"Tribute... Raja Idris Shah (1924-1984)" Kerana Sultan Bukan Saja Berjiwa Rakyat Tapi juga Berjiwa Seni. Update: 1/1/2019

Kalau Rindu (Rafeah Buang) * Semalam Di Subang (Aminah Ahmad) * Cempakasari (S.M.Salim)
* Namamu Di Bibirku (Jamal Abdillah) * Pulau Pangkor (Aminah Ahmad)
(Sumber: OldToad63 * Hassny Hussin * Dunia Muzik Werner * ICam * Hassny Hussin) Kliks Di Sini

Friday, October 23, 2015


NORMA SALIM DAN A.R.TAHIR MAUT DI JALANRAYA

CUBA ELAK LEMBU BUNTING BERTEMBUNG LORI BALAK
Teks: Mustafar A.R. & Zaini Yusop
Foto Dari Pelbagai Sumber
Di Edit Di Semak & Di Susun: Zaini Yusop


NORMA SALIM, MAUT

Jenazah Norma di bawa keluar dari rumahnya di Jalan Hale, Kampong Baru untuk disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

A.R.TAHIR, MAUT

S.M.SALIM, TERSELAMAT

IBRAHIM DIN, TERSELAMAT

JAMAL MUHAMMAD, TERSELAMAT

NORMA SALIM DAN A.R.TAHIR MAUT DI KAMPAR
Oleh Mustafar A.R.

Pada 12 September tahun 1963, rakyat Malaysia telah di gemparkan dengan berita yang tersiar boleh dikatakan dalam semua akhbar dan radio, mengenai kemalangan jalanraya yang meragut nyawa selebriti yang cukup popular ketika itu, penyanyi Norma Salim dan pelawak A.R.Tahir.

Kecelakaan berlaku, ketika kereta yang mereka naiki hampir sampai ke pekan Kampar, Perak. Turut sama berada dalam kereta tersebut, S.M.Salim (suami Norma), Ibrahim Din dan Jamal Muhammad atau terkenal juga dengan
nama Jamal Kerdil.

Kelima mereka dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur selepas mengadakan pertujukan Pesta Malaysia di Pulau Pinang.

Ketika maut, Norma berumur 28 tahun dan mempunyai lima anak hasil perkongsian hidupnya dengan Salim, manakala Tahir (Tahir Abdul Rahman), 39 tahun, ayah kepada lapan orang anak.

Menurut apa yang diceritakan oleh Jamal: Kereta Morris Minor dipandu oleh Ibrahim, duduk disebelahnya Tahir. Dia, Norma dan Salim duduk di belakang.

Sebelum sampai ke pekan Kampar, tiba-tiba saja lembu bunting melintas. Dalam usaha untuk mengelakkan lembu itu, kereta bertembung dengan lori yang datang dari arah bertentangan.

Tambah Jamal: "Ibrahim tidak memandu laju, cuma kereta terlanggar lembu kemudian bertembung dengan lori membawa kayu balak.

"Lembu yang terlibat mati, pemandu lori tidak cedera."

Jenazah Norma disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Tahir di tempat lahirnya, Gopeng, tidak jauh dari tempat kejadian.


12+1 LAGU TERBAIK RAFEAH BUANG

# ULASAN & KRITIKAN___
* LEILA MAJNUN * MUTIARA * SERUAN MERDEKA * SINGAPURA DI WAKTU MALAM
* CHEMPAKA * DEWI MURNI * PELANGI * CHEMBURU
* BULOH PERINDU * IMAN * PANGGILAN PULAU * PONTIANAK
* SUMPAH ORANG MINYAK * SELENDANG DELIMA * HANG JEBAT
* LANCHANG KUNING * SELENDANG MERAH * BAYANGAN DI WAKTU FAJAR
* JAMBATAN MAUT * LAIN JALAN KA-SHORGA
* GELORA * PERMINTAAN TERAKHIR * CINTA DAN LAGU
* WUTHERING HEIGHTS * CREATURE FROM THE BLACK LAGOON
* SHANE * LOVE IS A MANY-SPLENDORED THING
* BATTLE HYMN * THE BRAVADOS * RASHOMON * CINTA PERTAMA

# LIMA ARTIKEL POPULAR___
(SETAKAT 23 OKTOBER 2015)
* SEKSI SELEBRITI INDONESIA 119,859
* PERGIMU TAKKAN KEMBALI LAGI 111,914 * SEKSI SELEBRITI MALAYSIA 103,884
* SELAMAT PENGANTIN BARU 60,425 * FILEM BOLLYWOOD TERHEBAT 21,675

Inilah contoh kereta Morris Minor yang dipandu oleh Ibrahim Din menyebabkan kemalangan berlaku mengakibatkan Norma Salim dan A.R.Tahir maut.

Peta menunjukkan kedudukan Kampar, di mana tidak jauh dari situ berlakunya kemalangan. Ia dikelilingi Gopeng, Batu Gajah, Tanjong Tualang, Tapah, Tronoh dan Temoh. Bandar Sri Iskandar, ketika itu belum wujud.

Pekan Kampar yang kelihatan sunyi sepi pada tahun-tahun 1960an.

LOGIKNYA KEMALANGAN YANG BERLAKU

Maut sudah ditentukan oleh Allah yang maha Esa. Tiada sesiapa pun boleh mengubahnya. Apabila tiba masa, pasti terjadi.

Mengikut lojiknya, kenapa Norma dan Tahir maut, adalah seperti berikut;

* Kereta yang dipandu oleh Ibrahim meluncur dari Utara ke Selatan. Kereta berada di lorong sebelah kiri. Lori dari Selatan, Kampar, berada di lorong sebelah kanan.

* Sampai saja, kira-kira lima kilometer menghala ke Kampar, lembu bunting tiba-tiba melintas. Ibrahim cuba mengelak, tetapi masih terlanggar lembu yang mana kereta terpesung ke kanan menyebabkan lori melanggar sebelah kiri kereta.

* Akibatnya, Tahir (duduk di sebelah Ibrahim) maut, dan Ibrahim hanya cedera saja. Maknanya, duduk di belakang Tahir, Norma, Salim (tengah) dan Jamal
di belakang Ibrahim.

* Ketentuan telah termaktub, hanya Norma dan Tahir, maut. Salim, Ibrahim dan Jamal, terselamat untuk mengharungi hidup yang lebih mencabar.

KAMPAR DAERAH KE-10 NEGERI PERAK

Daerah Kampar terletak di negeri Perak, kira-kira 40 kilometer dari bandaraya Ipoh dan 16 kilometer dari pekan Tapah.

Ia telah diisytiharkan daerah ke-10 Negeri Perak pada 21 Mei 2009 oleh Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Yussuf Izzuddin Shah, Sultan Perak.

Antara pekan-pekan terletak berhampirannya, Chenderiang, Temoh, Banir, Ayer Kuning, Mambang Di Awan, Kampung Kinjang, Malim Nawar dan Kuala Dipang.

Gunung Bujang Melaka, terletak kira-kira 8 kilometer di Timur Laut Kampar. Sungai Kampar dan Sungai Kinjang mengalir merintasi kawasan ini. Suatu ketika dulu kedua-dua sungai ini menjadi kawasan perlombongan bijih timah.

Kampar merupakan pekan di tepi jalanraya. Jalanraya menghubungkan Kampar dengan Ipoh di Utara dan Tapah, Langkap, Teluk Intan, Tanjung Malim dan Kuala Lumpur di Selatan.

Lebuhraya Utara-Selatan melintasi kawasan ini, susur keluarnya, Plaza Tol Gopeng.

S.M.Salim, Jamal Muhammad dan Ibrahim Din ketika bersedia untuk membuat pertunjukan pentas.

Empat antara lima anak yang masih kecil ditinggalkan oleh Norma bersama dua orang pembantu rumahnya.

Balu A.R.Tahir, Hasnah Taib (dua dari kiri), bersama empat anaknya. Dari kanan: Ratinah, Hafsah, Abdul Rahman dan Hambaliah.

DETIK-DETIK SEDIH SEBELUM KEMALANGAN BERLAKU
Di Ceritakan Oleh Jamal Kerdil

Norma dan Tahir telah menunjukkan perangai dan melawak secara luar biasa. Tahir sewaktu berjalan sikit saja sentiasa hendak makan. Selama dua hari di Pulau Pinang, kerjanya hanya makan saja.

Dalam Pesta Malaysia di Pulau Pinang itu, Norma dan Tahir mengambil peranan penting. Tahir berlagak sebagai penjual batu-batu akik.

Pada suatu ketika, Tahir hendak menjual batu nesan kepada Norma yang membuatkan penoton-penonton terbahak-bahak ketawa.

Setelah menghiburkan orangramai, kami berlima kembali ke hotel yang di sewa. Saya, Ibrahim dan Tahir tidur sebilik. Salim dan Norma berada di bilik yang lain di hotel yang sama, tapi seringkali berada di bilik kami.

Sebelum melelapkan mata, Tahir secara berseloroh berkata: Jamal, aku akan mati esok. Saya tidak terperanjat mendengar cakapnya itu kerana kami sering berjenaka begitu semasa berlawak sesama sendiri.

Ketika mengambil bahagian dalam lakonan lawak jenaka, saya terdengar suara seperti orang memanggil. Saya bertanya kepada Tahir, dan dia menjawab: Malaikat maut mahu mengambil nyawa kamulah. Dan, kami pun ketawa.

Kira-kira jam 6.00 pagi, kami berlima keluar dari hotel menuju ke feri untuk ke seberang. Ibrahim memandu kereta Morris Minor hitamnya, dan apabila sampai di persimpangan Butterworth dan Kuala Lumpur kami berhenti sebentar
untuk bersarapan pagi.

Selepas itu, perjalanan diteruskan. Saya terlelap sebentar, dan hanya sedar apabila sampai berhampiran Taiping. Suasana sepi, tiada suara kedengaran. Ibrahim memandu, nampaknya cukup berhati-hati,

Apabila sampai di Ipoh, kira-kira jam 10.30 pagi, kami bercadang untuk makan tengahari. Bagaimanapun, terpaksa di batalkan kerana Norma mengsyorkan supaya makan tengahari di Tanjong Malim kerana kami dijangka sampai
jam 1.30 atau 2.00 petang.

Kira-kira 10 minit sebelum kemalangan berlaku, Tahir mengajak saya duduk diribanya. Saya menolak kerana dia gemuk sedangkan kereta kecil, sempit. Ini mungkin dia bergurau saja, agaknya.

Kemudian Norma menyampuk: Tahir, kalau Jamal mati, bagaimana? Secara berseloroh jawab Tahir: Aku buat dia macam kucing matilah.

Selain dari itu, Tahir juga berseloroh, apabila dalam perjalanan dari Pulau Pinang hingga sampai ke tempat kemalangan, di Batu 21 Jalan Ipoh-Kampar, dia meminta saya menambah modal untuk perniagaannya membuat lambang-lambang.

Rupa-rupanya, permintaan terakhirnya itu tidak dapat saya tunaikan.

APABILA TAQDIR SUDAH MENENTUKAN

Ada tiga kemungkinan, kemalangan yang menyebabkan kematian Norma dan Tahir itu tidak berlaku sekiranya;

* Mereka berlima tidak keluar hotel terlalu awal, jam 6.00 pagi, dan menaiki feri kira-kira jam 6.30 pagi.

* Mereka berlima tidak singgah bersarapan pagi di kedai makan dekat persimpangan Butterworth-Kuala Lumpur.

* Mereka berlima tidak membatalkan singgah makan tengahari di Ipoh, dan atas cadangan Norma makan tengahari di Tanjong Malim.

Tetapi apakan daya, sudah suratan taqdir! Semuanya ketentuan Allah.

LAGU-LAGU NORMA SALIM DI YOUTUBE

Setelah dibuat semakan, hanya tiga lagu saja yang ada;

* Janganlah Marah-Marah
berpadusuara dengan S.M.Salim.
* Masa Dulu-Dulu
* Semenjak Kau Pergi(Sumber: Broterangbulan)(Sumber: Jefferniagaz)


(Sumber: DezyDizzy)

NORMA SALIM

FADZIDAH JONED

NURLIDAR SAIDI

Sophia Ibrahim dan S.A.Mokhtar dalam "Jambatan Maut" arahan M.Yatim. Empat lagu nyanyian Sophia dalam filem tersebut menggunakan suara Norma.

"MATA PERMATA", SATU-SATUNYA
NORMA SALIM SEBAGAI PELAKON FILEM
Oleh Zaini Yusop

Dalam kariernya sebagai anak seni, hanya sekali Norma Salim berlakon filem. Filemnya bertajuk "Mata Permata" yang diarahkan oleh Osman Haji Shamsuddin keluaran pada tahun 1964.

Dipadankan ceritanya oleh Aziz Jahpin berdasarkan cerpen karya Guy de Maupassant, "The Necklace", filem terbitan Filem Negara Malaysia (FNM) ini, dibintangi juga oleh S.M.Salim, Ismail Bontak, Nurlidar Saidi dan Abu Bakar Ahmad.

Turut berperanan Ibrahim Din dan Fadzidah Joned. S.M.Salim disamping berlakon juga bertindak sebagai penolong pengarah.

"Mata Permata" mengisahkan pergolakan sepasang suami isteri (lakonan S.M.Salim dan Nurlidar Saidi) akibat perasaan irihati dan si isteri mahu menunjuk-nunjuk.

Jenah (Nurlidar) tidak mahu jirannya, Latifah (Norma), melebihi dirinya. Dia suka meminjam barang-barang emas dan intan berlian.

Jenah seorang yang boros, menyebabkan suaminya (Kahar) tidak boleh berjimat cermat, sebaliknya Latifah pandai berjimat cermat.

Untuk menghadiri jemputan kahwin di rumah Penghulu, Jenah telah meminjam barang-barang emas dan intan berlian dengan tujuan untuk menunjuk-nunjuk.

Tetapi di malam keramaian, akibat hujan lebat, Jenah telah menghilangkan subang yang dipinjamnya, dan ini menyebabkan Kahar berjanji kepada Pak Dollah (Ismail Bontak) akan mencari wang untuk mengganti subang tersebut. Dia menjualkan segala harta-bendanya.

Hutang Kahar semakin banyak, sehingga diketahui jirannya, Cikgu Latif (Abu Bakar Ahmad). Dia menolong Kahar dengan memasukkannya sebagai ahli syarikat kerjasama jimat cermat dan pinjam meminjam.

Dengan menjadi ahli syarikat tersebut, Kahar (Salim) dapat menyelesaikan
kesemua hutang piutangnya.

"Mata Permata" telah ditayangkan di TV Malaysia (RTM) pada malam Hari Raya Aidilfitri yang pertama, 15 Februari tahun 1964, dan juga di Taman
Bunga, Kuala Lumpur.

Dalam pada itu, Norma turut memberi sumbangan suara (empat lagu) kepada Sophia Ibrahim untuk filem "Jambatan Maut" yang diarahkan oleh M.Yatim.

Lagu-lagu tersebut ciptaan dan lirik oleh M.Yatim (Maroeti);

* Biarlah Aku Pergi
* Hidup Bahagia
* Sekumtum Bunga
* Mencuci Kain

Jamal Muhammad turut berperanan dalam filem tersebut.

Lagu-lagu lain yang dapat dikesan;

* Rintihan Di Rantau
* Oh Melati Ayu
* Masa Dulu-Dulu
* Semenjak Kau Pergi
* Janganlah Marah-Marah
* Ikatan Janji
* Kasih Sayangku

JAFFAR SHAH (9 November 1951)

LOKE WAN THO (20 Jun 1964)

A.R.TOMPEL (31 Januari 1973)

NORMA YUZIE (19 Julai 1977)

HAMID BOND (17 April 1979)

ISMAIL KASSIM (18 September 1994)

SELEBRITI MENINGGAL DUNIA AKIBAT
KEMALANGAN JALARAYA DAN JALANUDARA

* JAFFAR SHAH
Meninggal dunia ketika umurnya masih muda, 23 tahun. Motosikalnya terlibat dalam kemalangan jalanraya di Mountbatten Road, Singapura. Filem-filem turut dibintanginya "Manusia" (bersama Kasma Booty dan Omar Rojik), "Shorga Dunia" (Rokiah dan Shariff Dol)dan "Aladdin" (Mariam dan Ali Rahman).

* LOKE WAN THO
Jutawan terkenal, Pertubuhan Cathay (juga rakan kongsi Cathay Keris Film), meninggal dunia akibat kecelakaan kapalterbang yang dinaikinya ketika menghadiri Festival Filem Asia-Pasifik Ke-11 (FFAP11) di Tai Chung, Taiwan (Formosa). Turut terkorban sama isterinya, Marvis.

* A.R.TOMPEL
Dilanggar kereta Cortina semasa dia singgah di sebuah kedai membeli sesuatu dekat panggung wayang Alhambra (kini sudah tiada) di Setapak. Dia kemudian di hantar orangramai ke hospital masuk ke unit jagaan intensif (icu) dengan keadaan tidak sedarkan diri. Tompel meninggal dunia, 9 hari kemudian.

* NORMA YUZIE
Terkenal dengan keseksiaannya. Dia yang turut berlakon dalam "Cinta Dan Lagu" dan "Pendekar" meninggal dunia dalam satu kemalangan kereta di Batu 2, Jalan Gombak, Kuala Lumpur, tidak jauh dari tempat kemalangan kereta yang dialami oleh A.R. Tompel. Seniman terakhir bersamanya crook yang sudah tidak asing lagi, A.Rahim.

* HAMID BOND
Filemnya yang agak menonjol, "Pontianak," versi color keluaran pada tahun 1975 yang dilakonkan oleh Herdawati, Shariff Medan dan Siput Serawak. Dia (37), meninggal dunia akibat skuter yang dipandu temannya, Zain Zorro, berlanggar dengan bas di persimpangan Bendemeer Road dan Boon Keng Road, Singapura.

* ISMAIL KASSIM
Suami penyanyi popular, Nona Asiah, terkenal sebagai penyanyi berbanding berlakon, meninggal dunia akibat skuter yang dinaikinya dilanggar kereta jam 4.00 petang di Kheam Hock Road, apabila kereta tersebut membelok ke kanan masuk ke Trevose Crescent. Kematian Ismail disebabkan cedera di kepala.

S.M.Salim bersama isterinya, Aisyah Abdul Ghani, sama-sama bergembira ketika menyambut ulangtahun perkahwinan mereka yang ke-50 pada 16 September 2014.

Jamal Muhammad semasa rawatan di hospital disamping isterinya, Zainab Siraj. Gambar ini diambil pada bulan November 2009.

FAKTA___

* Ibrahim meninggal dunia pada 16 Jun 1996, Jamal (Jamal Kerdil) pada 7 Mei 2014. Satu-satunya yang masih hidup tetapi dalam keuzuran, Salim yang kini berusia 85 tahun.

* Norma lahir di Singapura pada tahun 1934, keturunan Filipina dan memeluk agama Islam apabila berkahwin dengan Salim. Mempunyai empat adik beradik, dua lagi masuk Islam, Rokiah dan Yusoff.

* Norma dan Salim mendirikan rumahtangga (sebagai suami isteri) pada tahun 1952, dan berakhir pada September tahun 1963. Ertinya, 11 tahun.

* Norma pernah menganggutai pancaragam Puspa Hati Radio Malaya Kuala Lumpur pada awal tahun 1960, dan sering berkumandang di radio.

* Tahir dilahirkan di Gopeng, Perak, bekas angguta polis. Dia pernah berlakon dalam beberapa filem di Merdeka Studio, Kuala Lumpur sebagai pelakon tambahan seperti "Fajar Menyensing", "Ratapan Ibu", "Tangkap Basah" dan "Ibu Ayam". "Anak Manja" arahan Salleh Ghani, filemnya yang terakhir.

* Antara anak-anak Tahir; Ratinah (18 tahun); Rogayah (15); Sulaiman (12); Abdul Rahim (10) dan Hamidah (9). Isterinya, Hasnah Taib, mereka dikurniakan
lapan orang anak.

* Sewaktu kecelakaan berlaku, Dol Ramli sebagai Pengarah Penyiaran Radio Malaya (kini RTM) dan Mustaza Zaaba, Timbalannya. Disebabkan kematian Norma dan Tahir, beberapa program hiburan yang telah disusun dibatalkan, dan yang sudah dirakamkan, ditarik balik.

* Salim berada di Hospital Ipoh selama kira-kira 10 hari, sebelum dipindahkan ke Hospital Besar (General Hospital) Kuala Lumpur pada 22 September 1963, tidak jauh dari rumahnya di Jalan Hale, Kampong Baru dan di tempatkan di wad 20. Jalan Hale, pada tahun 1970an, di tukar namanya Jalan Raja Abdullah.

* Ketika kemalangan berlaku, penggambaran "Jambatan Maut" belum selesai. Setelah lama tergendala, ia disambung semula apabila Jamal benar-benar sihat.

* Norma dan Ibrahim disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Jamal Muhammad, setakat ini, belum dapat dipastikan, di mana.

* Abang Salim, abang ipar Norma, S.M.Omar, merupakan pemain badminton handalan ditahun-tahun 1950an, dan pernah memegang jawatan Setiausaha Persatuan Badminton Melayu Malaysia (PBMM) pada tahun-tahun 1960an.

* Anak-anak Norma dan Salim - Norsiah (7 Tahun); Shamsuddin (5); Nahuda (4); Maheran (3) dan Bujaya (1).

* Kereta Morris Minor berwarna hitam terlanggar lembu bunting yang tiba-tiba melintas, kemudian terpesung ke kanan jalan lalu dilanggar lori besar membawa kayu balak. Norma dan Tahir meninggal dunia di tempat kejadian.

* Tahir memulakan kariernya sebagai pelawak pada tahun 1962 sebagai menggantikan tempat Mat Kambing (meninggal dunia), pelawak yang cukup popular pada masa itu.

* "Jambatan Maut" mula ditayangkan (tayangan tengahmalam) di panggung wayang Capitol, Kuala Lumpur pada 28 Disember 1963.

* Kerana anak-anak, Salim berkahwin dengan Aisyah Abdul Ghani di Sungai Rokan, Perak pada bulan November 1964. Aisyah bertugas sebagai Kerani di syarikat pelancongan, dan dia berasal dari Gemas, Negeri Sembilan.

* Umur Jamal semasa kemalangan, 23 tahun, Ibrahim, 37, Tahir, 39, Norma Salim, 29, dan Salim, 33.

* Kini 24 Oktober tahun 2015. Ini bererti kemalangan di Kampar, pada 11 September 1963 itu, sudah berlaku melebihi 52 tahun.


# Update akan dilakukan dari masa ke masa.ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI___


FILEM KLASIK MALAYSIA
berapa banyakkah yang masih ada?


SIPUT SERAWAK
begitu kecewa gagal jadi pengarah filem

A.R. TOMPEL
lawaknya mencuit dan menggelikan hati

R. AZMI
berada dalam kamar sepi dalam kesepian

AHMAD MAHMOOD
ahmad mahmood bintang di langit seni

LATIFAH OMAR
ikon era gemilang filem melayu


SALMAH AHMAD
kejelitaannya terletak didagu, ya tak?


KONSEP PENERBITANNYA HARUS DIPUJI

Setelah diamati buku setebal 355 muka surat ini, kesimpulannya konsep penerbitannya harus dipuji kerana ia berlainan sekali dari apa yang pernah disajikan sebelum ini. Dilihat pula dari segi kesungguhan kedua-dua insan (Datuk Aziz Sattar dan Mustafar A.R.) yang pernah mengenali P. Ramlee, banyak betul perkara yang boleh kita ambil iktibar, dan 20 tahun bukan masa yang sedikit untuk mereka menyiapkan buku yang cukup bermutu ini. Memang benar karya peninggalan Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee tiada bandingan dan sumbangannya dalam bidang seni terus abadi dan terpahat dalam minda semua lapisan masyarakat, namun di sebalik kehebatannya, buku ini yang turut menyelitkan gambar-gambar dari filem, sinopsis, ulasan dan pengalaman kedua penulis ketika pembikinan 66 filem P. Ramlee, ada memaparkan kisah menarik antaranya bagaimana P.Ramlee menceduk idea dari filem-filem luar untuk disesuaikan dengan filem-filem arahannya - KAKAK TUA.
ALBUM (LP) LAGU-LAGU FILEM UNTUK DIJUAL___


RM250.00

RM250.00

RM250.00

RM250.00

RM250.00

RM250.00


# Sesiapa berminat memiliki album-album di atas, sila hubungi
Zaini Yusop menggunakan nombor telefon 012-3408117.
12 comments:

 1. Assallammualaikum.terimakasih atas artikel yang menarik. cuma saya nak tambah sikit info mungkin encik Mus tahu tapi orang lain belum tentu tahu.. Salah seorang anak kepada Norma Yuzie merupakan pembaca berita RTM iayu Zaini Yuhyi. dan juga Kolej Tunku Abdul Rahman di Setapak asalnya adalah tanah kepunyaan Loke Wan Tho.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baru saya tahu, Zaini Yuhyi tu anak Norma Yuzie. Alangkah menariknya kalau Encik Mustafar A.R. dapat buat artikel macam Norma Salim seperti di atas kerana mereka tu menggunakan nama yang sama, NORMA - Tiara, KL.

   Delete
 2. Agak menarik kecuali Tahir yang say atak pasti tinggal dimana artis lain yang terlibat semuanya tinggal di kg baru.

  ReplyDelete
 3. Salam hormat Sdra Mustafar.
  Saya gemar melayari laman Filem Klasik (FK) kerana banyak info dan fakta menarik dipaparkan.
  Tahniah di atas usaha yang dihasilkan, juga jadi perkongsian di antara kalangan pembaca di internet.
  - Abdullah Abdul Rahman (via e-mail), Ipoh, Perak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Sdra Abdullah.
   Semoga Sdra mendapat manfaat daripadanya.

   Delete
 4. Salam. Ingin tambah. Pada hari sabtu 16 Mac 1963, pelakon wanita Cathay_keris Norzehan telah meninggal dunia dlm kemalangan jln raya di Federal Highway KL bila kerana yg dipandu suaminya melanggar sebuah van. Norzehan berumur 23 tahun dan sedang mengandung 8 bulan. Maknanya 2 nyawa sudah terkorban. Alfatihah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya tahu mengenai kemalangan kereta menyebabkan Norzehan dan anak dalam kandungannya terkorban. Kedudukan dia dalam alam seni agak samar-samar dan tidak menyerlah. Satu research perlu dibuat. Apa yang saya tahu, Norzehan berjaya dalam screen test untuk berlakon dalam filem "Pendekar Zainal" yang bakal diarahkan oleh S.Roomai Noor, dan merupakan projek Cathay Keris Film pada tahun 1962. Dimana silapnya filem tersebut tidak jadi dibuat, atau bertukar tajuk. Selepas itu, Norzehan dipilih oleh Ramon A.Estella membintang "Pontianak Kembali" bersama Ghazali Sumantri dan Zaharah Selamat. Apa pun, kajian akan saya buat mengenainya, dan kenapa "Pendekar Zainal" dibatalkan, dan Norzehan turut membintangi "Pontianak Kembali" kerana Norizan, bekas isteri P.Ramlee, juga berlakon sama. Sekiranya, ed LOkfc tahu lebih lajut mengenai Norzehan ini, sila kemukakan kepada FK supaya dapat kita kongsi bersama.

   Delete
 5. Tambah sedikit mengenai Hamid Bond. Semasa ditimpa kemalangan itu Hamid Bond sedang berlakon dlm filem "Mat Tenggek" arahan Mat Sentol. Ada lagi "scene" yg belum dirakamkan yg menyebabkan Mat Sentol terpaksa menukar sediit skrip filemnya dan membawa masuk pelakon pengganti baru. Harap info ini dpt membantu.

  ReplyDelete
 6. Hello, Mr. Mustafar. Saya Anne, kini bermastautin di London. Saya lahir di Kuala Lumpur pada tahun 1965, dan pernah menjadi penuntut Victoria Institution (VI). Apabila saya berkahwin pada tahun 1987, saya mengikuti suami (warganegara British) ke England dan terus menukar kerakyatan saya dari warganegara Malaysia kepada warganegara British. Sekali sekala saya pulang ke Malaysia, mengziarahi ibubapa (kini sudah meninggal dunia) dan kaum keluarga yang masih ada di Petaling Jaya. Sebagai orang lama, saya sangat menyukai filem-filem Melayu yang sudah dianggap klasik terutama filem-filem lakonan dan arahan P.Ramlee seperti "Pendekar Bujang Lapok", "Nujum Pa' Blalang", "Musang Berjanggut", "Antara Dua Darjat" dan "3 Abdul". Baru-baru ini, ketika melayari internet, dengan tidak sengaja saya sampai ke blog Filem Klasik (FK) yang Mr. Mustafar A.R. kelolakan bersama isteri, Mrs. Mustafar (Zaini Yusop). Saya bersama suami terpegun kerana penampilan FK di alam maya jauh bezanya dengan blog-blog lain yang sama isi kandungannya, yang mengutamakan filem sebagai topik. Corak persembahan yang Mr. Mustafar lakukan luarbiasa, sesuatu artikel yang dipostkan ke FK, dibuat dengan research yang mendalam dipenuhi dengan fakta yang tepat dan disertai juga dengan hiasan gambar yang banyak, releven dengan story, Sebagai contoh "Norma Salim Dan A.R.Tahir Maut", "Tony Castello" dan "Panggung Wayang Di Singapura". Saya belum baca keseluruhan artikel yang termuat dalam FK, disebabkan belum ada masa terluang. Rupa-rupanya saya sudah ketinggalan lebih lima tahun, FK sudah ada di alam maya sejak tahun 2010. Saya juga kagum dengan hasrat Mr. Mustafar yang mahukan supaya sejarah filem Malaysia berada dilandasan yang betul tidak lintang-pukang sebagaimana Mr. Mustafar sebutkan. Dalam simpanan saya adalah beberapa filem (dvd) Melayu lama, yang saya terima dari teman-teman di Malaysia, tetapi tidaklah sebanyak yang Mr. Mustafar ada, salah satu antaranya "Gelora" yang diarahkan oleh P.Ramlee. Ulasan dan kritikan filem tersebut yang termuat dalam FK, sangat menarik hati saya, dan kini saya jadikan rujuk sebelum (setiap kali) saya menontonnya. Sebagai peminat FK, sekiranya saya pulang ke Malaysia, saya berhasrat untuk bertemu dengan Mr. Mustafar dan isteri. Apa pun, saya akan beritahu, bila saya dan suami pulang ke Malaysia. Mengikut rancangan, pada awal tahun depan (2016), March atau April. Sekian, terima kasih - Anne Frances (via e-mail), Wembley, London, England.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Mrs.Frances (Anne) kerana terpegun dengan penampilan FK di alam maya. Diharap Anne dan Mr.Frances terus mengikuti FK dari masa ke masa, dan semoga mendapat manfaat daripadanya. Pada tahun 1986, saya buat pertama kalinya menjejakkan kaki ke Kota London. Bersama Rukiah Haji Ramlah (RTM) dan Fariza Saidin (Utusan), saya pernah tinggal (seminggu) dirumah yang disewakan oleh Utusan untuk Sidek Salleh (wartawan Utusan bertugas di London), terletak tidak jauh dari stesen keretapi Wembley Park. Semasa disitu, saya dengan teman-teman berkesempatan berkunjung ke Farmers Market (Pasar Tani) yang berada didepan Wembley Stadium. Betapa seronoknya saya ketika itu. Bagaimanapun, kini semuanya tinggal kenangan. Bak kata A.Ramlee dalam lagunya, "Kenangan Mengusik Jiwa". Dengan khabar, Farmers Market itu sudah ditutup, benarkah Anne?

   Delete
 7. Assalamualaikum saya cucu almarhum a.r tahir..terima kasih menyampaikan berita ini. Saya sedih x dapat berjumpa dgn tok kami. Dan ingin mendengar jenaka beliau. Kalau ada video2 jenaka ar tahir sila maklumkan pada saya ye. Terima kasih

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum wbt. Sebagai generasi baru yg lahir pada era 1970an saya mengagumi segala usaha yang tuan lakukan demi memelihara khazanah seni warisan pengkarya pengkarya seni terdahulu. Ketika zaman kanak kanak saya, nama Norma Yuzie dll pernah berlegar di minda saya melalui pembacaan majalah majalah hiburan lama seperti majalah Filem dan URTV. Terima kasih di atas maklumat yang sangat berkesan.

  ReplyDelete