pihak majikannya dengan menyelenggarakan tugas itu diluar negara.
Tetapi kerana soal pembayaran elaun seberang laut belum diputuskan antara pihak majikan dengan artis-artis tadi, maka keberangkatan tadi ditunda hingga bulan Oktober depan kalau soal itu sudah dapat dibereskan.
Pegawai Penerangannya Encik Ja'afar Abdullah bila dihubungi hari Rabu lalu, telah mengesahkan penudaan tadi "kerana beberapa soal kecil belum selesai lagi diuruskan."
Ditanya apakah penundaan itu disebabkan kecaman-kecaman dalam akhbar Berita Harian dua minggu lalu, oleh seorang penulisnya memakai nama 'Bintang Kechil' Encik Ja'afar telah menerangkan, "hal itu takda berkaitan sama sekali."
Tuan Haji Mahadi, salah seorang dari 10 orang artis yang telah dipilih itu, ketika ditanyakan hal itu menerangkan: "Nampaknya soal hendak membuat penggambaran di Hong Kong oleh artis tadi sukar diputuskan kalau tidak ada pertimbangan yang saksama."
Oleh beliau telah diterangkan bahawa artis-artis yang telah dipilij itu akan dibayar oleh pihak majikan sebanyak $30 sehari sebagai elaun seberang lautnya, selain dari bayaran 'kontrek' yang tertentu.
"Ini berbeda dengan elaun seberang laut yang telah diberikan oleh majikan kepada dua orang artis dari Jalan Ampas, Sa'adiah dan S.Kadarisman, ke Tokyo dua minggu lalu.
"Kerana itu pihak artis-artis yang telah dipilih menuntut supaya pembayaran elaun tadi dibuat secara adil dan saksama - sekurang-kurangnya sama bayaran yang telah diberikan kepada dua orang artis ke Tokyo itu."
Oleh beliau telah diterangkan juga bahawa pembayaran elaun yang lebih ini timbulnya dari artis-artis tadi yang telah dibuat secara 'collective'.
Andainya hal itu tak dapat diselesaikan secara 'collective' juga, tambahnya, maka pemergian para artis ke Hong Kong itu "nampaknya menemui jalan buntu dan gelap, mungkin menemui kegagalan."
Beberapa orang artis yang telah dipilih itu ketika ditemui telah menyatakan keberatan untuk memenuhi pemilihan tadi "kiranya pembayaran elaun tadi tak dapat dibereskan lebih dulu."
Mereka berkata: "Sudah sampailah masanya untuk kami memandang berat hal seperti ini. Kami tidak mahu terjadi seperti 'pisang berbuah dua kali' seperti nasib pelakon Ibrahim Pendek ketika dipilih untuk berlakon ke Hollywood beberapa waktu lalu.
"Soalan pembayaran yang lebih kepada artis-artis ke seberang laut sekarang menjadi soal besar kepada kami, meskipun hal itu takda tertulis dalam perjanjian yang telah ditandatangani antara majikan dengan artis-artis itu beberapa waktu lalu.
"Kami mahu supaya tenaga kami dihargai dan dinilai sesuai dengan kebolehan-kebolehan dan bakat-bakat berlakon yang ada pada kami, bila telah dipilih untuk berlakon di luar dari kawasan Malaya."
Sementara itu, Pengarah P.Ramlee sendiri sedang sebuk menyusun sebuah 'script' cerita jenaka yang akan digambarkan di sini sementara menantikan persetujuan antara artis-artis-majikan tercapai dalam soal kunjungan dan penggambaran di Hong Kong itu.
Beberapa orang jawatankuasa PERSAMA pula ketika ditanyakan hal itu telah meramalkan bahawa rancangan hendak membuat filem "Seniwati" di Hong Kong akan menemui kegagalan sukar dilaksanakan sebaik-baiknya.
Mereka menuduh rancangan hendak mengadakan penggambaran filem Melayu di Hong Kong itu "bertujuan hendak memecahbelahkan perpaduan artis di sini."
Tidak pula mereka terangkan lebih lanjut bagaimanakah boleh rancangan itu membawa perpecahan di kalangan artis itu tadi, terutama mereka yang patuh pada kesatuannya.AHMAD NISFU

SHARIFF DOL

S.SUDARMAJI


SIAPA HERO? P.RAMLEE ATAU
YUSOF LATIFF DALAM "SENIWATI"?
Oleh Zaini YusopPemilihan P.Ramlee terhadap 10 pelakon ke Hong Kong pastinya sudah ada karekter masing-masing. Namun sampai kini kita tidak tahu kerana "Seniwati" yang ditulis ceritanya oleh Run Run Shaw tidak membuahkan hasil,
Erti kata lain, P.Ramlee gagal ke Hong Kong dan "Seniwati" tidak akan wujud buat selama-lamanya sehinggalah sampai hari kiamat. Ketentuan sudah ditentukan.
Tidak dapat dipastikan, samada P.Ramlee atau Yusof Latiff sebagai hero. Yang pasti Sarimah heroinenya. Haji Mahadi, Zahrah Agos dan Kuswadinata pelakon-pelakon pembantu yang dijangka menguatkan lagi kekuatan filem tersebut.
Boleh dikatakan kesemua pelakon yang dipilih itu kesayangan P.Ramlee terutama Sarimah yang diperkenalkannya dalam "Ali Baba Bujang Lapok" kemudian disusuli tiga filem lagi - "Ibu Mertua Ku", "3 Abdul" dan "Madu Tiga".
Mengapa P.Ramlee tidak memilih Sa'adiah, sedangkan beliau juga disayangi P.Ramlee. Menurut Aziz Sattar, P.Ramlee tidak akan mengambil sesiapa berlakon dalam filem arahannya walaupun kawan baiknya, sekiranya karekter tidak bersesuaian.
Sa'adiah membintangi empat filem yang diarahkan P.Ramlee - "Penarek Becha", "Semerah Padi", "Musang Berjanggut" dan
"Antara Dua Darjat".
Sarimah tidak pernah berherokan Yusof Latiff kerana muncul buat pertama kalinya beliau dalam "Ali Baba Bujang Lapok", Yusof Latiff lebih banyak tertumpu lakonannya di Cathay Keris Film.
Begitu pun juga, Yusof Latiff pernah berlakon bersama Sarimah dalam filem keluaran Shahsaree Film (kepunyaan Sarimah) - "Detik 12 Malam" arahan S.Sudarmaji yang turut dibintangi Mustapha Maarof, Mariani, Normala Omar, Kuswadinata dan Yusof Haslam.
Haji Mahadi membintangi tiga filem arahan P.Ramlee "Panca Delima", "Sumpah Orang Minyak" dan "3 Abdul", Kuswadinata tiga juga - "Antara Dua Darjat", "Seniman Bujang Lapok" dan "Ibu Mertua Ku" dan Zahrah Agos cuma satu saja - "Madu Tiga".
Malek Sutan Muda, Ahmad Nisfu dan Shariff Dol sememangnya banyak berlakon dalam filem arahan P.Ramlee seperti "Bujang Lapok", "Pendekar Bujang Lapok", "Musang Berjanggut" dan "Nujum Pa' Blalamg, manakala S.Sudarmaji dipilih Ke Hong Kong sebagai penolong pengarah "Seniwati".SEKIRANYA P.RAMLEE BERJAYA FILEMKAN "SENIWATI"
LEBIH KURANG BEGINILAH CREDIT TITLENYA...


# Berdasarkan imajinasi kreatif Mustafar A.R.
RUN RUN SHAW

FAKTA

* Selain "Seniwati", Run Run Shaw meminta P.Ramlee menyediakan dua atau tiga skrip filem lagi untuk dilakanakan penggambarannya di Hong Kong. Menurut Aziz Sattar, salah satu antaranya sudah ada dalam kepala P.Ramlee, "Bujang Lapok Di Hong Kong".
* Setelah menyiapkan "3 Abdul", tidak sempat menonton previewnya, pada 16 April 1964 P.Ramlee bersama keluarga termasuk Saloma meninggalkan rumahnya di 28 Cedar Avenue, Singapura menuju Kuala Lumpur untuk bertugas di Studio Merdeka.
* "3 Abdul" mula ditayangkan serentak pada 22 April 1964, 6 hari sekepas P.Ramlee pindah ke Kuala Lumpur, Capitol (Kuala Lumpur), Lido (Kota Bharu) dan Rex (Alor Setar) mulai jam 9.15 malam.
* Filem pertama arahan P.Ramlee di Studio Merdeka, "Si Tora Harimau Jadian", mula ditayangkan (tayangan tengahmalam) serentak di 4 panggung wayang, Rex (Singapura), Capitol (Kuala Lumpur), Capitol (Kuching) dan Rex (Johor Bahru) pada 26 November 1964. Penggambarannya pula bermula sekitar Jun 1964, lebih kurang 4 bulan sesudah beliau berada di Kuala Lumpur.

# Update akan dilakukan dari masa ke masa.ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI


FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


SIPUT SERAWAK
begitu kecewa gagal jadi pengarah filem

A.R. TOMPEL
lawaknya mencuit dan menggelikan hati

R. AZMI
berada dalam kamar sepi dalam kesepian

AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

LATIFAH OMAR
ikon era gemilang filem melayu


SALMAH AHMAD
kejelitaannya terletak didagu, ya tak?
10 comments:

 1. Assallammualaikum..saya duluan komen.

  ReplyDelete
 2. Begitu jauh pemikiran Encik Mustafar hinggakan credit title "Seniwati" dapat dihasilkan dengan baik walaupun tidak mungkin wujud buat selama-lamanya. Ini juga salah satu sebab mengapa saya suka melayari FK. Banyak fakta dan info menarik saya perolehi - Nurman Hakim (via e-mail), Nusajaya, Johor.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bakat dan kreatif adalah kurniaan Yang Maha Esa. Tidak semua orang boleh memperolehinya. Sikit masa lagi mungkin Nurman lebih teruja bila saya poskan ke FK satu artikel yang tidak sesiapa pun terfikir melakukannya. Tunggu... Dan, terima kasih juga kerana suka melayari FK.

   Delete
 3. Nak tanya Pak Mus. Benarkah kegagalan P.Ramlee ke Hong Kong mengarahkan "Seniwati" didalangi oleh Jins Shamsudin? - Nik Mariah, Kuala Lumpur.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tidak mungkin Nik Mariah. Ia berlaku secara kebetulan saja. Ketika Shaw Brothers mahu menghantar P.Ramlee ke Hong Hong mengarahkan "SeniwatI", Persatuan Artis Malaya (Persama) dipimpin oleh Jamil Sulong dan Jins Shamsudin. Oleh kerana Jins Shamsudin bersuara lantang (Jamil Sulong tidak banyak cakap) mempertahankan Union (Persama) itulah sebabnya Jins Shamsudin dikatakan penyebab utama kegagalan P.Ramlee itu. Biasalah, Union seringkali berbalah dengan majikan terutama mengenai kewangan.

   Delete
 4. Nak tanya pandangan Pak Mus secara santai .kenapa agaknya oenampilan Hj Mahadi agak kurang didalam filem P.Ramlee berbanding filem Jamil Sulong?

  ReplyDelete
  Replies
  1. P.Ramlee ini peka orangnya. Dia tidak akan mengambil sesiapa berlakon dalam filem arahannya kalau tidak ada watak yang sesuai. Haji Mahadi kawan baik P.Ramlee, tapi sepanjang di MFP, dia hanya memberi peranan dalam tiga filem saja - Panca Delima, Sumpah Orang Minyak dan 3 Abdul. Begitu pun juga, P.Ramlee (bukan filem arahannya) banyak berlakon bersama Haji Mahadi antaranya Hang Tuah, Siapa Salah?, Ibu dan Hujan Panas.

   Delete
 5. Menarik artikel "Seniwati" ini. Saya kira apa yang ditulis oleh Encik Mustafar, tidak pernah difikirkan oleh sesiapa pun terutama pemilik atau penulis blog yang banyak terdapat di alam maya. Syabas Encik Mustafar, isteri dan anak-anak - Suzanna, Seremban2, N9.

  ReplyDelete
 6. Assalam tuan mus..kenapa tidak jadi terbitkan artikel Bujang Lapok 60 tahun?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sudah disiarkan. Harap anda puas hati dan mendapat banyak info (fakta) mengenainya. Maaf dan terima kasih kerana lama (sabar) menunggu.

   Delete